Ως φόρο τιμής στη διασημότερη ελληνίδα της σύγχρονης εποχής, το Ίδρυμα παρουσιάζει περισσότερα από διακόσια προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας.

Η όπερα, σύνθεση πολλών τεχνών, είναι η προσπάθεια της αναγέννησης να αναδημιουργήσει το είδος της αρχαίας αττικής τραγωδίας. Ορόσημα σε αυτή την προσπάθεια, οι μεγάλοι συνθέτες Monteverdi, Gluck και Wagner, που αναβάπτισαν την όπερα της εποχής τους στα ανάματα της τραγωδίας. Καμία προσωπικότητα, στον 20ό αιώνα, δεν προσέφερε τόσα προς αυτή την κατεύθυνση, όσο η μεγάλη λυρική καλλιτέχνης Μαρία Καλογεροπούλου, γνωστή στα πέρατα της γης ως Μαρία Κάλλας. Ως φόρο τιμής στη διασημότερη ελληνίδα της σύγχρονης εποχής, που έφυγε πριν από 40 χρόνια, πρόωρα, από τη ζωή, το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση με περισσότερα από διακόσια προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, κοστούμια θεάτρου, φορέματα, έπιπλα, κοσμήματα, ιδιόχειρες επιστολές, επιστολές συγγενών, φίλων και καλλιτεχνών, δημιουργώντας μια αφήγηση της ιστορίας και της προσφοράς της μοναδικής τραγωδού και λυρικής τραγουδίστριας, που υπήρξε ζωντανός μύθος και της οποία ο μύθος ζει και αποκτά όλο και μεγαλύτερη ένταση και λάμψη.

 

Διάρκεια: 15 Μαΐου-29 Οκτωβρίου 2017

Επιμέλεια Έκθεσης: Φώτης Παπαθανασίου, Νίκος Χαραλαμπόπουλος

Είσοδος: 6 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο)

Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη: 10:00-20:00(Οκτώβριος-Μάιος)

 

Ο μεγαλύτερος αριθμός των αντικειμένων προέρχεται από την εντυπωσιακή συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου.

Ίδρυμα Θεοχαράκη

ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «MARIA CALLAS – Ο ΜΥΘΟΣ ΖΕΙ»           

  ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ                                     ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ»

Αθήνα, 15.5.2017

 

 

«Το διαμέτρημα μιας προσωπικότητας προσδιορίζεται και από το πόσο γρήγορα περνά, μετά τον θάνατο, από την ιστορία στον μύθο:  Όσο μεγαλύτερη η προσωπικότητα, τόσο πιο γρήγορα συντελείται η μετάστασή της από τον χώρο της ιστορίας στην επικράτεια του μύθου.

Η Μαρία Κάλλας αποτελεί απτό και εμβληματικό παράδειγμα της αλήθειας αυτού του κανόνα.  Τα ιστορικά στοιχεία για την Κάλλας άρχισαν ήδη να θαμπώνουν, καθώς τα καταυγάζει η λάμψη του μύθου της.  Ενός μύθου που διαμορφώνεται ανεπαίσθητα πάνω σε δύο, κατά βάση, αντηρίδες.  Την πρώτη συνθέτει η σταδιακή συνειδητοποίηση και αναγνώριση του τεράστιου -στην ουσία κυριολεκτικώς μοναδικού- ταλέντου της.  Την δε δεύτερη προσδιορίζει  η βαθιά -και «επώδυνη» προϊόντος του χρόνου- νοσταλγία της «Ντίβας».  Εκείνης που η φωνή της, φωνή και της Πατρίδας της της Ελλάδας όπου έζησε ένα αδιανόητο κράμα ευτυχίας και δυστυχίας, αγκαλιάζει μελωδικά και αδιάλειπτα την Οικουμένη.

Η επιστήμη της Φυσικής έχει αποδείξει ότι ένα υπερμεγέθους μάζας άστρο μπορεί να έχει σβήσει στα βάθη του Σύμπαντος, όμως η λάμψη του θα εξακολουθεί να φθάνει «κραταιή»  γι’ αμέτρητα χρόνια στην Γη, μέχρις ότου η τελευταία αναλαμπή του, ταξιδεύοντας με την ασύλληπτη ταχύτητα του φωτός, διασχίσει όλη την τεράστια απόσταση που το χωρίζει από τον μικρό Πλανήτη μας.  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το υπέρλαμπρο άστρο της Μαρίας Κάλλας, που μετά τον θάνατό της το φως του λούζει και θα λούζει ευεργετικά το σύμπαν της Τέχνης!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ