Μια επίκαιρη διάλεξη σχετικά με το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία, πρόκειται να παρουσιάσει ο Δρ Κώστας Λαουτίδης, από το Πανεπιστήμιο Deakin, στο Ελληνικό Κέντρο, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Η επανάληψη της ένοπλης βίας μεταξύ της Τουρκίας και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το 2015, έχει θέσει το κουρδικό ζήτημα σε μια σκοτεινή περίοδο αβεβαιότητας.

Η πόλωση του πολιτικού λόγου στο εσωτερικό αυξάνεται και, συνεπώς, η πολιτική διαφωνία σε οποιαδήποτε επίμαχα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του κουρδικού ζητήματος, το οποίο η Άγκυρα το χειρίζεται με πολύ σκληρό τρόπο.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του τούρκου προέδρου Ερντογάν και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αστάθειας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Δρ Λαουτίδης κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα αναλύσει τις εσωτερικές και περιφερειακές προκλήσεις σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα και τις γειτονικές περιοχές και θα εξετάσει κάποια πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εξελιχθούν από την τρέχουσα κατάσταση.

Ο Δρ Κώστας Λαουτίδης είναι Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Deakin. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στη διεθνή πολιτική από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, και μεταπτυχιακό Μάστερ στην Ανάλυση Διεθνών Συγκρούσεων από το Πανεπιστήμιο του Kent.

Του χορηγήθηκε η υποτροφία «EH Carr» για διδακτορικές σπουδές και μια υποτροφία Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας για ανώτατες μεταπτυχιακές σπουδές στο Kent. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Self-Determination and Collective Responsibility in the Secessionist Struggle” (Ashgate) και επιμελητής της έκδοσης “Territorial Separatism in Global Politics” (Routledge).

 

Πότε: Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, 7:00μμ

Πού: Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine, 168 Lonsdale St, Μελβούρνη

 

C_Laoutides_photo