(c)ellinikignomi

-Οι απαιτήσεις αυτές αποτελούν ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις συζητήσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ αναμένεται να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις, τόσο κοινωνικές, όσο και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί σε εργασιακά και συνδικαλιστικά ζητήματα, μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά, που ανατρέπουν κατοχυρωμένα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές μας. Οι αλλαγές αυτές αφορούν, τόσο στις ομαδικές απολύσεις, όσο και στις αποφάσεις κήρυξης απεργιών και στον περιορισμό της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ αναμένεται να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις, τόσο κοινωνικές, όσο και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, οι ζητούμενες αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, όσο και ιδιαίτερα εκείνες στον συνδικαλιστικό νόμο, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα.

Ποιές είναι οι βασικές προτάσεις των δανειστών για τις αλλαγές στα εργασιακά

Οι προτάσεις των δανειστών για το θέμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, είναι οι εξής:
-Δυνατότητα του εργοδότη για μη αποδοχή και μη πληρωμή όλων των εργαζομένων του, σε περίπτωση απεργίας, όταν αυτή, για παράδειγμα, συνοδεύεται από κατάληψη του εργοστασίου ή παρεμπόδιση προσέλευσης στην εργασίας.
-Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.
-Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
-Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμό των αμειβομένων αδειών στις απολύτως απαραίτητες και περιορισμό των προσώπων, που δικαιούνται άδειες.
-Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.
-Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.
-Περιορισμό των συνδικαλιστών, που απολαμβάνουν προστασία, δηλαδή κατάργηση της δυνατότητας παροχής προστασίας μέσω του καταστατικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μείωση του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

AGORA-ATHINA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ