Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με αμφισβήτηση και καχυποψία αντιμετωπίζουν, πλέον, πολλές δυτικές χώρες την Τουρκία και τον Πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ήδη οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με έμμεσες δηλώσεις κυβερνητικών τους αξιωματούχων σε ΜΜΕ, όπως και η Ε.Ε., μέσω δηλώσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, φαίνεται να απομονώνουν την Τουρκία!
Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες χώρες αμφισβητούν την ικανότητα να ανταπεξέρθει πλέον η Άγκυρα στον ρόλο της για την καταπολέμηση του DAESH, ενώ η Ε.Ε., μέσω του κ. Τούσκ, αναφέρει, πώς οι διάφορες πρακτικές, που παρατηρούνται από οπαδούς και φίλιους προς την Κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και η διάθεση για επαναφορά της θανατικής ποινής, είναι μέγιστο εμπόδιο, που προκαλεί αμφισβήτηση της ικανότητας της Τουρκίας για είσοδο σε Ε.Ε.

“Εν μέσω του πραξικοπήματος εμφανίσθηκαν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων τζιχαντιστών, που, είτε επέλεξαν τον ρόλο του δήμιου, είτε έκαναν χρήση όπλων εναντίον Τούρκων στρατιωτικών”

Η αμφισβήτηση αυτή μεγαλώνει και από το γεγονός, ότι υπήρξε μεγάλη ροή στοιχείων, ότι εν μέσω του πραξικοπήματος εμφανίσθηκαν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων τζιχαντιστών, που, είτε επέλεξαν τον ρόλο του δήμιου (υπάρχει και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σχετική φωτογραφία), είτε έκαναν χρήση όπλων εναντίον Τούρκων στρατιωτικών, ίσως σαν μια μορφή άσκησης και πιθανής προετοιμασίας για δράσεις σε αστικό περιβάλλον. Πιθανολογείται, μάλιστα, πως ίσως και ο Αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Τουρκία να τραυματίστηκε από αυτούς, που υποδυόντουσαν τους φίλιους προς το πραξικόπημα, αφού σίγουρα γνώριζαν τον συγκεκριμένο αξιωματικό φυσιογνωμικά.

“Σύμφωνα με καταγγελίες από ΜΜΕ, έγιναν συλλήψεις και δημοσιογράφων στην Τουρκία, κάτι που εκλαμβάνεται ως συνέχιση της επιχείρησης εκκαθάρισης αντιφρονούντων από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν”

Ακόμη ένα άλλο στοιχείο, που δημιουργεί μεγαλη καχυποψία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, είναι και το γεγονός, ότι μετά τις διώξεις σε βάρος των δικαστικών στην Τουρκία, που επακολούθησε αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, σημειώθηκαν, σύμφωνα με καταγγελίες από ΜΜΕ, συλλήψεις και στον δημοσιογραφικό κόσμο της Τουρκίας, κάτι που εκλαμβάνεται ως συνέχιση της επιχείρησης εκκαθάρισης αντιφρονούντων από τον Ερντογάν. Τέλος, τον πραγματικό σκοπό του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία επεχείρησε να παρουσιάσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic, με δημόσια δήλωσή του, όπου αναφέρει, πώς η επιχείρηση εκτροπής του Ερντογάν έγινε ουσιαστικά για να σταματήσει η επαναφορά των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία.

Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών: ” Η επιχείρηση εκτροπής του Ερντογάν έγινε ουσιαστικά για να σταματήσει η επαναφορά των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία, καθώς η αποκατάσταση των σχέσεων αυτών δεν συνέφερε κάποιους”

Σύμφωνα, δε, με τις δηλώσεις του κ. Dacic, “η αποκατάσταση των σχέσεων δεν συνέφερε κάποιους”.
Όπως έγινε γνωστό, λίγες ώρες πριν την προσπάθεια εκτροπής στην Τουρκία μέσω του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν ήδη συμφωνήσει σε θέματα της Συρίας και στην περαιτέρω δράση κατά των Ισλαμιστών, κάτι που θα αφαιρούσε από την Τουρκία τον βασικό στρατηγικό ρόλο της σε αυτόν τον τομέα. Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, ότι καθορίστηκε συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις αρχές Αυγούστου, κατά την οποία θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, καθώς και οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

TOURKIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ