– Οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν, όχι μόνον σε πρόσωπα, αλλά και σε αποσκευές και εμπορεύματα.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Από “κόσκινο” θα περνούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (πρόκειται για τα σύνορα με χώρες, μη μέλη της Ε.Ε.) μετά το μακελειό, που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές τρομοκράτες στο Παρίσι.
Ο φόβος για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα έχει σκεπάσει την Ευρώπη, και για αυτό οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών – μελών της Ένωσης, αποφάσισαν, σε Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για όλους.
Η απόφαση αυτή συνιστά ουσιαστικά τροποποίηση της ισχύουσας Συνθήκης του Σένγκεν και μερική άρση των κανονισμών, που διευκόλυναν κατά την διακίνηση των πολιτών της Ε.Ε., που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Αναμένεται να επιφέρει ακόμη καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες κατά την διεκπεραίωση των εξονυχιστικών ελέγχων, στις οποίες θα υποβάλλονται από τις Αρχές.european_parliament
Οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν, όχι μόνον σε πρόσωπα, αλλά και σε αποσκευές και εμπορεύματα, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της λαθραίας διακίνησης όπλων, εκρηκτικών και άλλων επικίνδυνων ειδών.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι των ταξιδιωτών και των επιβατών των αεοπορικών πτήσεων από τις Αρχές

Ειδικότερα, οι Υπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε.κατέληξαν στα εξής:
– Οι Ευρωπαίοι θα περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, όπως γίνεται και για ταξιδιώτες χωρών, που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Μέχρι τώρα, οι Αρχές έλεγχαν απλώς την ταυτότητα κάποιου, που ταξίδευε από χώρα της
Ε.Ε.. Από εδώ και πέρα θα ελέγχονται τα πάντα από τις Αρχές, δηλαδή στοιχεία, ποινικό μητρώο κλπ., ενώ ακόμη πιο αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για όσους Ευρωπαίους πολίτες προέρχονται από κάποια εμπόλεμη ζώνη.
– Αλλαγές θα γίνουν και στο σύστημα ελέγχου των επιβατών των αεροπορικών πτήσεων, καθώς στο εξής οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να στέλνουν τα στοιχεία των επιβατών στις Αρχές για να ελέγχονται. Είναι το λεγόμενο σύστημα PNR και μέχρι πρότινος εφαρμοζόταν στις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.

Άγνωστο παραμένει για πόσο χρονικό διάστημα θα μένουν αποθηκευμένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των Αρχών τα στοιχεία των επιβατών

Ωστόσο, οι Υπουργοί δεν κατέληξαν για πόσο χρονικό διάστημα θα μένουν αποθηκευμένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των Αρχών τα στοιχεία των επιβατών. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, πρότεινε, τα στοιχεία των πολιτών, που ταξιδεύουν, να μένουν στο Αρχείο των Αρχών Ασφαλείας για δύο χρόνια, ενώ υπήρξαν άλλες προτάσεις, που υποστήριξαν, ότι θα πρέπει να μένουν για τρία χρόνια και κάποιες άλλες, ότι θα πρέπει να μένουν έναν μόνον μήνα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την γρήγορη κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών αλλά και για την άριστη συνεργασία, που είχαν με τις γαλλικές Αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ