Αγαπητοί φίλοι,

1/ Με ιδιαίτερη επιτυχία, με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, που κατέκλυσαν την αιθουσα, με ουσιαστικό διάλογο και συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Απριλίου 2018 στο πλαίσιο της Βαλκανικής Λέσχης του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) ανοικτή διάλεξη της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), διδάκτορος ιστορίας, Δώρας Γιαννίτση με θέμα «Κοινές σελίδες στην ιστορία Ελλάδας και Ρωσίας».

Η δράση μας στο σύνολό της είναι ταγμένη στην ανάδειξη των κοινών σελίδων ιστορίας , που συνδέουν τους δύο ομόδοξους λαούς, Έλληνες και Ρώσους, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας και παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής και ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, από το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα  «…ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν…».

Εκφράζουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στους αρμόδιους της Βαλκανικής Λέσχης και δη στον διοργανωτή, φοιτητή επί διδακτορικώ Κωνσταντίνο Ανδρονίκου για την εξαιρετική πρωτοβουλία και οργάνωση. Εισπράξαμε άπλετη θετική ενέργεια από τον εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο και επικοινωνία μαζί σας, φίλοι μας.

Εις το επανιδείν, φίλοι μας!

Επισνάπτονται φωτογραφίες από την διάλεξη: http://www.hecucenter.ru/gr/news/pressrelease_dialeksi_tis_d_giannitsi_sto_panepistimio_diethnon_sheseon_tis_moshas.html

 

2/ Από καρδιάς συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές, νεαρούς σπουδαστές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ντμίτριι Γκρεμπνιόβ για το εξαιρετικό τους εγχείρημα, την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, η πρεμιέρα της οποίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Απριλίου 2018 στις κατάμεστες από κοινό εγκαταστάσεις της  Βιβλιοθήκης №  18 «Β.Α. Ζουκόβσκι» http://lyalincenter.tilda.ws/

Ο νεαρός σκηνοθέτης και η ομάδα του πραγματοποίησαν κυριολεκτικα ένα κατόρθωμα, έναν άθλο. Μέσα σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα, λιγότερο των δύο (2) μηνών, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν μία αξιοπρεπέστατη δουλειά, σεβόμενοι το περιεχόμενο και αναδεικνύοντας τα μηνύματα του αρχαίου ελληνικού δράματος. Δεχθείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, τα θερμά μας συγχαρητήρια.

Ντμίτριι Γκρεμπνιόβ – απόφοιτος του Κολλεγίου Μουσικής και Τσίρκου (Αλμάτυ, Καζακστάν, 2012), της Σχολής Σκηνοθεσίας του Ρωσικού Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου – VGIK (Μόσχα, 2015), της Σχολής Σκηνοθεσίας του Ινστιτούτου Θεατρικής Τέχνης «Ι.Ντ. Κομπζόν» (Μόσχα, 2017).

Aναλυτικότερη ενημέρωση για τον καλλιτέχνη δύνασθε να αντλήσετε στο σύνδεσμο: https://vk.com/id83493203

Ευχόμαστε στον Ντμίτριι και την ομάδα τους αστείρευτη πηγή έμπνευσης, καλλιτεχνικές επιτυχίες στο μέλλον, φυσικέςκαι ψυχικές δυνάμεις, καλοπροαίρετο, ευγνωμονούυντα κοινό.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την πρεμιέρα: http://www.hecucenter.ru/gr/news/pressrelease_promitheas_desmotis__8_aprilioi_2018_.html

3/ Με ιδιαίτερη επιτυχία, προσελκύοντας ουσιαστικά το ενδιαφέρον του κοινού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Απριλίου 2018 η διάλεξη-παρουσίαση-master-class για την κινηματογραφική αγιολογία (δημιουργία ταινιών για τους Αγίους) και η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Ημερολόγιο του Αγίου Νικολάου» από την σκηνοθέτη, διδάκτορα φιλοσοφίας και θεολογίας Λαρίσα Γεράσενκο. Η εκδήλωση  οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας.

Οι παρευρισκόεμνοι συμμετείχαν δραστήρια στον ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο που αναπτύχθηκε με την λέκτορα – σκηνοθέτη Λαρίσα Γεράσενκο, η οποία όμορφα, εκφραστικά, πειστικά  μεταφέρει στο κοινό τις θέσεις, γνώσεις, ιδέες και μηνύματά της, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και προσήλωσή του.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα-master-class αφ΄ενός μυεί το κοινό στην τεχνική και τις ιδιαιτερότητες της κινηματογραφικής αγιολογίας, αφ΄ ετέρου κινητοποιεί θετικά μηνύματα και θετική ενέργεια και τρόπους ανίχνευσης αυτών στον παγκόσμιο σύγχρονο κινηματογράφο. Παράλληλα δε αναδεικνύει την πνευματική εγγύτητα και συγγένεια του ρωσικού και ελληνικού λαού, τον τρόπο που οι Ρώσοι υιοθετoύν από εμάς τους Έλληνες την κατανόηση, την σύνταξη και την αναπαράσταση των Βίων των Αγίων.

Της διάλεξης-master-class ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ  “Ημερολόγιο του Αγίου Νικολάου“, για το βίο του Αγίου Νικολάου της Ιαπωνίας, χάρη στο έργο του οποίου φέγγει το φως της Ορθοδοξίας στην μακρινή χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, στον καθεδρικό ναό του Τόκιο Νικολάι-Ντο, και σε αυτά συμμετείχαν και στελέχη της εκεί Προξενικής μας Αρχής.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ελπίζουν ότι το «Ημερολόγιο του Αγίου Νικολάου» θα βοηθήσει τους λαούς μας να κρατήσουμε ζωντανή στην καρδιά μας την παρακαταθήκη  του Κυρίου για αγάπη και χαρά, κάτι ιδιαίτερα επίκαιρο την περίοδο του Αγίου Πάσχα, αλλά και επιβεβλημένο στην εποχή μας, εποχή συγκρούσεων, βίας, κρίσης σε κοινωνικό, οικονομικό τομέα, σε παγκόσμια κλίμακα.

Συντελεστές ντοκιμαντέρ:

Σκηνοθεσία – Λαρίσα Γεράσενκο, διδάκτωρ φιλοσοφίας και θεολογίας

Γενικός Παραγωγός – Γιούρι Ριαζάνοβ

Οπερατέρ –  Μιχαήλ Σαλάγιεβ, Λαρίσα Γεράσενκο

Αρχισυντάκτης – Ιρίνα Παρκέβιτς

Μοντάζ – Πάβελ Μάντελ

Εικαστικά – Ιουλία Λαβρέντιεβα

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Στήριξης της Κοινωνικής Ανάπτυξης “Τα παιδιά μας”.

Εξαιτίας της εκδλήλωσης ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εκ μέρους του κοινού, για την επομένη, Τετάρτη 11/04/2018, προγραμματίσθηκε συνέχεια του σεμιναρίου – master-class στην Βιβλιοθήκη № 48 επί της οδού: 1, Novoalexeevskaya str., ώρες διεξαγωγής σεμιναρίου: 19.00 – 22.00.

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να συγχαρούμε την Λαρίσα Γεράσενκο για την επιτυχημένη εκδήλωση-παρουσίαση και να της ευχηθούμε καλλιτεχνικές επιτυχημένες δημιουργίες, φυσικές και ψυχικές δυνάμεις.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση:http://www.hecucenter.ru/gr/news/pressrelease_dialeksiparoisiasimasterclass_gia_tin_kinimatografiki_agiologia__10_aprilioi_2018__.html

 

 

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ