Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Science, παρουσιάζεται η σημασία των μαθηματικών μοντέλων για τη μελέτη και την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών παρεμβάσεων. Στο άρθρο αναφέρεται ότι  τα μαθηματικά μοντέλααποτελούν μια πολύτιμη μέθοδο για τη δημόσια υγεία.

Όταν στις 31 Μαρτίου 2020 δημοσιεύθηκε η πρώτη έρευνά μου για τη μαθηματική προσέγγιση της εξέλιξης της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας, ευχόμουν να μην επαληθευθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων της έρευνας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.

Στις 31 Μαρτίου είχα εκτιμήσει ότι η κορύφωση της αυξητικής πορείας της νόσου του κορωνοϊού αναμένεται θεωρητικά να συμβεί από τις 3 έως τις 6 Απριλίου, γεγονός που επαληθεύθηκε, αφού η κορύφωση για τα κρούσματα συνέβη στις 4 Απριλίου και για τα θύματα στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευσή μου στις 6 Απριλίου.

Στις 6 Απριλίου είχα εκτιμήσει ότι η πλήρης αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 6 Μαΐου, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα έως τις 5 Απριλίου.Στην αναθεώρηση του μαθηματικού μουμοντέλου στις 13 Απριλίου ενσωματώνοντας πραγματικά δεδομένα έως και τις 12 Απριλίου, είχα δημοσιεύσει ότι ο μηδενισμός των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 27 Απριλίου και των θυμάτων έως τις 24 Απριλίου.

Στις 15 Απριλίου στη 2η αναθεώρηση του μαθηματικού μου μοντέλου για τα κρούσματα,που θεωρήθηκε αναγκαία λόγω της απότομης και ραγδαίας φθίνουσας πορείας του φαινομένου τις προηγούμενες ημέρες, είχα εκτιμήσει και δημοσιεύσει ότι ο μηδενισμός των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 25 Απριλίου.

Στην δημοσίευσή μου στις 13 Απριλίου, όπου είχαν ενσωματωθεί στο μοντέλο πραγματικά δεδομένα έως και τις 12 Απριλίου, είχα εκτιμήσει ότι ο μηδενισμός των θυμάτων θα συμβεί έως τις 24 Απριλίου.

Στις 23 Απριλίου στη 1η αναθεώρηση του μαθηματικού μου μοντέλου για τα θύματα, ενσωματώνοντας στο μοντέλο πραγματικά δεδομένα έως και τις 22 Απριλίου, είχα εκτιμήσει και δημοσιεύσει ότι ο μηδενισμός των θυμάτων θα συμβεί έως τις 1 Μάϊου και ο εκτιμώμενος τελικός αριθμός θανάτων αναμένεται να κυμανθεί από 129 έως 142.

Στις παραπάνω δημοσιεύσεις μου είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχα και προγνώσεις του μοντέλου για τον συνολικό καθημερινό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από 26 Μαρτίου έως 6 Απριλίου και από 13 έως 19 Απριλίου, ενώ από τις 20 έως τις 26 Απριλίου οι προγνώσεις ανακοινώνονται στην προσωπική μου σελίδα του Facebook και θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται εκεί.

Στη σύγκριση μεταξύ των καθημερινών κρουσμάτων και θυμάτων που ανακοινώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και των αντίστοιχων παραπάνω προγνώσεών μου διαπιστώθηκαν τα παρακάτω, όπως φαίνονται και στο πίνακα:

 

  • Το μαθηματικό μου μοντέλο επαληθεύθηκε επί 32 συνεχόμενες ημέρες.
  • Στα θύματα το μοντέλο αστόχησε μόνο στις 2 Απριλίου με 1 θύμα λιγότερο.
  • Στα κρούσματα το μοντέλο αστόχησε μόνο στις 5 και 6 Απριλίου, διότι είχαν υπολογισθεί με την αύξουσα συνάρτηση του μοντέλου, γεγονός που επιβεβαίωσε την κορύφωση των κρουσμάτων στις 4 Απριλίου και αφού από τις 5 Απριλίου άρχιζε η καθοδική πορεία τους, όπου εφαρμόσθηκε αντίστοιχη φθίνουσα συνάρτηση, ήταν αδύνατο να επαληθευθούν.
  • Οι προγνώσεις από 7 έως 12 Απριλίου που ανήκουν στα δεδομένα του μοντέλου, δεν είχαν εκ παραδρομής δημοσιευθεί.
  • Στις 19 Απριλίου δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, λόγω της μεγάλης αργίας του Πάσχα και τα ανακοινωθέντα στοιχεία στις 20 Απριλίου αφορούσαν τις 2 προηγούμενες ημέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχε εκτιμηθεί ότι ο μηδενισμός των κρουσμάτων θα συμβεί έως τις 25 Απριλίου, προέκυψαν απρόοπτα περιστατικά όσον αφορά τα κρούσματα σε κλειστές δομές και όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευσή μου η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την καταστολή του φαινομένου,που κανένα μοντέλο δεν μπορεί να την προβλέψει.

Λόγω αυτής της εξέλιξης και κατόπιν παρότρυνσης της μακροβιότερης ομογενειακής εφημερίδας της Γερμανίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ με έδρα το Βερολίνο, θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει η 3η και τελευταία αναθεώρηση του μαθηματικού μου μοντέλου.

Ενσωματώνοντας λοιπόν σήμερα στο μαθηματικό μοντέλο τα πραγματικά δεδομένα έως και

τις 26 Απριλίου και με σχετική προσομοίωση διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

 

  • Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, εκτιμάται ότι η μαθηματική πλήρης αποκλιμάκωσή των κρουσμάτων (μηδενισμός)εκτιμάται ότι θα συμβεί έως τις 1 Μαΐου.
  • Ο εκτιμώμενος τελικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να κυμανθεί από 2.429 έως 2.685.
  • Για τα θύματα συνεχίζεται να εκτιμάται ότι η μαθηματική πλήρης αποκλιμάκωσή τους θα συμβεί έως τις 1 Μαΐου, αλλά μεταβάλλεται ο εκτιμώμενος τελικός αριθμός θυμάτωνπου αναμένεται να κυμανθεί από 136 έως 150.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι εκτιμήσεις του μοντέλου για σήμερα 27 Απριλίου είναι:

 

  • Συνολικός αριθμός κρουσμάτων: 2412 – 2665
  • Συνολικός αριθμός θυμάτων: 129 – 143

Συμπεραίνοντας, στις συνεντεύξεις μου στις 21 Απριλίου στο Ραδιόφωνο της Κεντρικής Ελλάδας TRT Radio και στις 24 Απριλίου στον τηλεοπτικό σταθμό SIGMA TV της ΚΥΠΡΟΥ,είχα επισημάνει ότι τα μαθηματικά μοντέλα ίσως αποδειχθούν πολύτιμο εργαλείο στο μέλλον, γεγονός που επιβεβαιώνει σε πρόσφατο άρθρο του και το έγκριτο περιοδικό Science,το οποίο τα αναφέρει ως μια πολύτιμη μέθοδο για τη δημόσια υγεία.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MScΤηλεπισκόπισης UK

Συνταγματάρχης ε.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ