Μελβούρνη: Διάλεξη για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας – Η 44η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Με μια ενδιαφέρουσα διάλεξη της ερευνήτριας Τζουλιάνας Χαρπαντίδου πρόκειται να εγκαινιασθεί η σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 120 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Η διάλεξη θα δοθεί στο Ελληνικό Κέντρο, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και θα επικεντρωθεί στις πρώτες δεκαετίες της ιστορίας της Κοινότητας, περίοδος η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση και εξέλιξη του οργανισμού.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία και διαχρονικό σημείο αναφοράς και συσπείρωσης της. Η ιστορική της πορεία που ξεκινά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα συνεχίζεται παράλληλα με αυτή της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας έως τις μέρες μας.

Στο πέρασμα 120 ετών ο κοινωνικός, οικονομικός, πολιτικός και πολιτισμικός μετασχηματισμός –σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο- ήταν ραγδαίος, όπως επίσης ήταν και η εξέλιξη της ελληνικής παροικίας και των αναγκών της. Η ανανέωση της στελέχωσης του Δημοτικού Συμβουλίου και η ενεργή συμμετοχή και εμπλουτισμός των μελών της Κοινότητας από τη δεύτερη και τρίτη μεταναστευτική γενιά, καθώς και η ανέγερση του νέου κοινοτικού κτιρίου που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο, ενσωματώνουν τη συμβολική αλλά συγχρόνως και πραγματική δυναμική του οργανισμού ο οποίος εμφανίζεται ικανός να ανασυγκροτείται και να επαναδιαπραγματεύεται –μέσα στο χώρο και το χρόνο- στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες και απαιτήσεις.

Η πρώτη διάλεξη θα επικεντρωθεί στην ιστορική πορεία της Κοινότητας Μελβούρνης όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την προπολεμική περίοδο όπου οι προτεραιότητες του νεοσύστατου δικτύου αλληλοϋποστήριξης αφορούσαν αρχικά τη διατήρηση και προώθηση των ισχυρών -στη διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας- στοιχείων της θρησκείας και της γλώσσας οι οποίες συμπληρώθηκαν σταδιακά από δράσεις που αφορούσαν γενικότερα πολιτισμικά αιτήματα των Ελλήνων μεταναστών.

Η Τζούλια Χαρπαντίδου είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Μεταπτυχιακού Διπλώματος με κατεύθυνση στον Κοινωνικό αποκλεισμό και τις Μειονότητες, του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και συγγραφή της Ιστορικής πορείας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, θέμα που αποτελεί και την Διδακτορική Διατριβή της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πότε: Πέμπτη 16 Nοεμβρίου, 7.00μμ

Πού:ΕλληνικόΚέντρο (DelphiBankMez, 168 LonsdaleStreet, Melbourne)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Η ΕπιτροπήΜνήμης του Πολυτεχνείουδιοργανώνει ειδική εκδήλωση για να τιμήσει την 44η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στο Ελληνικό Κέντρο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη ομιλία από τον Ηλία Διακολαμπριανό, ζωντανή ελληνική μουσική με τους Χρήστο Ιωαννίδη, Γιώργο Σπύρου και Βασίλη Μιχαλάκη που θα παρουσιάσoυν τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ που απεικονίζει τα γεγονότα όπως συνέβησαν το 1973. Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Διακολαμπριανός συμμετείχε στο κίνημα για την αποτάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα που υπήρχε στη Μελβούρνη κατά την περίοδο της χούντας.

Η Κοινότητα καλεί όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν και να τιμήσουν τους φοιτητές του Πολυτεχνείου που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας και του φασισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κέντρο, στις 3.00μ.μ., στον ημιώροφοDelphiBankMez, 168 LonsdaleStreet, Μελβούρνη.H είσοδος είναι δωρεάν.

Greek Community of Melbourne