Με την συνεργασία της Εθνικής Φρουράς και των κρατικών Υπηρεσιών ασφαλείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και ενδεχόμενης απειλής από το Ισλαμικό Κράτος.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015», διοργανώνεται απο το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως.
Η άσκηση αυτή, που «ταράζει τα νερά» στην Κύπρο, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αφορά την ετοιμότητα δράσης του κυπριακού κράτους, σε περίπτωση δράσης ισλαμιστικών πυρήνων εντός κυπριακού εδάφους, αλλά και της ανεξέλεγκτης ροής προσφύγων από την Συρία και το Ιράκ.KIPROS
Οι Κύπριοι, πιο προνοητικοί και μεθοδικοί από εμάς, εκτελούν πολλά και διαφορετική σενάρια για να καλύψουν μεγάλο φάσμα αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και ασύμμετρων απειλών, με κυριότερο εξ αυτών το σενάριο αντιμετώπισης του ISIS.

Η άσκηση διεξάγεται σε τέσσερις φάσεις σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, αναμένεται μεγάλο κύμα προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο. Το αρχηγείο του Ισλαμικού Στρατού έχει εκφράσει τους πόθους του για επέκταση της φονικής δράσης της οργάνωσης σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Κύπρος ευρίσκεται γεωγραφικά «πολύ κοντά» σε όλα αυτά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, η άσκηση ξεκίνησε επίσημα την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Μαΐου 2015, ενώ θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η άσκηση αυτή σχεδιάστηκε με την συμμετοχή του κυπριακού στρατού, του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας της Κύπρου, σε συνεργασία με άλλες κρατικές Υπηρεσίες από τα υπόλοιπα Υπουργεία και θα διεξαχθεί με την συνεργασία αεροναυτικών δυνάμεων φίλιων κρατών.

Άσκηση υποδοχής αμάχων από περιοχές κρίσεων στην Μέση Ανατολή, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ», που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων στην Μέση Ανατολή, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχει πλήθος «μηνυμάτων» για μετακινήσεις ισλαμιστών, ακόμη και στην Μεσόγειο θάλασσα. Επίσης, η αποστολή εφοδίων και προσωπικού στις ακραίες ισλαμιστικές ομάδες στην Λιβύη από διάφορες χώρες του Κόλπου, αποτελεί ένα νέο δεδομένο, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. Έχουμε, δηλαδή, μια ενεργοποίηση των Τζιχαντιστών σε Λίβανο και Λιβύη, κάτι το οποίο αποτελεί άμεση απειλή και για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα, όπως άλλωστε τόνισε και ο ίδιος ο ανώτερος διοικητής των Νατοϊκών συνάμεων στην Ευρώπη, που μίλησε για ισλαμικό κίνδυνο εναντίον των Ευρωπαίων.
Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου 2015 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.