Μεγάλος νικητής των εκλογών χαρακτηρίζεται το ξενοφοβικό και λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» AfD, που θα εκπροσωπείται πλέον σε 8, από τα συνολικά 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια και θα κατεβεί με μεγάλες αξιώσεις στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του 2017!
– Πως αποτιμά τις χθεσινές εκλογές ο γερμανικός Τύπος.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογικών αναμετρήσεων στα τρία ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, το περιοδικό «Der Spiegel» με άρθρο του αναφέρεται στην αναμενόμενη επιτυχία, που σημείωσε το ξενοφοβικό και λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» AfD, που θα εκπροσωπείται πλέον σε 8, από τα συνολικά 16 ομόσπονδα κρατίδια.
Επόμενος μεγάλος στόχος για το κόμμα αυτό, πέραν από τις λοιπές περιφερειακές αναμετρήσεις, που θα ακολουθήσουν, είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Δεδομένου, όπως σημειώνει το περιοδικό, ότι η προσφυγική κρίση θα απασχολήσει για πολύ ακόμη την Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν θα πρέπει να αναμένεται αξιοσημείωτη πτώση των ποσοστών του AfD, ενώ, αντιθέτως, μάλιστα, εκτιμάται, ότι σε ορισμένα κρατίδια θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.meinigen
Κατά το περιοδικό «Der Spiegel», η χθεσινή ημέρα υπήρξε «μαύρη Κυριακή» για τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ για την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώθηκαν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Καγκελάριος δεν θα αποφύγει τις εσωκομματικές συζητήσεις και ενδεχομένως τριβές, για το εάν τελικά έφταιξε η προσφυγική της πολιτική. Το επιτελείο της, βέβαια, θα ισχυριστεί, ότι και οι τρεις κεντρικοί υποψήφιοι του κόμματος υπέπεσαν σε σοβαρότατο στρατηγικό λάθος, όταν προεκλογικά πήραν σαφείς αποστάσεις από την Πρόεδρο στο προσφυγικό. Και, παράλληλα, θα επισημάνουν, ότι ο πλέον επιφανής υποστηρικτής της προσφυγικής της πολιτικής, ο «Πράσινος» Κρέτσμαν, «σάρωσε» στην Βάδη, σε βάρος της CDU.

«SPD και CDU βγήκαν λαβωμένοι, οι «Πράσινοι» πανηγυρίζουν σε ένα κρατίδιο, το AfD είναι ο μεγάλος νικητής»

Βέβαιο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται, ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν συνιστούν πολιτικό κίνδυνο για την Άνγκελα Μέρκελ. Άλλωστε, τα ποσοστά της δημοτικότητάς της ενισχύθηκαν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την κατακόρυφη πτώση των τελευταίων μηνών. Επιπλέον, στην CDU δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, ως προς το πρόσωπό της, τουλάχιστον, όχι στην παρούσα φάση, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.
Για πολιτικό σεισμό κάνει την ίδια ώρα λόγο στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα «Bild», που, σχολιάζοντας τον θρίαμβο της «Εναλλακτικής για την Γερμανία», σημειώνει, ότι ο εφιάλτης της Γερμανίας έγινε πραγματικότητα.
«Τα 13 εκατομμύρια των ψηφοφόρων σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξωνία-Άνχαλτ εξέλεξαν τα νέα τους τοπικά Κοινοβούλια. Και δεν έλειψαν οι εκπλήξεις: SPD και CDU βγήκαν λαβωμένοι, οι «Πράσινοι» πανηγυρίζουν σε ένα κρατίδιο, το AfD είναι ο μεγάλος νικητής. Η σούπερ Κυριακή θεωρούνταν δημοψήφισμα για την προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης των Άνγκελα Μέρκελ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Για την Καγκελάριο ήταν μια ημέρα-τρόμος! Πλέον, τελεί υπό ακόμη πιο ασφυκτικές πιέσεις, λόγω της πολιτικής της στην προσφυγική κρίση», αναφέρει η εφημερίδα «Bild».
Διαφορετική είναι η ανάγνωση των εκλογών αυτών εκ μέρους της «Berliner Zeitung», που σημειώνει, ότι «πέρα από την ταραχή, που προκάλεσε το AfD, οι εκλογές αυτές κατέδειξαν μια απίστευτη συνέχεια: Ο «Πράσινος» Βίνφριντ Κρέτσμαν παραμένει Πρωθυπουργός. Το SPD συνεχίζει να κυβερνά στην Ρηνανία-Παλατινάτο και ο Χάσελχοφ της CDU στη Σαξωνία-Άνχαλτ. Και η Καγκελάριος; Όλοι οι νικητές των εκλογών στήριξαν την προσφυγική της πολιτική. Η Μέρκελ -και εξαιτίας των δικών του λαθών όχι το κόμμα- κέρδισε αυτές τις εκλογές».

Τα αναλυτικά εκλογικά αποτελέσματα στα τρία Ομόσπονδα κρατίδια

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης οι «Πράσινοι» τερμάτισαν πρώτοι, με ποσοστό 30,3%, ανεβάζοντας τα ποσοστά τους κατά 6,1%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες μείωσαν τα ποσοστά τους, παίρνοντας τελικά το 27% των ψήφων. Πτώση κατέγραψαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, συγκεντρώνοντας το 12,7%, ενώ το κόμμα «ΑfD» τους ξεπέρασε, αποκτώντας το 15,1%, την στιγμή, που το αριστερό κόμμα «Die Linke» έμεινε εκτός Κοινοβουλίου με 2,9% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της FDP μπήκαν με άνεση, αποκτώντας το 8,3% των ψήφων.
Στην Ρηνανία-Παλατινάτο το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ανεβάζοντας την δύναμή του κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες, τερμάτισε στην κορυφή με 36,2%, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ήρθε δεύτερο με 31,8%, χάνοντας αντίστοιχα δύο εκατοστιαίες μονάδες, ενώ το κόμμα ΑfD συγκέντρωσε 12,6%, τερματίζοντας τρίτο. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μπήκαν ξανά στην Βουλή με 6,2%, οι «Πράσινοι», παρουσιάζοντας απώλειες, συγκέντρωσαν 5,3% και το αριστερό κόμμα «Die Linke» έμεινε και εδώ εκτός Κοινοβουλίου, φθάνοντας μόλις στο 2,8%
Στο Ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξωνίας-Άνχαλτ τις εκλογές κατόρθωσε να κερδίσει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Πρωθυπουργού Ράϊνερ Χάσελχοφ, με 29,8%, παρά το ότι απώλεσε δύο περίπου εκατοστιαίες μονάδες, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) με 24,2%. Στην τρίτη θέση τερμάτισε το αριστερό κόμμα «Die Linke» με 16,3%, στην τέταρτη οι Σοσιαλδημοκράτες της SPD, με 10,6%, στην πέμπτη οι «Πράσινοι» με 5,2%, ενώ στην έκτη-και εκτός Βουλής- τερμάτισαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 4,9%. Στο κρατίδιο αυτό αναμένεται τώρα να συγκυβερνήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους «Πράσινους».