Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει τις καινοτομίες του στη Διεθνή Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας (MWC) στη Βαρκελώνη. Επάνοδος για τις «ξεχασμένες» Nokia και Blackberry.Εκπρόσωποι του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας ήδη στάζουν μέλι για τα μελλοντικά ταχύτατα δίκτυα 5G. Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέπει το κατέβασμα ταινίας σε ποιότητα υψηλής ανάλυσης σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ενώ με τη βοήθειά της θα μπορούσε κάλλιστα να τηλεκατευθύνεται ένα αυτοκίνητο. Το όραμα ενός κόσμου στον οποίο δεδομένα ρεύουν διαρκώς και απρόσκοπτα θα κυριαρχήσει και στη φετινή Διεθνή Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας (MWC), που διεξάγεται μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Ωστόσο, μέχρι το οραματιζόμενο μέλλον μπορέσει να υλοποιηθεί, θα χρειαστεί να περάσουν ορισμένα χρόνια, δεδομένου ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται βυθισμένος σε απτά, παροντικά και καθημερινά προβλήματα. Τα smartphones παραμένουν μεν αδιαφιλονίκητα bestseller, με πωλήσεις που έφτασαν πέρσι 1,5 δισεκατομμύρια κομπιούτερ και κινητά. Ωστόσο, μεταξύ των κατασκευαστών η Apple με το επικερδέστατο iPhone κατέχει σχεδόν το σύνολο των κερδών του κλάδου, παρότι ο αμερικανικός όμιλος διαθέτει μερίδιο της αγοράς κάτω του 20%. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, η ηγέτιδα της αγοράς Samsung έχει καλά κέρδη, ενώ οι υπόλοιποι κατασκευαστές του είδους καταγράφουν απώλειες ή ισχνά οφέλη.

Επάνοδος για παλιές γνώριμες

Πάντως η έκθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί για όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσουν με εντυπωσιακό τρόπο τις όποιες καινοτομίες τους. Την ευκαιρία αυτή θα αξιοποιήσουν βεβαίως οι κινέζοι κατασκευαστές, που κατέχουν στο μεταξύ τις πρώτες θέσεις πίσω από Apple και Samsung. Μεταξύ άλλων αναμένεται το λανσάρισμα του νέου κινητού τηλεφώνου P10 της Huawei και το Gigabit Phone από τον άμεσο ανταγωνιστή της στην Κίνα, τη ZTE. Η σχετικά άγνωστη στη Δύση εταιρεία OPPO, η οποία όμως χάρη στην επιτυχία της στην Κίνα πλασαρίστηκε ανάμεσα στους τέσσερις κορυφαίου παραγωγούς κινητών παγκοσμίως, θέλει να κλέψει την παράσταση, παρουσιάζοντας στη Βαρκελώνη μια καινοτόμο τεχνολογία κάμερας.

Όμως και μεγάλα ονόματα από το παρελθόν, τα οποία έχουν χάσει τη λάμψη τους, θέλουν να γιορτάσουν ένα comeback στη φετινή MWC. Καινούρια smartphones θα παρουσιάσει η Nokia, παρότι οι συσκευές δεν κατασκευάζονται από τον αλλοτινό κολοσσό της κινητής τηλεφωνίας, αλλά από την επίσης φινλανδική εταιρεία HMD Global. Η Motorola, που ανήκει στον μεγαλύτερο κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, τη Lenovo από την Κίνα, θα παρουσιάσει τα μεσαίας κατηγορίας smartphones G5 και G5 Plus. Η Blackberry ενδέχεται να αποκαλύψει περισσότερα για το δικό της Mercury-Smartphone, το πρώτο της μοντέλο που σχεδιάζεται και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από την κινεζική TCL.

Η Samsung θα είναι μεν παρούσα, αλλά το νέο μοντέλο-βιτρίνα, το Galaxy S8, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί πριν τον Απρίλιο, μετά και το καταστροφικό εξαιτίας της προβληματικής μπαταρίας του Galaxy Note 7.

Δια της απουσίας της θα λάμψει η Apple, η οποία παραδοσιακά επιλέγει να μην δίνει το «παρών» στη μεγάλη έκθεση της Βαρκελώνης.

Αντρέι Σοκόλοφ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής