Αγαπητοί φίλοι,

Φωτεινά, μεστά χρώματα, άπλετο φως της ελληνικής γης, κουδουνιστός ήχος ποτηριών,  ελληνική μουσική, χορός και τραγούδι που θερμαίνει τις καρδιές, ελληνική ποίηση που γαληνεύει τις ψυχές, αυθόρμητη, ειλικρινής συζήτηση, αβίαστα χαμόγελα ζωντανά γέλια, έντονα χειροκροτήματα, θετική αύρα και έντονα συναισθήματα, κατάνυξη και συγκίνηση…όλα αυτά κυριάρχησαν στο ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, σε μία πολυεπίπεδη εκδήλωση, μία μουσική-λογοτεχνική-καλλιτεχνική περιήγηση ανά τον ελληνικό κόσμο, που με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήσαμε την περίοδο 9-10 Φεβρουαρίου 2017 στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, στον Κεντρικό Οίκο Ηθοποιού της Ρωσίας.

Στην τελετή εγκαινίων της Έκθεσης «Αιώνια Ελλάδα», στην οποία εκτίθενται μεστά από χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις Ελλάδας και διάχυτα από την ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη για τη Χώρα μας έργα των Όλγας Μολγκουνόβα, Γιελένας Κορντιουκόβα, Ναταλίας Μισουκόβα, Ξένιας Γιαροβάγια και Αλεξάντρ Αστριχίνσκι, ο διευθυντής του Οίκου του Ηθοποιού Βλαντίμιρ Ιβανόβ αναφέρθηκε στην τεράστια πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας, η οποία αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η δράση μας στο σύνολό της είναι ταγμένη στην ανάδειξη των κοινών σελίδων ιστορίας , που συνδέουν τους δύο ομόδοξους λαούς, Έλληνες και Ρώσους, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας και παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής. Δια τούτο και το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας δεν περιορίζεται στο έτος 2016, αλλά συνεχίζεται άοκνα.

Για τις δημιουργίες τους, το έργο τους, για τί σημαίνει για αυτούς η Ελλάδα, τόπος μοναδικού φυσικού κάλλους και αξεπέραστου πολιτισμικού κληροδοτήματος, μίλησαν οι ζωγράφοι Όλγα Μελγκουνόβα, Γιελένα Κορντιουκόβα, Ναταλία Μισουκόβα, και Αλεξάντρ Αστριχίνσκι, καθώς και η επικεφαλής του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Τατιάνα Τσόρναγια, ο επικεφαλής του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Ε.Π. Γιώργος Παναγόπουλος, η επικεφαλής του μουσικού συγκροτήματος «Το Μεράκι», φιλόλογος, Ελληνίστρια Αλεξάνδρα Ντούντνικοβα και η καλή μας φίλη, διακεκριμένη καλλιτέχνης της Ρωσίας, τραγουδίστρια Ξένια Γεωργιάδου.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, που ακολούθησε, ο πρέσβυς της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, που τίμησε την  εκδήλωση με την παρουσία του, επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός της λήξης του 2016, η ιστορική, πνευματική, πολιτισμική εγγύτητα και συγγένεια των δύο λαών μας επιβάλλει τη συνέχιση του Αφιερωματικού Έτους με Θεματικά Έτη, ενώ είναι ήδη γνωστό ότοι η περείοδος από τον Οκτρώβριο 2017 έως το τέλος του 2018 θα αποτελέσει θεματικό έτος Τουρισμού. Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του στο Κ.Ε.Π. και στη διευθύντριά του Δώρα Γιαννίτση για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή και στον εμπλουτισμό του Αφιερωμετικού Έτους.

Τη βραδυά τίμησαν με την παρουσία τους ο μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Δημήτρης Γιαλαμάς, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της Πρεσβείας Νέστωρ Τυροβούζης, πολλοί Φιλέλληνες και Έλληνες, εξέχοντες εκπρόσωποι της ομογένειάς μας, όπως η διακεκριμένη καλλιτέχνης της Ρωσίας, τραγουδίστρια Ξένια Γεωργιάδου και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά το οποίο όλα τα συγκροτήματα και οι συμμετέχοντες κατέθεσαν επαγγελματική μαεστρία, καλλιτεχνική ευαισθησία και εκφραστικότητα, πράγμα που εισπράχθηκε και εκτιμήθηκε ανάλογα από το κοινό.

Το πολύπλευρο-πολυεπίπεδο αυτό ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ περιλάμβανε:

  • Εγκαίνια ΄Εκθεσης Ζωγραφικής «Αιώνια Ελλάδα» – η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα Ρώσων ζωγράφων, κατά την οποία εκτέθησαν έργα των Όλγας Μελγκουνόβα, Γιελένας Κορντιουκόβα, Ναταλίας Μισουκόβα, Ξένιας Γιαροβάγια και Αλεξάντρ Αστριχίνσκι
  • Εορταστική Συναυλία από το Χορευτικό Συγκρότημα (καλλιτεχνική δ/ντρια – Τατιάνα Τσόρναγια) και τη Χορωδία (καλλιτεχνική δ/ντρια – Ινέσσα Εφραιμίδου) του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.__Παρουσίαση ειδικού προγράμματος – παντρέματος ρωσικών και ελληνικών παραδοσιακών χορών, ειδικά καταρτισμένου με την ευκαιρία συμπλήρωσης, πέρυσι, το 2016 Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, 10ετίας λειτουργίας του Χορευτικού μας Συγκροτήματος.
  • Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα από το Μουσικό Συγκρότημα «Το Μεράκι» με τους Αλεξάνδρα Ντούντνικοβα, Ντμίτριι Γκρίσιν, Σόφια Τσούγιεβα, Αλεξάνδρα Μπελούγκινα, Τατιάνα Οβερτσούκ, με ειδίκευση στο ρεμπέτικο.
  • Ειδική συμμετοχή του ομογενούς μας διακεκριμένου καλλιτέχνη της Ρωσίας, ηθοποιού Ευκλείδη Κιουρτζίδη με ειδικά διανμορφωμένο μουσικό πρόγραμμα, που συνδύασε τη ρωσική και την ελληνική μουσική και ποιητική παράδοση, το οποίο απογείωσε το κοινό. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι και να μη σηκωθούμε στη σκηνή και να χορέψουμε μαζί με τον καλό μας και πιστό φίλο.

 

Η καλλιτεχνική βραδυά εμπλουτίσθηκε με γευσιγνωσία ελληνικής κουζίνας από τους καλούς μας φίλους, τα ελληνικά εστιατόρια «ΠΟΡΤΟ-ΜΥΚΟΝΟΣ» και «GOKOS» και την εταιρεία GREKATERRA, στις οποίες εκφράζουμε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη. Οι μοναδικές ως προς τις γευστικές τους ιδιαιτερότητες αλλά και ωφελιμότητα ελληνικές συνταγές, με βιολογικά προϊόντα της ηλιόλουστης Ελλάδας, σε συνδυασμό με τον εύγευστο, αρωματικό ελληνικό οίνο, οδήγησαν τους επισκέπτες της βραδυάς σε μία κατάσταση πραγματικής ευφορίας, ψυχικής πληρότητας και αρμονίας.

Το ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ συνεχίστηκε την Παρασκευή  10 Φεβρουαρίου 2017 με τη μουσικο-ποιητικό-λογοτεχνική βραδυά «ΤΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ», βασισμένη στην ποίηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα Γιάννη Ρίτσου από το Θεατρικό Εργαστήριο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Έλληνα σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Παναγόπουλο. Βυθιστήκαμε στον ποιητικό λόγο και τον κόσμο του ανεπανάληπτου Γιάννη Ρίτσου, κόσμο της αδικίας, του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, της μοναξιάς και της ελπίδας. Και μπροστά μας ξεδιπλώθηκε η κοινωνικό-πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, τυραννισμένης και μεγαλοπρεπούσης, της Ελλάδας του 20ου αιώνα.  Συνόδευε το θεατρικό-ποιητικό  δρώμενο η μουσική των Mίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου.

Ευχαριστούε και συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες του θεατρικού Εργαστηρίου μας για την εκφραστική και αληθινή του παρουσία, και συγκεκριμένα τους: Όλγα Μπεζρούκαγια, Βερονίκα Μισικάλοβα, Βαρβάρα Τσάβα, Γιελένα Σίλινα, Γιελιζαβέτα Σοκολοβα, Σβετλάνα Μποζένοβα, Γιεβγκένιι Σμολιακόβ, Αντόν Κόμπετς, Αντρέιν Σμιρνόβ, Ελίνα Μαμέντοβα, Ουλιάνα Καλάσνικοβα, Στανισλάβ Ζέμπο, Όλγα Μπουλίνινα, Νίκη Παναγοπούλου, Αλίνα Νόβικοβα, Πάβελ Σεργκεϊτσούκ, Ναταλία Γκοβορούν, Άννα Γκόλντομπινα, Θεοδώρα Γιαννίτση.         

Δεν δυνάμεθα να μην εκφράφουμε τη βαθειά ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συμμετέχοντες στο ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΔΛΛΑΔΑΣ, στο κοινό, που μάς τίμησε με την παρουσία του και στη διοίκηση του Κεντρικού Οίκου του Ηθοποιού για την εξαιρετική πρωτοβουλία-πρόταση διεξαγωγής της εκδήλωσης και δη στην αρμόδια διεθνούς συνεργασίας Ιρίνα Μοσκαλένκο.

 

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ