Ο Επίκουρος Καθηγητής Δρ. Ζήσης Φωτάκης θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Η Μάχη της Σαλαμίνας είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στην αρχαιότητα. Είναι επίσης η πιο αιματηρή ναυτική μάχη της αρχαιότητας, καταγράφοντας πολύ μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες από τις περισσότερες ναυμαχίες του 20ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της ταχύτητας και της ευελιξίας των τριήρεων, που  εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση των κωπηλατών της, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούσαν έναν εύκολο και προφανή στόχο για τον εχθρό. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν τερμάτισε τον ελληνο-περσικό πόλεμο. Η στρατηγική της σημασία μοιάζει με εκείνη της Μάχης του Στάλινγκραντ. Δείχνει ότι οι συνασπισμοί μπορούν να είναι εντυπωσιακοί πολλαπλασιαστές δύναμης, παρά τις συχνά περίπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Είναι επίσης μια ενδεικτική υπενθύμιση της ικανότητας του ελληνικού έθνους να κάνει θαύματα εναντίον των αριθμητικά ανώτερων αντιπάλων, παρά το μικρό του μέγεθος. Η διάλεξη σχολιάζει αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτού του αξέχαστου γεγονότος.

Ο Δρ Ζήσης Φωτάκης είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Μεταπτυχιακά στην Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία και διδακτορικό στη Ναυτική Ιστορία). Η μονογραφία του “Ελληνική Ναυτική Στρατηγική και Πολιτική, 1910-1919” (Routledge: Λονδίνο και Νέα Υόρκη, 2005) βραβεύθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών (Ακαδημία Αθηνών) και αξιολογήθηκε ευνοϊκά από επιφανείς ναυτικούς ιστορικούς όπως οι καθηγητές Lambert, Rodger, Halpern και Glete. Ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Κολλέγιο Ναυτικού Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει επίσης λάβει διακρίσεις όπως η Υποτροφία Fulbright Research και Caird Junior Research Fellowship. Ο Δρ Φωτάκης έχει γράψει εκτενώς για την ελληνική ναυτική ιστορία και δίδαξε διάφορες πτυχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής και ελληνικής ιστορίας ως λέκτορας ορισμένου χρόνου σε ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας στην Ελληνική Ναυτική Ακαδημία και λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι επίσης Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ναυτικής Ιστορίας στην Ελληνική Ναυτική Ακαδημία.

Πού: Ζoom: https://bit.ly/31OkJO1

YouTube: https://www.youtube.com/user/gocmv

Facebook: https://www.facebook.com/Greekcommunitymelb/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ