Πρόσκληση προοδευτικής συνεργασίας έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλες κρίσεις θέτουν σε μεγάλη δοκιμασία τις πολιτικές ηγεσίες όλων των κρατών της υφηλίου για την ικανότητά τους να τις αντιμετωπίσουν έγκαιρα, με διορατικότητα, με επάρκεια, με σοφία…
Αυτό γίνεται και με την πανδημία. Στις αφάνταστα δύσκολες συνθήκες μιας πανανθρώπινης τραγωδίας, αξιολογούνται Κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις σε όλη την οικουμένη, μαζί και σε υπερεθνικές ενοποιήσεις όπως η Ενωμένη Ευρώπη.
Με κριτήρια διορατικότητας και αποτελεσματικότητας, ελάχιστοι θα υποστήριζαν ότι οι Κυβερνήσεις των ΗΠΑ ( οι νεκροί ξεπέρασαν εκείνους του πολέμου του Βιετνάμ ) – του Ηνωμένου Βασιλείου – της Βραζιλίας – της Τουρκίας … ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και με σοφία στα κρίσιμα ζητήματα που είχαν να διαχειριστούν.
Η ίδια ανεπάρκεια καταλογίζεται και στην ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης. Πολύ λίγα, με πολλή καθυστέρηση, με ελάχιστη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με απαράδεκτες εθνικιστικές και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες , με αγνόηση των προτάσεων για αμοιβαιοποίηση δαπανών – χρέους και ευρωομόλογο, που βάζουν σε τεράστια δοκιμασία την αντοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Υποτίθεται ότι όλοι διακηρύσσουν την αξία της ανθρώπινης ζωής και της αναγκαιότητας περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία – στην επιχειρηματικότητα – στην εργασία – στη παραγωγή – στον τουρισμό – στα ανθρώπινα δικαιώματα…
Όμως τα μέτρα που λήφθηκαν και αυτά που σχεδιάζονται για τη σταδιακή έξοδο προς τη “κανονικότητα”, δεν αντιστοιχούν με τις ανάγκες…
Τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την μείωση των θανάτων – των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ – … δεν αποδεικνύουν ούτε τη σοφία των κυβερνώντων – ούτε την ορθότητα των μέτρων που λήφθηκαν ή δεν λήφθηκαν για να προετοιμάσουν την επόμενη ημέρα…
Μερικές πλευρές:
Τα μέτρα για την ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη υποτροπή της πανδημίας το Φθινόπωρο, δεν είναι αυτά που πρέπει. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε για την αντοχή του και άντεξε στη φάση της απομόνωσης. Διαπιστώθηκαν παράλληλα και οι διαχρονικές ανεπάρκειές του, παρά τη στήριξη που είχε από τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κεντρικά προβλήματά του παραμένουν : τα μεγάλα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό του, η ανισοτιμία πρόσβασης των πολιτών στις δυσπρόσιτες περιοχές και ειδικά στα Νησιά που δέχονται τον μεγάλο όγκο του τουρισμού και των προσφύγων, η επάρκεια του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οργάνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας υπο ενιαία διοίκηση και έλεγχο, η επείγουσα περίθαλψη – τα ΤΕΠ – το ΕΚΑΒ… Τα προβλήματα αυτά θα γίνουν εκρηκτικά το Φθινόπωρο καθώς το καταπονημένο ανθρώπινο δυναμικό του δεν θα έχει βοήθεια από μόνιμες προσλήψεις λειτουργών του ΕΣΥ. Έτσι, οι ισχυρισμοί του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι “το ΕΣΥ είναι τώρα πιο λειτουργικό και προετοιμαστήκαμε για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο” είναι επιπόλαιοι. Ταυτόχρονα, οι Ιδιωτικές Κλινικές, ο ιδιωτικός τομέας υγείας, ανέδειξε τις κραυγαλέες ανεπάρκειές του…
Η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι και κατά το ελληνικό σύνταγμα, ευθύνη της πολιτείας κι όχι ατομική υπόθεση. Γι΄αυτό τα υποχρεωτικά μέσα προφύλαξης (οι μάσκες στους κλειστούς χώρους, οι στολές και για τους ιδιώτες οδοντιάτρους και γιατρούς, τα εμβόλια… πρέπει να παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ με δημόσια δαπάνη ).
Τα μέτρα για τη στήριξη μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας που απειλείται με τρομακτική ύφεση – ανεργία – φτωχοποίηση… ήταν απαράδεκτα ανεπαρκή και η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα προκλητικά πρόχειρη… Η Κυβερνητική επιλογή για πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων – επιχειρήσεων – πολιτών – ΕΣΥ… ύψους 3,5 % του ΑΕΠ, δείχνει την απόσταση από τις τολμηρές ενισχύσεις που δίνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη ( 15-20% του ΑΕΠ ).
Ακόμη και στο διάστημα της πανδημίας, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίστασε να εκδηλώσει ενέργειες εξυπηρέτησης των “ κολλητών” – των διαπλεκόμενων συμφερόντων, όπως φανερώθηκαν με το φιάσκο των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο ή τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με παροχές 20 εκατ. ευρώ προς τα φιλικά ΜΜΕ…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το Διάγγελμά του την 28/5/ και την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, διεύρυνε τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα της άρσης της απομόνωσης και την υποτιθέμενη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα μηνύματα που έστελνε στους πολίτες ήταν αντιφατικά και ατεκμηρίωτα στη κεντρική επιδίωξη να αντιμετωπίσουμε σωστά την υποτροπή της πανδημίας, να μην υπάρξει μια νέα καταστροφική ύφεση της ελληνικής οικονομίας, να μην καταβαραρθρωθεί το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας. Ανέθεσε στους πολίτες να βγούν απο την απομόνωση με ατομική τους ευθύνη και ταυτόχρονα ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των σχολείων όπου δεν μπορεί να διαπιστωθεί η ατομική ευθύνη των μαθητών. Τα ανορθολογικά, αποσπασματικά μέτρα που ανακοίνωσε για τη στήριξη του τουρισμού, της εστίασης, των εργαζομένων, των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των ανθρώπων του πολιτισμού, των υπερχρεωμένων, των ανέργων, των φτωχών, των ευπαθών ομάδων… ήταν αναντίστοιχα με τις ανάγκες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά με το μυαλό στις Εκλογές. Στο Διάγγελμά του θεώρησε ότι η εμπιστοσύνη προς τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι και εμπιστοσύνη στη Κυβέρνηση της ΝΔ. Αυταπάτες. Οι Έλληνες πολίτες θα αξιολογήσουν τις πολιτικές δυνάμεις σε μια διαφορετική περίοδο απο τη φάση της απομόνωσης. Και τότε θα είναι πιο διακριτές οι διαφορές για το συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας – επανεκκίνησης – ανόρθωσης, για τις συγκεκριμένες προτάσεις ανασυγκρότησης της παραγωγής – της οικονομίας – του κράτους – των υπηρεσιών… , για τη τεκμηρίωση των σχεδίων αναγέννησης της χώρας στη νέα ιστορική περίοδο…
Στη νέα ιστορική περίοδο θα συγκρουστούν δύο κυρίως πολιτικές για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η συντηρητική – νεοφιλελεύθερη και η προοδευτική – αντικαπιταλιστική. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε πολύ καθαρά “ για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθιες και με ένα νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας…”. Η πρόσκληση στάλθηκε. Οι προοδευτικές δυνάμεις – τα Κόμματα που επιδιώκουν ένα άμεσο προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων κοινωνικού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καλούνται να αποδείξουν ότι η τραγωδία που περνάμε μας έκανε πιο διορατικούς – πιο σοφούς…
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ