Δεύτερη Συνδιάσκεψη Πόλης για τον Εθελοντισμό και την Κοινοτική Ενδυνάμωση του Δήμου Πλατανιά.

Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ.), σχετικά με την ανάδειξη των «ΚΡΗΝΩΝ» του τόπου μας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, πραγματοποίησαν τη Δεύτερη Συνδιάσκεψη Πόλης για τον Εθελοντισμό και την Κοινοτική Ενδυνάμωση του Δήμου Πλατανιά, «Κρήτη-Πλατανιάς, 2018» –που αφορά την Εκπαίδευση Ενηλίκων– με θέμα: «Διαδρομές Νερού … Διαδρομές Ζωής», από τις 4 έως τις 6 Μαΐου του 2018, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Στην παρούσα Συνδιάσκεψη στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης συνεισέφεραν με τις γνώσεις, ντόπιοι και ξένοι προσκεκλημένοι με εμπειρία στην ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων και την ενεργοποίηση των πολιτών του Δήμου Πλατανιά που κατέθεσαν τον πλούτο της δικής τους κοινότητας.

Η Συνδιάσκεψη Πόλης του Δήμου Πλατανιά «Κρήτη-Χανιά: 2018» αποτελεί μία θαυμάσια εμπειρία για τη σύζευξη της θεωρίας με την πράξη της Κοινοτικής Ενδυνάμωσης, της Διά Βίου Μάθησης και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων σε μια τοπική Κοινότητα που επιθυμεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξή της, μέσω της Κοινωνίας των Πολιτών. Στο παραπάνω πλαίσιο και για το έτος 2017-2018 τέθηκε σε εφαρμογή το ετήσιο, Κοινοτικό Σχέδιο Δράσης «Κρήνες: Ένα Πολιτισμικό και Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Ζωής…», όπου με άξονα τον Πολιτισμό και ειδικότερα τις Κρήνες του τόπου, ως μνημεία πολιτισμικής αναφοράς, πραγματοποιήθηκε η βιωματική εκπαίδευση στελεχών και πολιτών του Δήμου, στο σύνολο των δημοτικών του ενοτήτων.

????????????????????????????????????

Πιο αναλυτικά, κατά την Α΄ Ενότητα Διαλόγου, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, μιλώντας για το «Πρόγραμμα “Κρήτη-Ευρώπη 2018-2021: το Δημιουργικό Νησί που Μαθαίνει Διά Βίου”. Το πιλοτικό “Δίκτυο Δήμων που Μαθαίνουν της Κρήτης για το Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO”», ενώ εκ μέρους του Δήμου Πλατανιά ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, μίλησε με θέμα: «Το Πρόγραμμα “ΚΡΗΝΕΣ” μια “από τα κάτω” προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας». Από την  ΕΔΕΕΚ  η Δρ Χρ. Τερεζάκη, Συντονίστρια ΕΔΕΕΚ, καθώς και οι συνεργάτες παρουσίασαν το θέμα: «Το Πρόγραμμα “ΚΡΗΝΕΣ”: Ένα Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Δίκτυο-Μονοπάτι ζωής (Από τη Θεωρία στην Πράξη)». Εκ μέρους της ΟΑΚ, μίλησε ο Δρ Κωνσταντίνος Zορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, με θέμα: «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ένα παράδειγμα εναλλακτικού-Συνεδριακού Τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης», ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του συνεδριακού τουρισμού. Ακολούθως, η Γωγώ Πιλιγκότση, Οικονομολόγος Περιβάλλοντος, MSc Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Ενημέρωσης NATURA 2000 Value Crete, Πανεπιστήμιο Κρήτης –Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μίλησε με θέμα: «Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων και οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου ως ευκαιρία για εναλλακτική στρατηγική και αειφόρα ανάπτυξη».

Κατά τη Β΄ Ενότητα Διαλόγου με γενική θεματική: «Πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών», η Ε. Aσημίνα, Ψυχοθεραπεύτρια, παρουσίασε το θέμα: «Κοινοτισμός κι Εθελοντισμός», ενώ η Ι. Αβαράκη μίλησε με θέμα: «Πολιτιστικός Σύλλογος Βατόλακου. “Ο Περίπατος της Τέχνης” στον Βατόλακο». Οι Λ. Βεργεράκης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και Κ. Ψαράκης, Αρχαιολόγος, παρουσίασαν το θέμα: «Πρόγραμμα Κρήνες: Αρχαιολόγος και Αρχιτέκτονας, Εκπαιδευτές και Δήμος … Μαζί χέρι με χέρι για την εξασφάλιση μιας τεχνικής Μελέτης». Ακολούθως, ο Μ. Μαρινάκης, Τουριστικός Πράκτορας “TUI”, ανέλυσε το θέμα: «Οι προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μέσα από το κυρίαρχο τουριστικό πρότυπο», ενώ ο Ν. Καραβιτάκης, Πρόεδρος Δικτύου οινοποιών Χανίων, μίλησε με θέμα: «Αγροτικός τομέας και Πολιτισμός για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης».

Στην Γ΄ Ενότητα Διαλόγου με θέμα: «Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Περιβάλλον και Κοινότητα», η Δρ. Σκουλά, Μ., Βιολόγος-Βοτανικός, Έφορος Άυλης Κληρονομιάς Λυκείου Ελληνίδων Χανίων (επιλογή Έδρα UNESCO), ανέλυσε το θέμα: «Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αναζήτηση της προφορικής γνώσης. Ο ρόλος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων», ενώ η Σ. Κουτσουπάκη, Πρόεδρος Ελληνο-Γαλικού Συλλόγου Χανίων, παρουσίασε το θέμα: «Οι γαλλικές Φοντάνες  μέσα από την ιστορία και τη λογοτεχνία». Αμέσως μετά, η κ. Παπαδάκη, M.A in Applied Linguistics και Εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων της Ιταλίας Χανίων, παρουσίασε το θέμα: «Regio Emilia: Ένα Παράδειγμα διεπιστημονικής Συνεργασίας και Εκπαίδευσης», ενώ η Δρ Χ. Φουρναράκη, Βιολόγος-Βοτανικός Μεσογειακού, Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων-ΜΑΙΧ,  μίλησε με θέμα: «Εναλλακτικές σκέψεις και προτάσεις για τις Αναδυόμενες – Νέες Περιπατητικές Διαδρομές του Δήμου Πλατανιά». Κατά το κλείσιμο της Γ΄ Ενότητας, η Μ. Σφακιανάκη, Yπεύθυνη ΚΠΕ Αρχανών, ανέλυσε το θέμα: «Το ΚΠΕ ως δυνατότητα ανάπτυξης μιας τοπικής κοινότητας».

Κατά την Δ΄ Ενότητα Διαλόγου: «Αυτοδιοίκηση και Δράση», ο Γ. Κουρής, Γενικός Γραμματέας Δήμου Πλατανιά και Κοινωνικός-Πολιτικός Επιστήμων, B.A., M.P.Adm, παρουσίασε το θέμα: «e-Εργαλεία Συμμετοχικής Διακυβέρνησης και Διαβούλευσης στο Δήμο Πλατανιά», ενώ ο Δ. Μιχελογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης-Νομικός Περιβάλλοντος, ανέλυσε το θέμα: «Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO: Μία δυναμική προσέγγιση για την αποκεντρωμένη ανάπτυξη». Ακολούθως, η Δρ Ε. Μωραϊτη, πρ. Διδάσκουσα Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών /ΑΣΚΤ και η Δρ Χρ. Τερεζάκη, Συντονίστρια ΕΔΕΕΚ, ανέλυσαν το θέμα: «Η Φωλιά: Μια Ευρωπαϊκή Εμπειρία εν δυνάμει δυνατότητα Διατομεακής Συνεργασίας-Συνοχής και Ανάπτυξης στο Δήμο μας». Αμέσως μετά, ο Α. Βίτσας, Δήμαρχος Σαμοθράκης, μίλησε με θέμα: «Η Τέχνη της σύνθεσης των παραγωγικών δυνάμεων για την επίλυση των ζητημάτων της Κοινότητας», ενώ ο Γ. Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, ανέλυσε το θέμα: «Διαδημοτική Συνεργασία: Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά! Ίδια προβλήματα κοινές λύσεις. Γιατί οι τόποι είναι οι άνθρωποί τους».

Κατά την Ε΄ Ενότητα Διαλόγου, πραγματοποιήθηκε η Στρογγυλή Τράπεζα Πολιτών-Εκπροσώπων Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Πλατανιά, με θέμα: «Κρήνες: Ο Λόγος στους Πολίτες-Πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε έως εδώ …» και αμέσως μετά ακολούθησε η Στρογγυλή Τράπεζα Εθελοντών Συνεντευκτών του Προγράμματος Κρήνες (Ε. Ζωιδάκη, Γ. Κανδαράκης, Μ. Μιχαήλ, Σ. Χαριστού), οι οποίοι παρουσίασαν το θέμα: «Βιογραφικές Αφηγήσεις Πολιτών Δήμου Πλατανιά: “Μια πρόκληση… Μαθήματα Ζωής”». Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Τραπέζι Διαλόγου των «εν δυνάμει ενηλίκων» και των δασκάλων-διευκολυντών τους, με θέμα: «Υιοθετώ μία ξεχασμένη Κρήνη, ένα χωριό … γιατί;», με τη συμμετοχή του 3ου  Δημοτικού Σχολείου Χανίων, με τις Εκπαιδευτικούς Αναστασία Καστρινάκη και Βασιλική Πρασάκη και με μαθητές της Ε΄ Τάξης. Ακολούθως, στο Τραπέζι Διαλόγου ενηλίκων εκπαιδευόμενων και των διευκολυντών των Σχολείων, Εσπερινό ΕΠΑΛ του Δήμου Πλατανιά και ΣΔΕ Χανίων, με θέμα: «Δραστηριοποιούμαι για την ανάδειξη μιας ξεχασμένης Κρήνης, ενός χωριού … γιατί;», συμμετείχε η Εκπαιδευτικός Μαρία Μαλανδράκη, μαζί με ενήλικες εκπαιδευόμενους και η Εκπαιδευτικός Δρ Αναστασία Μακράτζη, μαζί με ενήλικες εκπαιδευόμενους, αντίστοιχα, ενώ οι συμμετέχοντες της Συνδιάσκεψης συμπλήρωσαν τον δικό τους εικονικό πίνακα, με θέμα την πηγή του χωριού.

Κατά το κλείσιμο της Συνδιάσκεψης, παρουσιάστηκαν τα Συμπεράσματα, από τη Δρ Χρύσα Τερεζάκη, Συντονίστρια ΕΔΕΕΚ, τον Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ –ο οποίος τόνισε την έλλειψη οράματος που ταλανίζει την κοινωνία μας, καθώς και την ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών– και τον κ. Στέλιο Κουνελάκη, Πρόεδρο ΠΕΠΣΥ. Θεωρούμε ότι η παραπάνω δράση αξίζει συγχαρητηρίων, γιατί έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες του Δήμου Πλατανιά να ενεργοποιηθούν και να συμβάλουν τα μέγιστα στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους. Η πρώτη δράση πρέπει να εισαχθεί στον γενικότερο προβληματισμό του τρέχοντος έτους ως «ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς», αλλά κυρίως στην ενεργό στάση των πολιτών να αναδεικνύουν τις αξίες της κοινότητας και να αντιστέκονται σε κάθε τι αρνητικό που τις δηλητηριάζουν και τις διαβρώνουν. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και οι στόχοι μεγαλύτεροι.

 

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Θεατρικό δρώμενο από πολίτες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Κρήνες» της Δημοτικής Ενότητας Βουκολιών, με τίτλο: «Το Προξενιό τση πηγάδας…».

Επίσης, υπήρξε και άλλο θεατρικό δρώμενο με θέμα: «Από τις Κρήνες του τόπου στις Φοντάνες του Κόσμου. Μία κοινωνική διαδρομή πολιτών των 4 δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Πλατανιά μέσα από την τέχνη της Πολιτειότητας και του Ενδύματος», μία συντονισμένη πολυθεματική συνεργασία φορέων και εκπροσώπων της Συντονιστικής Ομάδας.

ΟΑΚ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ