Μελβούρνη: Διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Παπαστεργιάδη

Ολοκληρώνεται η σειρά των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2017.

Με τη διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Νίκου Παπαστεργιάδη, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, πρόκειται να ολοκληρωθεί η φετινή σειρά των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ο καθηγητής Παπαστεργιάδης θα παρουσιάσει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, στο Ελληνικό Κέντρο, διάλεξη με τίτλο «Μαθαίνοντας για τη φιλοξενία από τον Όμηρο». Θα ακολουθήσει μικρή γιορτή.

Ο Όμηρος γεννήθηκε στην περιοχή που αποτελεί σήμερα το επίκεντροτης διαδρομής που κάνουν οι πρόσφυγες. Η Οδύσσεια του Ομήρου είναι το επικό ποίημα της επιστροφής στο σπίτι. Ωστόσο, είναι επίσης μια θαυμάσια ιστορία για τους πολλαπλούς κόσμους που αντιμετωπίζει ο Οδυσσέας και μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ένας κόσμος μέσω της πονηρίας, της λογικής και της τέχνης. Ο Οδυσσέας συναντά ποικίλες μορφές φιλοξενίας και οι προσπάθειές του να δημιουργήσει και να αποκαταστήσει την τάξη, ο κόσμος της επιστροφής του, δημιουργεί ένα ανησυχητικό όραμα για το νόημα της φιλοξενίας.

Ο Νίκος Παπαστεργιάδης είναι Καθηγητής στη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Πριν επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οισυγγραφικέςδημοσιεύσειςπεριλαμβάνουνταβιβλία: ModernityasExile (1993), DialoguesintheDiaspora (1998), TheTurbulenceofMigration (2000), MetaphorandTension (2004) SpatialAesthetics: ArtPlaceandtheEveryday (2006), CosmopolitanismandCulture (2012), καιAmbientPerspectives (2013). Εχειεπιμεληθεί πάνω από 10 συλλογές, και είναι συγγραφέας πολυάριθμων δοκιμίων που έχουν μεταφραστεί σε πάνω από δώδεκα γλώσσες και εμφανίζονται σε μεγάλους καταλόγους όπως τωνBiennalesofSydney, Liverpool, Istanbul, Gwanju, Taipei, Lyon, ThessalonikiκαιDocumenta 13.

Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών και συμπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού και Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Σιγκαπούρης.

Πότε: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, 7.00μμ

Πού: Ελληνικό Κέντρο (Mez, 168 LonsdaleStreet, Μελβούρνη)

Greek Community of Melbourne