Περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι παροικιακών οργανισμών συμμετείχαν στην ειδική ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) , στο Ελληνικό Κέντρο, την Τετάρτη 14 Ιουνίου, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν την Κοινότητα και την παροικία γενικότερα.

Συγκεκριμένα, δεκάδες παροικιακοί παράγοντες ενημερώθηκαν από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας για τα σχέδια αξιοποίησης του οικοπέδου του Μπουλίν,για το προτεινόμενο νέο Πολιτιστικό Κέντρο και τη δημιουργία της λέσχης οργανισμών στον 3ο όροφο του Ελληνικού Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν σχέδια για το μέλλον της παροικίας, καθώς και προτάσεις για κοινή δράση και συνεργασία. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην πρόταση ίδρυσης του Τμήματος της Ελληνικής Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, καθώς και στην απόφαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΚΜ να αλλάξει το Καταστατικό της ώστε να καταστεί δυνατή η εγγραφή ως μέλη των ελληνικών κοινοτικών οργανώσεων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό της επικρότησε τις πρωτοβουλίες και τις δημιουργικές προσπάθειες της Κοινότητας.

Tους εκπροσώπους των οργανισμών, καλοσώρισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδηςτονίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού και κοινής δράσης για το μέλλον. “Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι ως παροικία,» είπε. «Μεγάλο μέρος της σκληρής δουλειάς που των παροικιακών οργανισμών στη Βικτώρια πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εφαρμοστεί μια πιο συλλογική προσέγγιση για το γενικότερο καλό. Η ενότητα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην παροικία μας σημαίνει ότι πρέπει τώρα να δράσουμε. Από αυτή την άποψη, έχουμε ως Κοινότητα ορισμένες προτάσεις στις οποίες πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι οργανισμοίμια και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτές είναι για το καλό όλων μας.»

Ο κ. Παπαστεργιάδης πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργούμε με σύνεση και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών της παροικίας μας. Ως εκ τούτου, ο σκοπός της συνάντησης είναι να συνεργαστούμε μαζί σας σε αυτή τη μελλοντική κατεύθυνση, να συζητήσουμε τα ενδιαφέροντά σας και να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Με αυτόν τον διάλογο θα μπορέσουμε από κοινού να καθορίσουμε το μέλλον μας. ”

Ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι σαφής πρόθεση της ΕΚΜ είναι η συνέχιση της ύπαρξης όλων των ελληνικών οργανισμών στη Μελβούρνη και ότι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι θα επιτρέψουν σε αυτές τις οργανώσεις να συνεχίσουν να ευδοκιμούν. Σχετικά με αυτό, ο κ. Παπαστεργιάδης είπε ότι “αυτό που προτείνουμε ιδιαίτερα με τα σχέδια για τοΜπουλίν είναι ότι θα δημιουργήσουμε έναν κόμβο για όλους τους οργανισμούς. Θα υπάρχει πρόσβαση σε τηλεφωνική γραμμή για κάθε σύλλογο, διευκολύνσεις για αλληλογραφία και ενημέρωση των μελών τους μαζί με την παραγωγή και τη χρήση ειδικών εγκαταστάσεων για τις συναντήσεις και συνεδριάσεις τους. Ο σκοπός του προγράμματος του Μπουλίν είναι να ενώσειτους οργανισμούς μας και να εξασφαλίσει τη συνεχή και επιτυχημένη λειτουργία τους. ”

Ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι οι ελληνικές οργανώσεις ιδρύθηκαν με τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά των μελών τους. “δεν θέλουμε να χαθούν οι κόποι και η σκληρή δουλειά σας, αλλά να αναγνωρίσουμε τα επιτεύγματά σας και να δούμε να συνεχίζετε να λειτουργείτε. Όλοι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την οργάνωσή μας και προς ολόκληρη την παροικία”.

“Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και αποτελεσματική παροικία” δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης. “Μια παροικία που θα μπορεί να προστατεύσει και να προωθήσει τα εθνικά και πολιτισμικά μας συμφέροντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε τη συνεργασία σας. ”

Ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι “τα ζητήματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι η ανάπτυξη του ακινήτου στο Μπουλίν και η δημιουργία ενός νέου Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας Λέσχης Οργανισμών στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Κοινότητας , η ίδρυση Τμήματος της Ελληνικής Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και την δυνατότητα να γίνονται οργανισμοί μέλη στην Κοινότητα.”

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας κ. Κώστας Μάρκος αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια για την περαιτέρω αξιοποίηση του Ελληνικού Κέντρου και στις προσφερόμενες νέες υπηρεσίες από την Κοινότητα προς τους παροικιακούς οργανισμούς. Τόνισε επίσης  πέραν της επένδυσης των $15 εκ. για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου «συνεχίζουμε να επενδύουμε στη βελτίωση των χώρων και των εγκαταστασεών του,» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου του κτιρίου, στην ανάρτηση αντιγράφου των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο μπαλκόνι του ημιωρόφου, στην εγκατάσταση νέου σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, στη μεταφορά των γραφείων της Κοινότητας στο 12 όροφο, στη μεταφορά της παροικιακής βιβλιοθήκης από το Γενικό Προξενείο στο Πολιτιστικό Κέντρο και στη δημιουργία της Λέσχης των οργανισμών στον 3ο όροφο, με την μεγάλη δωρεά του Συλλόγου Αργος Ορεστικού. «Τη Λέσχη θα μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμού, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου. Ελπίζουμε την ιστορική κίνηση του Αργους Ορεστικού να ακολουθήσουν και οι άλλοι παροικιακοί οργανισμοί,» είπε.

Ο Ταμίας της Κοινότητας Καθηγητής Μαρίνης Πυρπυρής αναφέρθηκε στα καινούργια έργα στο AlphingtonGrammar και στα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καλώντας τους παροικιακούς οργανισμούς να βοηθάνε στον τομέα της εκπαίδευσης με υποτροφίες.

Για τις δραστηριότητες της Κοινότητας στον τομέα της Εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Θόδωρος Μάρκος, κάνοντας αναφορά στα μελλοντικά σχέδια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη πολυδιάστατη πολιτική. Κάλεσε δε με τη σειρά του τους συλλόγους να στηρίξουν τον τομέα της εκπαίδευσης με υποτροφίες σε μαθητές που αριστεύουν, ενισχύοντας επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών και ανταλλαγής μαθητών που γίνεται προσπάθεια να διοργανώνονται με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Στα πολιτιστικά προγράμματα της Κοινότητας αναφέρθηκε ο κ. Λεωνίδας Βλαχάκης, μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας και συνπρόεδρος του Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, λέγοντας πως η Κοινότητα επενδύει πολλά στην προώθηση του πολιτισμού μας όχι μόνο στην παροικία αλλά και στον ευρύτερο αυστραλιανό χώρο. Ιδιαίτερα στάθηκε στην επιτυχημένη διοργάνωση του Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, του Φεστιβάλ Γεύσεις της Ελλάδας και του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινότηταςκ.Νίκος Κουκουβιτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα σχέδια την αξιοποίηση του Μπουλίν με τη δημιουργία του νέου πολιτιστικού κέντρουπου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αίθουσα εκδηλώσεων αποκλειστικό χώρο έκθεσης και φύλαξης αρχείων παροικιακών οργανισμών και Ελληνική παροικιακή λέσχη.

Ο ευεργέτης της Κοινότητας κ. Χάρης Πάτρας μίλησε για το όραμά του να υπάρχει μια ενωμένη φωνή των Ελλήνων και συνεργασία των παροικιακών οργανισμών με την Κοινότητα, ενώ τόνισε πως αισθάνεται πολύ υπερήφανος που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με το Σύλλογο Αργος Ορεστικού για τη δωρεά τους προς την Κοινότητα, λέγοντας πως ήταν η καλύτερη επένδυση που έκαναν και ότι ηενέργειά τουςθα παραμείνει στην παροικιακή ιστορία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσσαλονικέων κ. Παύλος Μαυρουδήςαναφέρθηκε στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Κοινότητας για αλλαγή του καταστατικού έτσι ώστε να γίνονται και οργανισμοί μέλη στην Κοινότητα. Επίσης, επανέλαβε την πρότασή του όλοι οι παροικιακοί οργανισμοί να τροποποιήσουν ανάλογα τα κατασταστικά για να μεταφέρεται η περιουσία τους στην Κοινότητα όταν διακόπτουν τη λειτουργία τους.«Τώρα ανοίγει ο δρόμος μπροστά μας αφού στη Γ.Σ. της Κοινότητας εγκρίθηκε παμψηφεί η πρόταση να γίνονται οι οργανισμοί μέλη στην Κοινότητα και να αλλάξουν τα καταστατικά τους.Είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα να συμβαδίζουμε την Κοινότητα και να βοηθήσουμε όλοι να κάνει πραγματικότητα το όραμα που έχει μπροστά της. Ολοι μαζί μπορούμε.»

Ο κ. Μαυρουδής  επεσήμανε το γεγονός ότι η Κοινότητα τώρα έχει αρχίσει να δίνει πολλά στην παροικία και τους οργανισμούς και όχι μόνο να ζητά.»

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους εκπροσώπους των οργανισμών, μέσα σε ένα θετικό και ενθουσιώδες κλίμα και διάθεση συνεργασίας.Στην ανοικτή συζήτηση κατέστη εμφανές ότι υπήρξε ισχυρή υποστήριξη για όλες τις προτάσεις. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων από τις διάφορες ελληνικές οργανώσεις εξέφρασαν την ολόψυχη στήριξη και τον ενθουσιασμό τους στις προτάσεις που τους έγιναν. Αναγνωρίστηκε από πολλούς από αυτούς ότι η Κοινότητα διαδραματίζει βασικό ρόλο για πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στη Μελβούρνη. Συμφωνήθηκε ότι μια συλλογική προσέγγιση θα ήταν προς το συμφέρον όλων. Πράγματι, πολλοί εκπρόσωποι των ελληνικών οργανώσεων ανέφεραν ότι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή των καταστατικών τους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι  τα περιουσιακά τους στοιχεία θα περάσουν και στην Κοινότητα.

Ο κ. Παπαστεργιάδης υπογράμμισε την ιστορική σημασία της συνάντησης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συλλογική καλή θέληση. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για όλους τους οργανισμούς στη Μελβούρνη. Η ιστορία των ελληνικών οργανισμών στη Μελβούρνη γνώρισε δυσαρμονία και διχασμό για πολλά χρόνια. Υπάρχει σαφής ένδειξη τώρα για τη στήριξη πολλών εκ των προτάσεων και το μέλλον ποτέ δεν φαινόταν φωτεινότερο,» είπε.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις της Κοινότητας πρόκειται να δοθούν σε επόμενη συνάντηση που θα διοργανωθεί.

Πάντως, όλοι εξέφραζαν αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ οι εκπρόσωποι της Φιλανθρωπικής Ενωσης Ζακυνθινών, κ.κ. Συμεών Ζούγρας και Βασίλης Βυθούλκας, παρέδωσαν επιταγή $5.000 για το Ελληνικό Κέντρο.

Greek Community of Melbourne

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ