Αγαπητοί φίλοι!

Όπως γνωρίζετε, από το 2005 δραστηριοποιείται στη ρωσική πρωτεύουσα το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru), καταβάλλοντας συνεπείες, συστηματικές και άοκνες προσπάθειες για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη φίλη χώρα Ρωσία, την περαιτέρω ενίσχυση και,σύσφιξη των πνευματικώνκαι πολιτισμικών σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, τους οποίους συνδέουν κοινές σελίδες ιστορίας, την αξιοποίηση του δυναμικού Ελλήνων και Φιλελλήνων της Ρωσίας, όλων όσοι, λογω επαγγελματικής ή ερασιτεχνικής δραστηριότητας, συμβάλλουν στην ελληνορωσική σύμπραξη.

H δραστηριότητα του Κ.Ε.Π., που αποτελεί κοινωνικό φορέα μη κερδοσκοπικού τύυπου, ιδρυθέν από μια μικρή ομάδα μαικηνών, συνεπάγεται δρομολόγηση προγραμμάτων σε τακτική βάση (διδασκαλία γλώσσας, διαλέξεις ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας, αρχιτεκτονικής του ελληνικού κόσμου, αρχαιολογίας, μαθήματα ελληνικού χορού, σύσταση χορωδίας -ελληνικού τραγουδιού, θεατρικά εργαστήρια), καθώς και έκτακτων-μεμονωμένων προγραμμάτων.

Για ενδέκατη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά (2015-2016) η διδασκαλία γλώσσας πραγματοποιούνταν σε καθημερινή βάση σε έντεκα (11) ακαδημαϊκές εστίες της ρωσικής πρωτεύουσας. Σε μόνιμη βάση τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρακολουθούν περί τα 550-600 άτομα. Πρόκειται για ομογενείς και Φιλέλληνες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ταξιδεύουν τακτικά στην Ελλάδα. Τα τελευταία τρίεα (3) καταγράψαμε τον πρωτοφανή αριθμό ενδιαφερομένων να διδαχθούν τη νεοελληνική, που ανήλθε σε 1500 άτομα. Ήδη από το 2007 το Κ.Ε.Π. επανδρώνεται και με Έλληνα εκπαιδευτικό, εν Μόσχα αποσπασμένο, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Κ.Ε.Π., ταυτόχρονα, πραγματοποιεί μεμονωμένες εκδηλώσεις, αφιερωμένες, για παράδειγμα, σε εθνικές επετείους και ιωβηλαία, επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, προβολές ταινιών, ενώ παράλληλα στηρίζει τις έρευνες γύρω από τις ελληνορωσικές σχέσεις και αναπτύσσει εκδοτική δραστηριότητα, καθώς και λειτουργούν δανειστική βιβλιοθήκη, ταινιοθήκη και μουσικό αρχείο, προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο..

Κατά γενική ομολογία, η ποσότητα και ποιότητα των εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. ανταποκρίνεται στις και πληρεί τις απαιτήσεις ενός ΕΘΝΙΚΟΥ Κέντρου Πολιτισμού, αντάξιου του τεραστίων διαστάσεων πολιτισμικού κληροδοτήμτος της Ελλάδας. Η δουλειά μας διέπεται από πάθος, μεράκι, ζήλο, στηρίζεται στη συνέπεια μιας ολιγομελούς ομάδας μαικηνών, στον ενθουσιασμό και την αυταπάρνηση των στελεχών και του ολιγομελούς προσωπικού του, στην αγάπη και την υποστήριξη του κοινού μας, Ελλήνων και Φιλελλήνων, που μάς τροφοδοτούν με φτερά δημιουργίας και ενέργειας!!!

Στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας, για το οποίο γίνεται έντονα και συστηματικά λόγος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και διαβουλεύσεων των πολιτικών αρχηγών των δύο χωρών τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. έχει καταρτήσει, εισηγηθεί και εν μέρει προεργασθεί προγράμματα-δράσεις στα πλαίσια του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, που ανταποκρίνονται στην κοινή ιστορική πορεία των δύο ομόδοξων λαών, αναδεικνύουν τις κοινές τους σελίδες ιστορίας, την πνευματική και πολιτισμική εγγύτητα Ελλήνων και Ρώσων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως υπό το πρίσμα της σημερινής ιστορικής συγκυρίας και των εξελίξεων στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή, τα οποία παραίθενται κατωτέρω.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. χρειάζεται τη δική σας στήριξη ώστε ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ιστορικής συγκυρίας, που βιώνουμε, ανταποκριθεί στους κοινούς μας στόχους, κάνει πράξη τα προγράμματα για το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας – Ρωσίας 2016.

Καλούμε όλους εσάς, το συνειδητοποιημένο Έλληνα και Φιλέλληνα, να συνδράμετε στο έργο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, προσφέροντάς του την οποιαδήποτε ενίσχυση και συνδρομή που δύνασθε να παράσχετε. Ενισχύοντας το Κ.Ε.Π. μπορείτε να γίνετε και εσείς κοινωνός μίας πρωτοφανούς προσπάθειας διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού σε μία φίλη, ομόδοξη χώρα, με την οποία μας συνδέουν δεσμοί αιώνων κοινής ιστορικής πορείας, φιλίας και σύμπλευσης. Ενισχύοντας το Κ.Ε.Π. δύνασθε να γίνετε και εσείς κοινωνός ενός πρωτοφανούς επιτυχημένου έργου συσπείρωσης των Ελλήνων και Φιλελλήνων της ρωσικής πρωτεύουσας γύρω από μία συνισταμένη, που ονομάζεται Ελλάδα, ελληνική γλώσσα, ελληνική ιστορία, ελληνικός πολιτισμός. Ενισχύοντας το Κ.Ε.Π. δύνασθε να γίνετε και εσείς κοινωνός μιας πρωτοφανούς αξιοποίησης του δυναμικού Ελλήνων και Φιλελλήνων, όλων αυτών που, είτε με την επαγγελματική τους απασχόληση είτε με τη κοινωνική δράση τους, συμβάλουν στην υπόθεση της περαιτέρω σύσφιξης των ελληνορωσικών σχέσεων και της αγαστής παρουσίας της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σας είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη και σύμπραξή σας στις δράσεις του Κ.Ε.Π. και παραμένουμε στη διάθεσή για οποιαδήποτε επιπρόσθετη διευκρίνιση και ενημέρωση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο με κοινή πορεία, σύμπραξη και συλλογική προσπάθεια θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι δυνάμεθα να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για τους προγόνους μας, αλλά και για τους σύγχρονους Έλληνες. Εκτιμούμε ότι οι κοινές μας προσπάθειες καθίστανται παρακαταθήκη, ώστε το Αφιερωματικό Έτος αποτελέσει γεγονός στη σύγχρονη ιστορία των δύο λαών.

Κατωτέρω παρατίθενται τα προγράμματα προς υλοποίηση, που στοχεύουν στην πολυεπίπεδη γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό, στην περαιτέω ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών, στην ενδυνάμωση, μεταξύ άλλων, των διαπροσωπικών σχέσεων – εχέγγυο εξασφάλισης γέφυρας επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης, φιλίας, αλληλεγγύης, ειρήνης και αγάπης.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε ενημερωτικά δελτία για τα προγράμματα και τη δράση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και απολογισμούς έργου τελευταίων ετών και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη διευκρίνιση και ενημέρωση.

Επισυνάπτεται τραπεζικός λογαριασμός του Κ.Ε.Π., όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος δύναται καταβάλει την ενίσχυσηπου που επιθυνεί, με την διατύπωση-προορισμός ποσού «εθελοντική εισφορά για την ανάπτυξη δράσεων, που απορρέουν από το καταστατικό του φορέα».

Με εκτίμηση,

Δρ Θεοδώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια ΚΕΠ

mosxa2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ