Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουνίου  επισκέφθηκε την πόλη μας, προσκεκλημένος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας κ. Μιχάλης Τσιανίκας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τσιανίκα περιλάμβανε διάλεξη προς το ευρύτερο κοινό της παροικίας, καθώς και επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Νέα Ελληνικά στη Βικτώρια.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 2 Ιουνίου ο καθηγητής έδωσε διάλεξη στην Ελληνική Κοινότητα με θέμα «Γιώργος Σεφέρης – Κώστας Ζουράρις: Συναμφότεροι». Η διάλεξη δόθηκε στην ελληνική γλώσσα και περιλάμβανε σύντομο βίντεο – χαιρετισμό από τον υφυπουργό παιδείας της Ελλάδας, κ. Κώστα Ζουράρι. Ο κ. Τσιανίκας έκανε καταρχάς μία αναφορά στο ευρύτερο έργο του Σεφέρη και κυρίως στους θεμέλιους λίθους της σκέψης του. Ακολούθως, αναφέρθηκε στον τρόπο ανάγνωσης του Σεφέρη από έναν από τους οξύτερους στοχαστές μας, τον Κώστα Ζουράρι.Τη διάλεξη προλόγισε η ποιήτρια Ανδρέα Δημητρίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Ιουνίου ο καθηγητής κ. Τσιανίκας επιμελήθηκε και παρουσίασε ένα πρωτότυπο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Νέα Ελληνικά σε όλα τα σχολεία της Βικτώριας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Τομέα Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας να αγκαλιάσει όλους τους εκπαιδευτικούς στην προσπάθειά τους για τη βελτίωση και ενίσχυση της ελληνομάθειας στη Βικτώρια.  Το θέμα του επιμορφωτικού προγράμματος ήταν η «Αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων για τη διδασκαλία της Ελληνικής».

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν  ανέδειξαν την ανάγκη ενσωμάτωσης της λογοτεχνίας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων και επισήμαναν τα πολλαπλά οφέλη που αυτό θα έχει. Τόσο ο κύριος Τσιανίκας όσο και ο Διευθυντής των σχολείων και υπεύθυνος του Τομέα Εκπαίδευσης της  Ελληνικής Κοινότητας, κ. Μάνος Τζιμπραγός, ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των εκπαιδευτικών, δεσμεύτηκαν για την οργάνωση και πραγματοποίηση ενός ευρύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος με το ίδιο θέμα στο άμεσο μέλλον.

Greek Community of Melbourne

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ