«Μετ’ εμποδίων» και με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις

Οι καταναλωτές, κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνον το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

Προχωράει στην χώρα μας η αντιλαθρεμπορική πολιτική στον τομέα των υγρών καυσίμων!
– Ούτε η σημερινή, αλλά ούτε και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, φρόντισαν έως τώρα να υλοποιήσουν εγκαίρως και πλήρως τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδος!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Μόλις την περασμένη εβδομάδα και με φόντο την μεγάλη οικολογική καταστροφή, που συνέβη στον Σαρωνικό, με την βύθιση του σκάφους «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την διαρροή πολλών τόνων αργού πετρελαίου στην θάλασσα, το Υπουργείο Ναυτιλίας δέησε να μεριμνήσει για την προώθηση της διάταξης Νόμου, με την οποία τιμωρούνται οι πλοιοκτήτες, των οποίων τα πλοία μεταφέρουν πετρέλαιο στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τον ηλεκτρονικό εντοπισμό τους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα» Καθημερινή» σε σχετικό της ρεπορτάζ, πρώην ανώτατος Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε, ότι «μέχρι τώρα αυτό μπορούσε να γίνει χωρίς να υπάρχουν κυρώσεις…». Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, καταχωρημένες στο τελευταίο μνημόνιο, που αναφέρουν τα εξής: «Οι Αρχές θα εφαρμόσουν την αντιλαθρεμπορική στρατηγική για τα σχετικά προϊόντα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Θα αναφέρουν την πρόοδο σε τριμηνιαία βάση. Η εφαρμογή της αντιλαθρεμπορικής πολιτικής περιλαμβάνει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και των μέτρων για τον εντοπισμό δεξαμενών (σταθερών και κινητών) και της εφαρμογής του συστήματος εισροών-εκροών…».

Αν και το σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) στα βυτιοφόρα θεσμοθετήθηκε το 2013, οι Υπουργικές Αποφάσεις εκδόθηκαν μετά το 2015 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ.!

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, ούτε η σημερινή, αλλά ούτε και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις φρόντισαν έως τώρα να υλοποιήσουν αυτές τις δεσμεύσεις!
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η χώρα μας θα πρέπει σε λίγες εβδομάδες, να παρουσιάσει σχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση των τελωνείων με κινητές μονάδες και ενισχύοντας τα περιφερειακά κέντρα με χρήματα, εξοπλισμό και προσωπικό.
Αλλά και για τα όποια συστήματα υπήρξε νομοθετική πρόνοια, όπως, π.χ., εκείνο των εισροών-εκροών στα πρατήρια, αυτή είναι βασισμένη σε πολλά διαφορετικά λογισμικά, που δεν «κουμπώνουν» με εκείνο των Υπηρεσιών, που καλούνται να ελέγξουν τους πρατηριούχους, ενώ το όλο πλαίσιο απουσιάζει από κρίσιμες εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων τα πλοία, που μεταφέρουν πετρέλαιο ναυτιλίας ή μαζούτ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σύστημα εισροών-εκροών όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2009 με τον Νόμο 3784. Το σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) στα βυτιοφόρα θεσμοθετήθηκε το 2013, αλλά οι Υπουργικές Αποφάσεις εκδόθηκαν μετά το 2015 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Μεγάλη είναι η «αντίσταση» του κρατικού μηχανισμού στην εισαγωγή του λεγόμενου μοριακού ιχνηθέτη, μιας χημικής φόρμουλας, που επιτρέπει τον διαχωρισμό του «πειραγμένου» καυσίμου από το καύσιμο αναφοράς!

Με την «απελευθέρωση της αγοράς πετρελαιοειδών», το 2012, εισήλθαν στην αγορά πολλοί μικρότεροι παίκτες (όπως η FOS του Κουντούρη), αρκετοί από τους οποίους δεν διέθεταν ούτε την οργανωτική υποδομή, ενώ ήδη το 2013, έναν χρόνο μετά, όφειλαν πολλά χρήματα σε τρίτους, στο κράτος ή σε άλλες εταιρείες. Ετσι, ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε 1,2 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και 1,5 εκατ. ευρώ χρέος σε υπό εκποίηση εταιρεία, της οποίας νοίκιαζε τις εγκαταστάσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες η σπουδή για την ανταπόκριση στις δεσμεύσεις του μνημονίου δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Σε κανένα άλλο ζήτημα, όμως, δεν εκδηλώθηκε «αντίσταση» του κρατικού μηχανισμού, όσο στην εισαγωγή του λεγόμενου μοριακού ιχνηθέτη, μιας χημικής φόρμουλας, που επιτρέπει τον διαχωρισμό του «πειραγμένου» καυσίμου από το καύσιμο αναφοράς. Με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο αναφοράς προβλέπεται, ότι τα υγρά καύσιμα, που διατίθενται στην αγορά ή διακινούνται ή αποθηκεύονται στην ελληνική επικράτεια, ιχνηθετούνται με μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες. Τονίζεται, ότι όσα καύσιμα δεν είναι σημασμένα με τέτοιους ιχνηθέτες, θεωρούνται παράνομα.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους επιμένει στο «σπάσιμο» του έργου σε επιμέρους υποέργα και στην γνωστοποίηση της σύνθεσης του μοριακού ιχνηθέτη!

Στην πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος, στις 20 Μαρτίου του 2013, το Γενικό Χημείο του Κράτους, που ελέγχει μέχρι σήμερα την γνησιότητα των καυσίμων, απαίτησε να δοθεί η σύνθεση του ιχνηθέτη από τους οίκους, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ).
Όμως, οι εταιρείες αρνήθηκαν και η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος επαναλήφθηκε. Δύο έδωσαν τον τύπο του μοριακού ιχνηθέτη στο ΓΧΚ, αλλά οι προσφορές τους απερρίφθησαν, διότι το χημικό… ξεπλύθηκε από τα δείγματα, στα οποία έγιναν δοκιμές. Τέσσερις εταιρείες αρνήθηκαν να δώσουν τον τύπο. Μία από αυτές ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ότι στην Σερβία, όπου εφαρμοζόταν ο ιχνηθέτης, είχαν εισπραχθεί τον πρώτο χρόνο εφαρμογής (εφαρμόσθηκε έναν χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης) 139 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 65 εκατ. ευρώ!
Τελικά, τον Μάϊο του 2016 συγκροτήθηκε τριακονταμελής ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών, που εξέδωσε πόρισμα, το οποίο δόθηκε σχεδόν αμέσως στην ΑΑΔΕ. Αυτή το παρέπεμψε στην Ομάδα Διοίκησης Εργου, όπου το ΓΧΚ, που εν προκειμένω χάνει τον λόγο ύπαρξής του με την υιοθέτηση του μοριακού ιχνηθέτη, επιμένει στο «σπάσιμο» του έργου σε επιμέρους υποέργα και στην γνωστοποίηση του ιχνηθέτη. Πάντως, η Γενική Διεύθυνση για την Φορολογία της Ε.Ε. έχει γνωματεύσει, ότι η γνωστοποίηση του τύπου του μοριακού ιχνηθέτη δεν είναι αναγκαία.