Μόναχο: Γράφει η συνεργάτιδα της  “Ε.Γ.” Ρένα Τσόγκα* (κείμενο-φωτογραφίες).

Σημαντική μέρα για τον Ελληνισμό του Μονάχου η χθεσινή καθώς πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του πρώτου ιδιόκτητου ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό! Ένα όραμα της ελληνικής παροικίας για πολλά χρόνια, που παίρνει σάρκα και οστά  στο οικόπεδο στην οδό Hachinger Bach 19, στο Μόναχο, το οποίο αγοράστηκε το 2001.monaxo

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Όταν βλέπεις αγώνες ετών να δικαιώνονται ακόμη κι αν δεν αγωνίστηκες ο ίδιος, σκύβεις με δέος το κεφάλι. Όταν βλέπεις να μπαίνει η πρώτη πέτρα σε ένα σχολείο ελληνικό στην καρδιά της Βαυαρίας αυτόν τον τόσο δύσκολο καιρό… δεν μπορείς παρά να νιώσεις μια τεράστια ικανοποίηση!

Μπράβο σ’ όσους αγωνίστηκαν ως τώρα… Χρέος μας να αγωνιστούμε κι εμείς σήμερα για να ακούσουμε το κουδούνι του σχολείου να χτυπά σύντομα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γ.Γ.Δ.Ο.Σ. Παναγιώτη Μίχαλου, του κ. Ηρακλή Δρούλια προέδρου και διευθ. σύμβουλου της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ), του κ. Ανδρέα Αθανασόπουλου αντιπρόεδρου της ίδιας εταιρείας, της γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Σοφίας Γραμματά, του συντονιστή εκπαίδευσης κ. Βασίλειου Γούναρη, της προέδρου του Παλλαδίου κ. Βασιλείας Τριάρχη, του δικηγόρου κ. Γ. Βλαχόπουλου, και άλλων εκπροσώπων διαφόρων γερμανικών και ελληνικών φορέων καθώς και παρουσία παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων. Επίσης παρέστησαν ως εκπρόσωποι των εκκλησιών, ο ιερέας Δρ. Μπριαν Μ΄Νείλ, ως εκπρόσωπος του καρδιναλίου Μονάχου και ο πάστορας Έκεχαρντ Πούρρερ, ως εκπρόσωπος της ευαγγελικής εκκλησίας, οι οποίοι απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό και τις ευχές τους για την ευόδωση του έργου.

Επτά ελληνικές σημαίες κυμάτισαν ψηλά στο άκουσμα του ελληνικού ύμνου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση ενός ατσάλινου κυλίνδρου στα  «θεμέλια» του σχολείου μέσα στον οποίον τοποθετήθηκαν διάφορα ενθύμια και μαρτυρίες.

Ο κος Μίχαλος τοποθέτησε ένα κομμάτι ελιάς που έφερε μαζί του από την Ελλάδα μαζί με την Ελληνική σημαία ενώ ο Βαυαρός εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας τοποθέτησε την Βαυαρική σημαία ένδειξη φιλίας των δυο λαών.

 

monaxo1Από τους εκπροσωπους της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» τοποθετήθηκαν τα σχέδια του σχολείου καθώς και το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Όθωνας στην Ελλαδα το 1834 το οποίο ηταν το διάταγμα για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού σχολείου στο Ναυπλιο, στην ελληνική και γερμανική γλώσσα. Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας τοποθέτησε το χρονικό του όλου γεγονότος μαζί με τις ευχές της εκκλησίας και η κ. Τριάρχη το σήμα του Παλλαδίου.

 

 

*Η Ρένα Τσόγκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ταξίδεψε και έζησε σε Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μιλάει πολύ καλά τα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά ενώ μαθαίνει και τα Σέρβικα.
Της αρέσει να ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, ποιημάτων και μαντινάδων. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο «της Ψυχής αγγίγματα», ενώ κάποια από τα διηγήματα και τα ποιήματά της έχουν διακριθεί και δημοσιευτεί κατά καιρούς στην Ελλάδα.
Η Ρένα ζει σήμερα με το σύζυγό της και τις δύο κόρες τους στο Μόναχο, της Γερμανίας, όπου εργάζεται ως Unit Manager σε διεθνή οργανισμό.
Ασχολείται πολύ με την κοινωνική ζωή της ελληνικής παροικίας στο Μόναχο όπου και συμμετέχει ενεργά ως

• Γ. Γραμματέας στο ΔΣ του συλλόγου Λόγου , Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού στην Βαυαρία
• Αντιπρόεδρος στο ΔΣ του Θρακικού Συλλόγου στο Μόναχο
• Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων στο ΔΣ του Δραμινού Συλλόγου Μονάχου
• Οργανωτική Γραμματέας στο ΔΣ της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης καθώς και
• μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Διασυλλογικού Μονάχου.

 

monaxo4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ