Μεγάλη απόκλιση!

Που φθάνει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζουν σε σχέση με την πραγματικότητα οι προβλέψειε Κυβέρνησης και δανειστών για τον προϋπολογισμό!

– Αν και η ΑΑΔΕ επιστρέφει πλέον κανονικά τους φόρους στους δικαιούχους φορολογουμένους, τον εφετινό Ιούνιο οι εισπράξεις ήταν χειρότερες από τον περυσινό και φαίνεται να έχει ανοίξει «τρύπα» περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον εφετινό Ιούνιο, μεγάλη είναι η απόκλιση στις προβλέψεις Κυβέρνησης και δανειστών, που υπολογίζεται να ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Έτσι το νέο Μεσοπρόθεσμο, που κατατέθηκε τον Μάϊο, φαίνεται να έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του, ενώ το Δημόσιο συνεχίζει την στάση πληρωμών και την ίδια στιγμή δεν εισπράττονται οι τρέχοντες άμεσοι και έμμεσοι φόροι της χρονιάς.

Στην πράξη ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εκτελείται, αλλά η Κυβέρνηση κάνει με αντισυμβατικούς τρόπους το παν για να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Μάϊο η Κυβέρνηση έθετε στόχο να έχει δαπανήσει έως τον Ιούνιο 25,214 δισεκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την συμφωνία για το νέο δάνειο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τελικά, όμως, δαπάνησε μόλις 23,771 δισεκατομμύρια ευρώ και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να θεωρείται δικαιολογία, αφού τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν, πως έως και πέρυσι τον Ιούνιο, όταν έκλεινε με μεγάλη καθυστέρηση η πρώτη αξιολόγηση, είχε δαπανήσει ήδη 24,922 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 1,150 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από εφέτος -και χωρίς τότε ακόμα να έχει λάβει νέο δάνειο για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες.

 

Τον Ιούνιο φαίνεται να έχει ανοίξει «τρύπα» περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ!

 

Από τους ειδικούς, η απόκλιση ύψους 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με τον στόχο που τέθηκε έναν μήνα πριν, θεωρείται τεράστια και δύσκολα μπορεί να καλυφθεί στην θερινή περίοδο.

Ωστόσο, οι εισπράξεις καθαρών τακτικών εσόδων στο α΄εξάμηνο εμφανίζονται να σημειώνουν υπέρβαση 73 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου, που είχε τεθεί τον Μάϊο. Όμως, η απόκλιση αυτή, αν και είναι θετική, δεν μπορεί να θεωρείται φυσιολογική, στον πρώτο μήνα είσπραξης των φόρων.

Το ανησυχητικό, πάντως, είναι, ότι μέχρι τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί μόλις 21,3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι εισπράξεων 21 δισεκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Δεδομένου, όμως, ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου εφέτος είχαν εισπραχθεί ήδη 650 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, είναι σαφές, πως στον μήνα Ιούνιο οι εισπράξεις ήταν χειρότερες από πέρυσι.

Δηλαδή, ουσιαστικά, από τα αναλυτικά στοιχεία, που θα δημοσιοποιηθούν σε λίγες ημέρες, φαίνεται τον μήνα Ιούνιο να έχει ανοίξει «τρύπα» περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ!

 

Οι προβλέψεις για εισπράξεις φόρων φαίνεται να  έμειναν «στα χαρτιά»!

 

Στην πράξη, στο πρώτο πεντάμηνο, για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία των εσόδων, καταγράφηκε ήδη μεγάλη υστέρηση στις εισπράξεις στους τρέχοντες φόρους, σε σχέση με τους στόχους. Η ανισορροπία αυτή καλύφθηκε από την υπερείσπραξη άμεσων και έμμεσεων φόρων, που έμεναν ανείσπρακτοι από χρόνια. Με κατασχέσεις και ρυθμίσεις χρεών, η Κυβέρνηση κατάφερε να εισπράξει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους «περασμένων οικονομικών ετών», που υπερκάλυψαν την υστέρηση εισπράξεων φόρων που επιβλήθηκαν τον Μάϊο του 2016. Για την ακρίβεια, στα μισά του έτους το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει μόλις 224 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα είχε εισπράξει συνολικά στο α΄εξάμηνο του 2016, παρ’ ότι από τον Ιούλιο πέρυσι έως και τον Ιανουάριο εφέτος επεβλήθησαν σωρηδόν πολύ μεγάλες αυξήσεις φόρων, οι οποίες, όμως, δεν αποτυπώνονται στις εισπράξεις. Και αυτό δείχνει, ότι οι προβλέψεις έμειναν «στα χαρτιά».

Πάντως, το μόνο ενθαρρυντικό είναι, ότι η ΑΑΔΕ επιστρέφει πλέον κανονικά τους φόρους στους δικαιούχους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, στο α΄εξάμηνο μοίρασε 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιστροφές φόρων, έναντι στόχου 1,71 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχε διανείμει μόλις 1,47 δισεκατομμύρια ευρώ.