Του Πρεσβυτέρου Νικολάου Δαλαγιώργου.
Από τους χρόνους της αρχαιότητας η βασκανία συνδέθηκε και μ’ αυτό που σήμερα αποκαλούμε «μάτιασμα». Η Εκκλησία μας έχει ευχές που κάνουν λόγο για «βάσκανον οφθαλμόν». Η φράση «βάσκανος οφθαλμός» προέρχεται από την Αγία Γραφή και σημαίνει το φθονερό άνθρωπο, τον κακό, τον ανελεήμονα, τον άσπλαχνο, ενώ το αντίθετο, «καλό μάτι», σημαίνει τον καλόν άνθρωπο, τον εύσπλαχνο, τον ψυχόπονο. Στην συνέχεια η φράση «βάσκανος οφθαλμός» επεκτάθηκε στους ανθρώπους που σαν υποχείρια του σατανά ασχολούνται με μαγείες, μαντείες, ξόρκια και όλα τα σχετικά.

Η Εκκλησία δεν δέχεται ότι η απλή ματιά ενός ανθρώπου μπορεί από απόσταση να προκαλέσει με μαγικό τρόπο κακό σε κάποιον άλλο. Είναι απαράδεκτες για ανθρώπους της Εκκλησίας οι προλήψεις και δεισιδαιμονίες ότι κάποιος είναι βάσκανος, μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκε την τάδε μέρα ή επειδή έχει στο πρόσωπο του κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ή ότι κάποιος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στη βασκανία (ότι δηλαδή «ματιάζεται» εύκολα), ή ότι μπορεί να αισθανθεί άσχημα και αδιάθετος, επειδή τάχα κάποιος τον «μάτιασε». Όλα όμως αυτά επιτρέπονται από την κατάσταση του ανθρώπου και το πόσο κοντά στο Θεό είναι.mati

Ο διάβολος κατάφερε να αλλοιώσει το Χριστιανικό Φρόνημα με την αιτία της αναβολής (π.χ. θα πάω άλλη φορά στην Εκκλησία, δεν είμαι αμαρτωλός οπότε δεν χρειάζομαι την εξομολόγηση, δεν προλαβαίνω να προσευχηθώ κ.α.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε την ασπίδα του Αγίου Πνεύματος μέσω των μυστηρίων, να μην δίνουμε σημασία στην πνευματική μας πρόοδο, να αλλοιώνεται το φρόνημα και να εκκοσμικεύεται, δίνοντας μία τελείως λανθασμένη ερμηνεία από την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και όταν δεν αισθανόμαστε καλά λέμε ότι κάποιος μας μάτιασε, κι αυτό φυσικά μας αρέσει, διότι εγείρει τον εγωισμό. Και επειδή πάψαμε να σκεφτόμαστε πνευματικά, αναζητούμε λύσεις με ξεματιάστρες, ακόμα και σε μάγισσες, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τον κρυφό εγωισμό ο οποίος ανεβαίνει και να λάβουμε την απάντηση «Είσαι πολύ ματιασμένος!».
Η Εκκλησία κατά την ώρα της τελέσεως της κατηχήσεως στην Βάπτιση μιλά για πόλεμο με τις δυνάμεις του σκότους και ότι ο νεοφώτιστος πρόκειται να γίνει στρατιώτης του Χριστού, δίνοντας μετά την Βάπτιση το όπλο ενάντια σε όλ’ αυτά που είναι ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου. Φυσικά η εκκοσμίκευση και η χαλάρωση από τα πνευματικά μας έκανε να θεωρούμε το «ματάκι» ποιο αποτελεσματικό στην προστασία απ’ ότι ο Σταυρός, δίχως όμως να γνωρίζουμε την παγίδα του διαβόλου, ο οποίος «διέβαλε» τον νου μας για να το θεωρούμε ότι δεν είναι κάτι κακό. Παρ’ όλ’ αυτά το ματάκι για την Εκκλησία θεωρείτε δαιμονικό σύμβολο και απαγορεύει στους πιστούς την χρήση του, ιδίως ως μαρτυρικό την ώρα της Βάπτισης.
Τι πρέπει να κάνουμε; Κατ’ αρχάς πρέπει να αφαιρέσουμε τα σύμβολα που ελκύουν τους δαίμονες και όχι την Χάρη του Θεού, δηλ. το ματάκι, το ζώδιο, το σύμβολο της ειρήνης κ.α. και να επαναφέρουμε στο σώμα μας τον Σταυρό του Κυρίου μας, ως χαρά των Αγγέλων και των ανθρώπων. Να εξομολογούμαστε συχνά, έχοντας διαρκή μετάνοια για τις πράξεις μας και να αναζητούμε σε οποιαδήποτε κατάσταση το έλεος του Θεού, είτε μέσω της προσευχής, είτε μέσω των Πρεσβυτέρων της Εκκλησίας, των ευχών του τιμίου πρεσβυτερίου! Με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε Εκκλησία και εμπιστευόμαστε ως μέλη Αυτής, την Κεφαλή τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος σκέπει και φρουρεί τα παιδιά του από τις αντικείμενες δυνάμεις, ως εξουσιαστής και Άρχων της Ειρήνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ