Και εορταστικές εκδηλώσεις στην γενέτειρά του Σηλυβρία της Αν. Θράκης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική καταστροφή τελέσθηκε εφέτος στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου, η πανηγυρική εορτή του νεοφανούς και θαυματουργού Αγίου. Ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας, κατα κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, γεννήθηκε το 1846 και έζησε μέχρι 14 ετών στην Σηλυβρία, οπότε και έφυγε για σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, για να γίνει αργότερα και μετά από πολλές δοκιμασίες και κακουχίες στην ζωή του, μοναχός, κληρικός, επίσκοπος Πενταπόλεως στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ιεροκήρυκας σε περοχές της Στερεάς Ελλαδος, διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής στην Αθήνα και τέλος ιερομόναχος στην Ι. Μονή Αγίας Τριαδας στην Αίγινα. Κοιμήθηκε σε ηλικία 74 ετών το 1920 και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του διακρίθηκε για την βαθειά του πίστη, την υπομονή, την ταπεινοφροσύνη και την μόρφωσή του ενώ θεωρείται πολύ θαυματουργός, γεγονός που συνετέλεσε στην αγιοποίησή του από την Εκκλησία της Ελλαδος το 1961.SILIVRIA1
Η εορτή του Αγίου Νεκτάριου τελέσθηκε στην Σηλυβρία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έξαρχο Ευρώπης, κ.κ. Μάξιμο, στο βυζαντινό υδραγωγείο (Kilise Sarnıcı), που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του ιστορικού βυζαντινού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, γνωστού ως του Αλεξίου του Απόκαυκου.
Στην πανήγυρη προσήλθαν πολλοί Έλληνες εκδρομείς και προσκυνητές από την Ελλάδα, που ήσαν κυρίως απόγονοι των εκδιωχθέντων Σηλυβριανών και Επιβατηνών, καθώς και αρκετοί Ρωμιοί της Πόλης. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών σε 2000, ενώ μεταξύ αυτών παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο Βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Πασχαλίδης, η Δήμαρχος Καβάλας κ.Δήμητρα Τσανάκα, Αντιδήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες από τους Νομούς Δράμας, Ροδόπης, Καβάλας, Κοζάνης καθώς και από νομούς της Θεσσαλίας κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Τούρκοι της Σηλυβρίας υποδέχθηκαν θερμά τους Έλληνες προσκυνητές, οι οποίοι ήσαν ιδιαίτερα συγκινημένοι από τις ιστορικές στιγμές, που έζησαν στον ιστορικό αυτόν τόπο.
Στην μυσταγωγία έψαλε ο πολυμελής Βυζαντινός χορός ψαλτών υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου καθηγητή βυζαντινής μουσικήςαπό την Δράμα κ. Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ, ενώ στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου Γέρων Νικαίας κ.κ. Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων κ.κ.κ. Απόστολος, Μύρων κ.κ. Χρυσόστομος και Κυδωνιών κ.κ. Αθηναγόρας.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο Δήμαρχος της Σηλυβρίας Özcan Işıklar, οι πολιτικού άρχοντες εξ Ελλάδος και οι χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, μετέβησαν πεζοί στον χώρο, όπου ήταν το πατρικό σπίτι του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο δυστυχώς κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες και παραμένει οικόπεδο, το οποίο «ιδίοις εξόδοις» απέκτησε ο Δήμος Σηλυβρίας. Στους παρευρισκόμενους Θράκες, που απεκάλεσε και συμπολίτες του, ο Τούρκος Δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε την απόφασή του, μέχρι του χρόνου και με δικά του έξοδα, να προχωρήσει στην ανοικοδόμησή του σπιτιού του Αγίου και μάλιστα στην παραδοσιακοί μορφή, που είχε, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως θρησκευτικό μουσείο, όπου θα φιλοξενεί και θα φυλάσσει προσωπικά αντικείμενα επιστολές φωτογραφίες και άλλα ενθυμήματα του Αγίου Νεκταρίου. Μάλιστα, στο τέλος της εκδήλωσης ο Τούρκος Δήμαρχος Σηλυβρίας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ.κ. Μάξιμος άφησαν δύο περιστέρια, σε ένδειξη ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο λαών.agios_nektarios
Η Σηλυβρία (ή Σηλυμβρία), που ονομάζεται σήμερα Silivrî και έχει περίπου 80.000 κατοίκους, βρίσκεται 55 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης και έχει πλούσιο ελληνικό ιστορικό παρελθόν.Πρώτοι κατοίκησαν εκεί οι Έλληνες Μεγαρείς, που ίδρυσαν το Βυζάντιο και εκεί ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος ανήγειρε το πρώτο φρούριο, που προστάτευε την καινούρια πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κωνσταντινούπολη από βαρβαρικές επιδρομές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ