Κεντρικό σημείο της διάλεξης είναι ότι ο Τσαλουμάς διατήρησε τη ριζοσπαστική δυναμική του πειραματισμού πάνω στη φόρμα, όπως απαντάται στον μοντερνισμό, ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε πιστός στην ανάγκη για καθαρότητά της

Διάλεξη στη μνήμη του ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά με τον Καθηγητή  Βρασίδα Καραλή από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, διοργανώνουν στο Ελληνικό Κέντρο, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στις 7.00μμ, ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Πρόκειται για την πρώτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Ελληνο-Αυστραλού ποιητή που διοργανώνουν οι δύο οργανισμοί και που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού την Κοινότητας.

Ο Καθηγητής Καραλής, στη διάλεξή του θα κάνει μια γενική επισκόπηση της ποιητικής γλώσσας του Δημήτρη Τσαλουμά και της εξέλιξής της μέσα από διαφορετικά είδη και φόρμες.Θα εξετάσει την πρώιμη νεωτεριστική του ποιητική, διερευνώντας τα μόνιμα ίχνη της στην κατοπινή ώριμη ποίησή του, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά. Θα εξετάσει επίσης τους πειραματισμούς του με τη φόρμα που βλέπουμε σε διάφορες στιγμές της ποιητικής του ανέλιξης και θα πραγματευτεί την κοινωνική και καλλιτεχνική συνεισφορά της γλώσσας του στην ευρύτερη αυστραλιανή λογοτεχνική ιστορία.Κεντρικό σημείο της διάλεξης είναι ότι ο Τσαλουμάς διατήρησε τη ριζοσπαστική δυναμική του πειραματισμού πάνω στη φόρμα, όπως απαντάται στον μοντερνισμό, ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε πιστός στην ανάγκη για καθαρότητά της.H διάλεξη ολοκληρώνεται με μια σύντομη συζήτηση του τελευταίου του βιβλίου στην αγγλική «Η Ελένη της Τροίας» (2007), που διερευνά την ποιητική της μινιμαλιστικής φόρμας που διατύπωσε εκεί ο Τσαλουμάς.

Ο Βρασίδας Καραλής διδάσκει Νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Σύδνευ, όπου κατέχει την έδρα SirNicholasLaurantos των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Έχει κάνει εκτενείς δημοσιεύσεις πάνω στη Βυζαντινή ιστοριογραφία, στην ελληνική πολιτική ζωή, στον ελληνικό κινηματογράφο, στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, στο έργο του PatrickWhite, και στη σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία. Έχει επιμεληθεί την έκδοση τόμων πάνω στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική φιλοσοφία, ειδικά πάνω στους MartinHeidegger, HannahArendtκαι Κορνήλιο Καστοριάδη. Στα βιβλία του συγκαταλέγονται: «Αναμνήσεις του κ. Μανόλη Λάσκαρη» (2007), «Οι Δαίμονες των Αθηνών» (2014), «Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου» (2012), «Ρεαλισμός και μεταπολεμικός Ελληνικός Κινηματογράφος» (2017). Αυτόν τον καιρό δουλεύει πάνω στις ταινίες των Ηλία Καζάν και Τζων Κασσαβέτη.

Πότε:Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, 7:00 μ.μ.

Πού:Ημιώροφος (LevelM), Ελληνικό Κέντρο, 168 LonsdaleStreet

Greek Community of Melbourne

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ