-«Έρχονται πολεμικές συγκρούσεις στην Ευρώπη και αλλού, καθώς η Ρωσία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή αποτελούν τις περιοχές εκείνες, οι οποίες είναι πιθανό να εμπλακούν σε πόλεμο»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής βρετανικής εφημερίδας «Daily Star Online», ο Βρετανός Ναύαρχος ε.α. Lord West, ένας βετεράνος, πρώην Αρχιναύαρχος του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, με δράση κατά τον πόλεμο των νησιών Φωκλαντ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα αυτή, προειδοποιεί, ότι στον επικείμενο χρόνο θα σημειωθούν στην Ευρώπη και αλλού πολεμικές συγκρούσεις, καθώς, όπως ο ίδιος περιγράφει, «ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος και χαοτικός από ό, τι ήταν σε ολόκληρη την ναυτική σταδιοδρομία του».
Ο ίδιος τονίζει, ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή αποτελούν τις περιοχές εκείνες, οι οποίες είναι πιθανό να εμπλακούν σε πόλεμο, ενώ τονίζει, ότι σε περίπτωση, που δεν αυξηθούν τα κονδύλια για την άμυνα της χώρας του, η Βρετανία κινδυνεύει και ιδιαίτερα η ναυτική της ισχύς!
Ο βετεράνος Ναύαρχος επισημαίνει, ότι ο Στρατός και η Πολεμική Αεροπορία της Μ. Βρετανίας βρίσκονται σήμερα σε πολύ άθλια κατάσταση, ενώ περιέγραψε τα πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ως «εθνική ντροπή»!
Όπως δηλώνει ο ίδιος στην «Daily Star Online», η Ευρώπη έχει αρχίσει να διασπάται και ήδη τα πράγματα πάνε άσχημα στην ήπειρό μας, ενώ, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει, ότι 178 δισεκατομμύρια λίρες προορίζονταν για την εξασφάλιση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο Lord West τονίζει ακόμη, ότι το Brexit δημιουργεί την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας των συνόρων, ενώ υποστηρίζει, ότι η ασφάλεια, που προσφέρουν σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα είναι ελλιπής.

«Η Ρωσία έχει αναβαθμίσει την πυρηνική της δύναμη και τις συμβατικές της δυνάμεις – Για ένα έθνος, το οποίο είναι οικονομικά φλεγόμενο, αυτό είναι πολύ ανησυχητικό»!

«Οι εντάσεις, που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον κόσμο είναι πολύ πιό χαοτικές και επικίνδυνες, από ότι ήταν τα τελευταία 50 χρόνια της ενεργής μου καριέρας στο Βασιλικό Ναυτικό».
«Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η απειλή του πυρηνικού αφανισμού ήταν περισσότερο σταθερή. Τώρα η κατάσταση είναι ασταθής και επικίνδυνη» υπογραμμίζει και λέει, ότι «είναι αναπόφευκτο το ότι θα ζήσουμε δύσκολες στιγμές και όταν όλα πάνε στραβά, δεν μπορείς να είσαι ιδιαίτερα παραγωγικός».
O ίδιος επισημαίνει ακόμη, ότι η Ρωσία έχει αναβαθμίσει την πυρηνική της δύναμη και τις συμβατικές της δυνάμεις και ότι
για ένα έθνος, το οποίο είναι οικονομικά φλεγόμενο, αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, ενώ αναρωτιέται, ποιά μπορεί να είναι τα βαθύτερα κίνητρα της Ρωσίας.
Όσον αφορά τις διαμάχες στην Μέση Ανατολή, ο Lord West προειδοποιεί, ότι η τρομοκρατία, ο εμφύλιος πόλεμος αλλά και ο πόλεμος σε εθνικό επίπεδο μπορούν να επηρεάσουν την Βρετανία.
Επίσης, εκφράζει την γνώμη, ότι η Βρετανία πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Αμερικής, σε ότι αφορά τις διαφορές ΗΠΑ – Κίνας στην θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο West θεωρεί, ακόμη, ότι το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό είναι σημαντικό μέρος του βρετανικού στρατού αλλά σε όρους φρεγάτας και καταστροφέων είναι πολύ πίσω, ακόμα πιό πίσω και από την Ινδία και την Ιαπωνία!
Τονίζει, μάλιστα, ότι τα 26 νέα πλοία, που είχε παραγγείλει η βρετανική Κυβέρνηση, έχουν αργήσει να παραδοθούν και υπογραμμίζει, ότι κάποια πλοία πρέπει να αντικατασταθούν με υποβρύχια, ικανά για πυρηνική επίθεση.

«Τα βρετανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί σήμερα στην Ανατολική Ευρώπη και έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο, καθώς ο Πούτιν κινητοποιεί ολόκληρη την περιοχή»!

Σύμφωνα με την «Daily Star Online», οι βρετανικές ναυτικές δυνάμεις αναμένουν δύο νέα αεροπλανοφόρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί σαν αντίβαρο της ρωσικής ναυτικής ισχύος και η παραγγελία τους έγινε αυτή την χρονιά.
Όμως, όπως δηλώνει ο West, δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι και χορηγίες, ωστόσο, όμως, υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα.
καθώς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι ο αμυντικός εξοπλισμός υποστηρίζεται από έναν αυξανόμενο προϋπολογισμό, με το βασιλικό Ναυτικό να αναπτύσσεται για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ποσό για τον νέο εξοπλισμό ανέρχεται σε 178 δισεκατομμύρια δολάρια για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, τα πυρηνικά υποβρύχια και άλλα πολεμικά πλοία.
Όπως αναφερει ο Lord West, ειδική έκθεση των βρετανικών Ενόπλων δυνάμεων επισημαίνει, ότι η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας υπερτερεί της βρετανικής. Τα βρετανικά στρατεύματα σήμερα έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη και έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο, καθώς ο Πούτιν κινητοποιεί ολόκληρη την περιοχή.
Πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου δεν κρούει μόνον ο West.Νέα έκθεση ειδικών στα στρατιωτικά θέματα τονίζει, ότι ο Γ΄Παγκόσμιος θα ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, καθώς συγκεντρώνονται ισχυρές δυνάμεις στην Βαλτική.
Παρόμοιες ανησυχητικές προειδοποιήσεις έρχονται, επίσης, και από το Κέντρο στρατηγικών μελετών και αναλύσεων «Antlantic Council», του πρώην ειδικού συμβούλου του Υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας , Maciej Olex-Szczytowski και του Βρετανού Στρατηγού, Richard Shirreff.

aac86-europe-map