Οι φόβοι για ένα «σκληρό» Brexit δεν δείχνουν να αποθαρρύνουν πλέον τους κατασκευαστές αεροσκαφών, οι οποίοι προσέρχονται λόγω της μεγάλης ζήτησης με μεγάλες προσδοκίες στην διεθνή έκθεση αεροναυπηγικής στο Φάρνμποροου.Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση αεροναυπηγικής στο βρετανικό Φάρνμποροου. Η έκθεση, δεύτερη σε μέγεθος μετά από εκείνη στο Παρίσι, έχει τις ρίζες της στο 1920, ενώ από το 1948 λαμβάνει χώρα στα νότια του Λονδίνου, στο Φάρνμποροου. Λόγω του Brexit, σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα περίμενε κανείς ότι η ασάφεια για το μελλοντικό ρόλο της βρετανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στον κλάδο.

Πρόσφατα οι κατασκευαστές αεροσκαφών και αεροπορικές εταιρίες επέκριναν την απουσία ξεκάθαρης πολιτικής εξόδου της βρετανικής κυβέρνησης από την ΕΕ και απείλησαν μάλιστα ακόμα και με αποχώρηση από την Βρετανία. Για αεροπορικές όπως η EasyJet θα ήταν σχετικά απλό να το πράξει, μέσω θυγατρικών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πιο δύσκολο θα ήταν το εγχείρημα για τη Airbus, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στην Ουαλία. Ίσως για αυτό ο ευρωπαϊκός όμιλος απείλησε με πάγωμα επενδύσεων σε περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit.

Με στρατηγικές συμμαχίες κόντρα στη μεγάλη ζήτηση

Τόσο η Airbus όσο και η Boeing συμμετέχουν στο Φάρνμποροου με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και προσδοκίες για νέες μαζικές παραγγελίες αεροσκαφών «ενός διαδρόμου». «Ερχόμαστε στην έκθεση μετά από μια εξαιρετική χρονιά», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing Ντένις Μούλενμπουργκ. Και η Airbus ωστόσο έχει να κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη στην έκθεση αεροναυπηγικής. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία εντάσσει στο στόλο της στη σειρά C της καναδικής Bombardier και τα «βαπτίζει» A220. Σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε η παραγγελία 60 αεροσκαφών από την αμερικανική JetBlue, η οποία διαθέτει στόλο παρόμοιων αεροσκαφών της βραζιλιανικής Embraer. Ας σημειωθεί ότι οι Βραζιλιάνοι ξεκίνησαν πρόσφατα στενή συνεργασία με την αμερικανική Boeing.

Στόχος των συμμαχιών Airbus-Bombardier και Boeing-Embraer είναι να ανταποκριθούν στην μεγάλη ζήτηση για αεροσκάφη 100 μέχρι 150 θέσεων, την οποία αδυνατούν να καλύψουν από μόνοι τους οι δύο γίγαντες Airbus και Boeing. Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής εταιρίας συμβούλων Alix Partners, οι παραγγελίες νέων αεροσκαφών είναι 1,5 φορές υψηλότερη από ότι το 2010. Αποδέκτες της τεράστιας ζήτησης για αεροσκάφη «ενός διαδρόμου» είναι κατά 93% οι Airbus και Boeing.

Στο Φάρνμποροου πάντως οι κατασκευαστές δεν παρουσιάζουν νέα μοντέλα, αλλά νέες εκδοχές αεροσκαφών που είναι λίγο πολύ γνωστά, όπως το A350, το Boeing 787 και το A220. Από την πλευρά της πάντως η Airbus προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στο Α380, που απέτυχε εμπορικά. Έτσι παρουσιάζει το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου ως μεταχειρισμένο στα χρώματα μιας πορτογαλικής εταιρίας χαμηλού κόστους. Γνώστες του κλάδου ωστόσο αμφισβητούν ότι το Α380 έχει ακόμα περιθώρια επιτυχίας.

Αντρέας Σπετ / Στέφανος Γεωργακόπουλος