Από τα συνολικά 1,028 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου ΕΔΠΑ, μόλις 210 εκατομμύρια ευρώ έχουν «κλείσει» για συγκεκριμένα έργα!
-Ο χρόνος, που απομένει μέχρι το 2020-2022, είναι λιγοστός, καθώς οι συμβάσεις πρέπει να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να δικαστούν τυχόν προσφυγές, να υπογραφούν, να ξεκινήσει η αδειοδότησή τους και κατόπιν να κατασκευαστούν τα έργα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Μόλις το ένα πέμπτο των διαθέσιμων Κοινοτικών πόρων για την διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων έχει μέχρι στιγμής καταλήξει στον προορισμό του!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 24 έργα με προϋπολογισμό 210 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμα 30 έργα (137 εκατ. ευρώ) είναι στo τελικό στάδιο, πριν από την ένταξη. Ακόμα λιγότερα είναι τα έργα, που έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται, ενώ κύριο πρόβλημα είναι η απουσία ώριμων μελετών.

“Περίπου τα μισά των διαθέσιμων πόρων για έργα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων από το νέο ΕΣΠΑ , δηλαδή 513 εκατομμύρια ευρώ, «βρίσκονται στον αέρα», δηλαδή έχουν ενταχθεί σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ωστόσο από αυτά μόλις 210 εκατομμύρια ευρώ έχουν «κλείσει» για συγκεκριμένα έργα”!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι διαθέσιμοι πόροι για έργα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων από το νέο ΕΣΠΑ είναι συνολικά 1,028 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου τα μισά (513 εκατομμύρια ευρώ) «βρίσκονται στον αέρα», δηλαδή έχουν ενταχθεί σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ωστόσο από αυτά μόλις 210 εκατομμύρια ευρώ έχουν «κλείσει» για συγκεκριμένα έργα, τα οποία μπορούν πλέον να ξεκινήσουν.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ενδιαφέροντος για έργα ύψους 338 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2016, είχε προϋπολογισμό 273 εκατομμυρίων ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 13 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ: η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου, 20,7 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ξεκινήσει, η συνέχιση των έργων κατασκευής μονάδας επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων (ΜΕΒΑ) Φωκίδας (8,03 εκατ. ευρώ, υπό ολοκλήρωση), η ΜΕΑ Σερρών (15,4 εκατ. ευρώ, υπό κατασκευή). Και τα εξής έργα, όλα υπό δημοπράτηση: η ΜΕΒΑ Αρχανών- Αστερουσίων (5 εκατ. ευρώ), η ΜΕΑ Βοιωτίας στη Θήβα (16,6 εκατ. ευρώ), οι εγκαταστάσεις στη Ζάκυνθο (ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων, ΧΥΤΥ, ΜΕΑ, 18,6 εκατ. ευρώ), η ΜΕΑ Χερσονήσου Κρήτης (21,3 εκατ. ευρώ), ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Αμαρίου Ρεθύμνης (32 εκατ. ευρώ), η ΜΕΑ Παρανεστίου Δράμας (1,3 εκατ. ευρώ), η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης (19,6 εκατ. ευρώ) και τρία σχέδια δήμων με μικρά έργα διαχείρισης: Γλυφάδας (692.000 ευρώ), Αιγάλεω (407.000 ευρώ) και Χανίων (9,1 εκατ. ευρώ).

Ο χρόνος, που απομένει μέχρι το 2020-2022, είναι λιγοστός, καθώς οι συμβάσεις πρέπει να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να δικαστούν τυχόν προσφυγές, να υπογραφούν, να ξεκινήσει η αδειοδότησή τους και κατόπιν να κατασκευαστούν τα έργα!

Υπό εξέταση είναι τα υποψήφια έργα στις υπόλοιπες προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ: η δεύτερη (15 εκατ. ευρώ) «έκλεισε» πριν από μερικές ημέρες (αφορά μόνο έργα σε νησιά). Η τρίτη είναι «ενεργή» έως το τέλος του μήνα (45 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση ώριμων μελετητικά έργων διαχείρισης συμμείκτων). Η τέταρτη, τέλος, ύψους 10 εκατ. ευρώ, αφορούσε την τεχνική υποστήριξη δήμων για την ωρίμανση μελετών και η προθεσμία έληξε πριν από λίγες ημέρες.
Οσον αφορά τις αναθέσεις μέσω των Περιφερειών (482 εκατ. ευρώ), έχουν ενταχθεί μόνον τα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 37,5 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται η κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο ΧΥΤΑ Αλμωπίας, η στεγανοποίηση του ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης και η επέκταση του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας). Τέλος, για τα επικίνδυνα απόβλητα, έχει ενταχθεί ένα έργο χρηματοδοτούμενο μέσω του ΕΠΑΝΕΚ (2,5 εκατ. ευρώ στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου).
Ο χρόνος, που απομένει μέχρι το 2020-2022, είναι λιγοστός, καθώς οι συμβάσεις πρέπει να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να δικαστούν τυχόν προσφυγές, να υπογραφούν, να ξεκινήσει η αδειοδότησή τους και κατόπιν να κατασκευαστούν. Περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Υπηρεσίες, που εξετάζουν τις προτάσεις χρηματοδότησης, έρχονται συχνά αντιμέτωπες με ανώριμα έργα και αναζητούν τρόπους για να καλυφθεί το κενό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ