Αγαπητοί φίλοι, αξιότιμοι συμπατριώτες,

 

Σε ατμόσφαιρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στη γεμάτη από Έλληνες και Φιλέλληνες αίθουσα του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας η καθιερωμένη εκδήλωση, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Ελλήνων της Ανατολής.  Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π., το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας, την Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών «Συνεργία»

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

1ο Μέρος:

  • Σύντομη ιστορική επισκόπηση: Η παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.) «Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή.. υνοδεία καλλιτεχνικού προγράμματος από το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), επικεφαλής ο Φιόντορ Κοτένκο.

2ο Μέρος:

  • ΠΟΝΤΟΣ. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: Ομιλία του ειδικά για την εκδήλωση καλεσμένου από την Ελλάδα, συγγραφέα, μελετητή ζητημάτων γενοκτονίας, ιστορικού του Πόντου, γνωστού πολιτικού και κοινωνικού παράγοντα της Χώρας μας, Мιχάλη Χαραλαμπίδη.

 

Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτισμικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και ειρηνική συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας  την περίοδο 1908-1923. Δια τούτο, εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, της ισοπέδωσης, του μηδενισμού, της διαστρεύλωσης και παραχάραξης της ιστορικής πραγματικότητας, της απώλειας της ταυτότητας, είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρες και επιβεβλημένες από την αδήριτη ανάγκη διατήρησης του πολιτισμού, της παράδοσης, των αξιών, της ιστορικής μνήμης, της συνείδησης.

Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης, η σύντομη ιστορική επισκόπηση εμπλουτίστηκε με παρουσίαση αυτή τη φορά θεμελιωτών του παγκόσμιου πολιτισμού από την Γη της Ανατολής, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, από τον Στράβωνα και τους Πατέρες της Εκκλησίας μέχρι τον αείμνηστο αρχαιολόγο της εποχής μας Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, καθώς και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς από τον Πόντο από το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Φιόντορ Κοτένκο. Το Χορευτικό μας Συγκρότημα, το οποίο τον περασμένο Μάρτιο συμπλήρωσε 12 χρόνια ζωής, από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2017 διδάσκεται αποκλειστικά χορούς από τη μαρτυρική γη του Πόντου από νέο εκπαιδευτικό, τον Φιόντορ Κοτένκο, και μάς παρουσίασαν την δουλειά τους. Δεν δυνάμεθα να μην εκδηλώσουμε την χαρά και ικανοποίησή μας από την ανταπόκρισή τους και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με ποντιακά τραγούδια σε εξαιρετικά εκφραστική, συγκινητική βαθύτατα μεστή εκτέλεση από τον ‘Ελληνα μουσικό και καλό φίλο Γιάννη Κωφόπουλο, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, που στόχευσε στις καρδιές μας.

 

Στο δεύτεροι σκέλος της εκδήλωσης ο Έλληνας μελετητής, στοχαστής, φιλόσοφος, ιδεολόγος, ο άνθρωπος που μόχθησε χρόνια για να πετύχει την αναγνώριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γεκοντονίας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, με μία εμπνευσμένη, βαθύτατα νοηματικά επενδεδυμένη και δομημένη ομιλία, μάς μύησε στα ουσιαστικά μηνύματα της όλης θεματολογίας και καταγοήτευσε το κοινό. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης επιμένει στην αδήριτη ανάγκη παιδείας, μόρφωσης, «Φροντιστηρίων», όπως εκφράσθηκε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα γινόμαστε θιασώτες της άνοιξης, της αναγέννησης του Ελληνισμού και των αυτόχθονων πληθυσμών στην Γη της Ανατολής, στον Πόντο, στη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, γεγονός που ισοδυναμεί με την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού, του ουμανισμού.

Την εκδήλωση μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος, ο Αιδεσιμολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Θεόδωρος Δημόπουλος, ο Πρόξενος της Κύπρου στη Μόσχα Γιώργος Σταυρινού, στελέχη της ομογένειάς μας και Ρώσοι Φιλέλληνες.

 

Με εκτίμηση

 

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ