Ο Καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης ενώ αναφέρεται στην εκδήλωση και στο έργο του πρόσφυγα συγγραφέα Behrouz Boochani

Η τέχνη ως μορφή πολιτικής και πολιτιστικής αντίστασης για τους πρόσφυγες.

Μια εξαιρετική εκδήλωση, όπου καλλιτέχνες, συγγραφείς, μελετητές και μουσικοί μίλησαν για τον Κουρδό-Ιρανό συγγραφέα και δημοσιογράφουBehrouz Boochani, που παραμένει αποκλεισμένος σε προσφυγικό στρατόπεδο της Αυστραλίας στο Νησί Μάνους, και το εξαιρετικό μυθιστόρημά του«NoFriendbuttheMountains»,διοργανώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Ελληνικό Κέντρο.

Σε αυτό το μοναδικό γεγονός,όπου διασχίζοντας ωκεανούς και πολιτιστικά σύνορα, συμμετείχαν ζωντανά στην εκδήλωση οBoochani, καθώς και ο μεταφραστής και συνεργάτης του, OmidTofighian, από το Κάιρο.

Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής, ήταν ο πολιτικός ακτιβιστής και πανεπιστημιακός ΚαθηγητήςGaryFoley. Τη βραδιά άνοιξαν οι μουσικοίBartWilloughby και FadilSuna, ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε ο Καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας Δημόσιων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Για το προσφυγικό και το έργο του Boochani μίλησαν επίσης ο ArnoldZable, συγγραφέας και υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η JanetGalbraith, συγγραφέας και συνήγορος προσφύγων, καθώς και η βραβευμένη φωτογράφος και λέκτοραςHodaAfshar.

Η Janet Galbraith και η Hoda Afshar κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Behrouz Boochani στο νησί Μάνους, αριστερά, και δεξιά με τον Omid Tofighian στο Κάιρο της Αιγύπτου

Ο καθηγητής GaryFoleyέκανε έκκληση να ασκηθούν πιέσεις στην αυστραλιανή κυβέρνηση για να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες στην Αυστραλία από το Nauru. Όπως δήλωσε είναι ντροπή για την Αυστραλία να έχει μια τέτοια πολιτική και να κρατά σε στρατόπεδα για περισσότερο από πέντε χρόνια, εκατοντάδες αιτούντες άσυλο, που άφησαν τις σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην Αυστραλία.

Το πιο σημαντικό μέρος της εκδήλωσης ήταν η ζωντανή συνέντευξη με τους Boochani και Tofigghianοι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις τηςJanetGalbraith και τηςHodaAfshar.

Ήταν ιδιαίτερα συγκλονιστική η παρακολούθηση της συνέντευξης με τον Boochani, ο οποίος μίλησε για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα προσφύγων του Ναούρου και του νησιού Mάνους, καθώς και για την στέρηση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, που παραμένουν κρατούμενοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν στην Αυστραλία.

Ο Boochani μίλησε εκτενώς για το νέο του βιβλίο. Απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που του έθεσε η JaneGalbraith, σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου του, τα μηνύματα που στέλνει στους αναγνώστες του, καθώς και για τις τεχνικές που χρησιμοποιεί και την ειδική γλώσσα που αναπτύσσει γύρω από το προσφυγικό ζήτημα.

Ο ακαδημαϊκός OmidTofighian απάντησε σε ερωτήσεις σε ζωντανή σύνδεση με το Κάιρο της Αιγύπτου, σχετικά με τη συνεργασία του με τον Boochani, το νέο του βιβλίο και την κρίση των προσφύγων.

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ArnoldZable, μίλησε επίσης για το βιβλίο του Boochani, την κρίση των προσφύγων και την αυστραλιανή πολιτική για τους πρόσφυγες που κρατά εκατοντάδες αιτούντες άσυλο σε εγκαταλελειμμένα κέντρα κράτησης στο Ναούρου και το νησί Μανους.

Η φωτογράφος HodaAfshar μίλησε για τη συνεργασία της με την Boochani, το φωτογραφικό της έργο για τους πρόσφυγες με τίτλο «Remain» και το ντοκιμαντέρ που γύρισε με τον Boochani και άλλους αιτούντες άσυλο. Όπως είπε, ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία να γνωρίσει τις συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα των προσφύγων. Το ίδιο εντυπωσιακό ήταν επίσης και το φωτογραφικό υλικό που παρουσίασε από την σειρά αυτή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Greek Community of Melbourne