Αγαπητοί φίλοι,
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι, σε συνέχεια της επιτυχημένης παρουσίας της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016, ανοίγοντας νέες προοπτικές και γέφυρες πολιτιστικών ανταλλαγών, η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην 31η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας με το Ελληνικό Περίπτερο (εκθεσιακό κέντρο VDNH / ΚΤΗΡΙΟ 75 / ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Νο C11) με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου, κυρίως, ελληνικού βιβλίου.
Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
 
ΠΕΜΠΤΗ 6/9
 
Ώρα 16:00 – 17:00, ΑΙΘΟΥΣΑ «ΠΡΩΤΗ ΣΚΗΝΗ»
 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ζυράννα Ζατέλη: μια υπερβατική προσέγγιση στην πραγματικότητα
 
Τη Ζυράννα Ζατέλη, μια από τις πλέον σημαντικές πένες της ελληνικής πεζογραφίας που το έργο της έχει αποσπάσει κορυφαία βραβεία και έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες, παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε μια συζήτηση με τη μεταφράστριά της για τη γλώσσα της λογοτεχνίας, τη μαγεία της μετάφρασης, για τις αλληλεπιδράσεις και επιρροές των συγγραφέων ανά  τους αιώνες, την παγκόσμια κοινότητα των αναγνωστών.
Συζητούν : Ζυράννα Ζατέλη, συγγραφέας, Φατίμα Ελόεβα, μεταφράστρια, Πρόεδρος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης.
Συντονίζει η  Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  
Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1951. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Η «Περσινή αρραβωνιαστικιά» είναι το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα (1984). Ακολούθησε το «Στην ερημιά με χάρι» (1986), επίσης με διηγήματα. Το 1993 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1994) και το 2001 το μυθιστόρημα «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος», πρώτο μέρος της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2002) ενώ ακολούθησε το 2009 το δεύτερο μέρος «Το πάθος χιλιάδες φορές» και το 2011 η συλλογή αφηγημάτων «Ηδονή στον κρόταφο». Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τα βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Σερβία, την Λιθουανία και στις ΗΠΑ.
ΠΕΜΠΤΗ 6/9
Ώρα: 19:00,  ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Εγκαίνια της Έκθεσης Πορτρέτων Σύγχρονων Κλασικών Ελλήνων Συγγραφέων
του εικαστικού Βαγγέλη Ανδρεόπουλου
 
Η έκθεση περιλαμβάνει τα πορτρέτα 21 κορυφαίων ελλήνων συγγραφέων του 20ου αιώνα, φιλοτεχνημένα από το εικαστικό Βαγγέλη Ανδρεόπουλο. Συνοδεύονται από χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου τους (μεταφρασμένα στα ρωσικά) και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ρωσικό κοινό με στόχο τη γνωριμία με σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας: Κωνσταντίνος Καβάφης, Οδυσσέας Ελύτης, Μάνος Ελευθερίου, Νίκος Γκάτσος, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Χειμωνάς, Γεώργιος Σεφέρης, Μ. Καραγάτσης, Κική Δημουλά κ.α, ενώ ειδικά για την εκδήλωση, θα φιλοτεχνηθεί και το πορτρέτο της τιμώμενης συγγραφέως Ζυράννας Ζατέλη.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο κτήριο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα (Leontyevskiy pereulok, 4, Moscow, 125009)
[Χορηγός κατασκευής καβαλέτων: Mevaco Μεταλλουργική]
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ / ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 
           
 
Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ / ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ /  ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ / ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/9
Ώρα: 12:00 – 13:00,  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ (С11)
 
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Παρουσίαση του νέου Προγράμματος Υποστήριξης Μετάφρασης, Έκδοσης
και Προώθησης Ελληνικών Βιβλίων στη Ρωσική Γλώσσα
Επαγγελματική συνάντηση ενημέρωσης των Ρώσων εκδοτών και επαγγελματιών του βιβλίου σχετικά με το νέο πρόγραμμα υποστήριξης της μετάφρασης, έκδοσης και προώθησης ελληνικών βιβλίων στη ρωσική γλώσσα και αντίστροφα. Το πρόγραμμα, που έχει διάρκεια πέντε ετών, περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις γύρω από τη μετάφραση, την παραγωγή και τη διανομή του βιβλίου, όπως ενίσχυση της μετάφρασης και της έκδοσης των βιβλίων, επιμόρφωση των μεταφραστών, ανταλλαγή πληροφοριακών βάσεων δεδομένων, διοργάνωση μεταφραστικών συνεδρίων, καθιέρωση βραβείων αμφίδρομης λογοτεχνικής μετάφρασης, μετάκληση συγγραφέων, διοργάνωση λογοτεχνικών φεστιβάλ, κοινή συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ανταλλαγή περιπτέρων μεταξύ εκθέσεων βιβλίου Θεσσαλονίκης και Μόσχας και συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών. ​
Η έναρξη λειτουργίας του προγράμματος ανακοινώνεται στο πλαίσιο της  Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας στους τομείς της μετάφρασης, της λογοτεχνίας και της εκδοτικής παραγωγής που τελέστηκε σε ειδική εκδήλωση την ημέρα εγκαινίων της περσινής διοργάνωσης από την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, με τον Ρώσο επικεφαλή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ, κ. Mikhail Seslavinskiy.
 
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/9
Ώρα: 18:00 – 19:00, Αίθουσα CONFERENCE ROOM 238
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Το Ελληνικό βιβλίο στη Ρωσία
Ο Ελληνικός πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα στη Ρωσία – Η συμβολή των Εδρών Ελληνικών Σπουδών – Νέες προκλήσεις και προοπτικές
 
Συζήτηση για την μακρόχρονη παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, τις αλληλεπιδράσεις, τις ανταλλαγές τις νέες δυνατότητες και τις προοπτικές.  Η συμβολή των Εδρών Ελληνικής Φιλολογίας, η νέα γενιά μεταφραστών, η επαναπροσέγγιση μέσα από το πεδίο της λογοτεχνίας, των επιστημών, των τεχνών. Το βιβλίο ως όχημα πολιτισμού.
Ομιλητές:
Δημήτρης Γιαλαμάς, Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα
Mikhail Bibikov, Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ Μόσχας
Φατίμα Ελόεβα, ελληνίστρια, Πρόεδρος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης
Παρεμβαίνουν οι αναπληρώτριες καθηγήτριες του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Λομονόσοφ, Ιρίνα Τρεσορούκοβα και Ξένια Κλίμοβα.
Συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία κ. Ανδρέας Φρυγανάς.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 8/9
Ώρα 17:00 – 18:00, ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Νο C11
Λογοτεχνικές αναγνώσεις – Ζυράννα Ζατέλη
Η ελληνίδα συγγραφέας του μαγικού ρεαλισμού συναντά το ρωσικό κοινό
Εν όψει της επικείμενης έκδοσης του βιβλίου της Και με το φως του λύκου επανέρχονται, που  μεταφράζεται (από την Φ. Ελόεβα) και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο στη Ρωσία, η Ζυράννα Ζατέλη συναντά το ρωσικό κοινό.
Η συγγραφέας θα υπογράφει την ειδική έκδοση «Ζυράννα Ζατέλη: Ελληνική γραφή, παράδοση και σύγχρονη πραγματικότητα σε κλίμα μαγικού ρεαλισμού» που περιλαμβάνει απόσπασμα από τη μετάφραση του και προσφέρεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προς του ρώσους αναγνώστες. Αναγνώσεις αποσπασμάτων στα ελληνικά και στα ρωσικά.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΩΝ
[Στο Ελληνικό Περίπτερο C11 / καθημερινά, κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης βιβλίου]
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) παρουσιάζει Έκθεση Ελλήνων Εικονογράφων   που περιλαμβάνει τη δουλειά δεκαπέντε (15) Ελλήνων εικονογράφων βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και το Βραβείο ΙΒΒΥ, καθώς και το ομότιτλο λεύκωμα που τους συμπεριλαμβάνει μεταξύ 81 συνολικά δημιουργών. Η έκδοση του δίγλωσσου λευκώματος «Εικονογράφοι από την Ελλάδα / Illustrators form Greece » πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2017, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης,  από του Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ  6/9 , ώρα: 12:30 – 13:30
Παιδική εκδήλωση » Μικροί- μεγάλοι αναγνώστες εν δράσει»
Με αφορμή τα παραμύθια «Μόσχος και Νίκη» και  «Ο Ιβάν, η Αφροδίτη και η μαγική ματριόσκα» γραμμένα από τα παιδιά, οΔιονύσιοςΜαρούλης, επισκέπτης καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας και η ΓεωργίαΠαπαδοπούλου,  δασκάλα στο τμήμα ελληνικής γλώσσας για παιδιά προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μια δράση φιλαναγνωσίας στο ελληνικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας. Συμμετέχει η καθηγήτρια μουσικής Ινέσσα Εφραιμίδου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ