Μεγάλης ανταπόκρισης έτυχε η εκδήλωση ““Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου…Ήρθε η ώρα ν΄ ανοίξουμε πανιά”, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου «Μπούρτζι», μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου.Print

Η συνεργασία των δύο συλλόγων για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου τον τελευταίο χρόνο έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ίδρυση του, με αποκορύφωμα την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τον Μάρτιο του 2014, με το Newport Skiathos Club, της αδελφοποιημένης με τη Σκιάθο πόλης του Newport, της Πολιτείας Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Από την κινητοποίηση των Σκιαθιτών τρίτης και τέταρτης γενιάς συγκεντρώθηκε το ποσό των 3.260 δολλαρίων, το οποίο και στάλθηκε στην Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών για την ίδρυση του Μουσείου. Την προσπάθεια πρόσφατα ενίσχυσε ο Σκιαθίτης συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς, ο οποίος παραχώρησε τα δικαιώματα του νέου του βιβλίου ‘Δεν χάθηκαν όλα’ για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου. Η Ένωση και ο Σύλλογος ανέλαβαν τα έξοδα της έκδοσης των 500 αντιτύπων, ώστε το συνολικό ποσό από την πώλησή τους, να δωθούν για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου.

Στον χαιρετισμό που απήυθυνε ο Δήμαρχος Σκιάθου κύριος Δημήτρης Πρεβεζάνος, διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, ανακοινώνοντας παράλληλα πως σύντομα θα παραχωρηθεί χώρος κατάλληλος να στεγάσει το Ναυτικό Μουσείο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, ο καπετάνιος Γιάννης Παρίσης, ανακοίνωσε πως με την υποστήριξη του Δήμου η Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου, ενός οργανισμού που θα αντακλά την μακρά ναυτική ιστορία της Σκιάθου και που θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της.

Η φιλόλογος κυρία Μαλαμώ Σταμέλου έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιβλίο του Γιώργου Σανιδά, δίνοντας έμφαση στις γλαφυρές περιγραφές του συγγραφέα, μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως τόνισε το βιβλίο εξιστορεί τα τελευταία 50 χρόνια της Σκιάθου ως τόπος που αλλοιώνεται, χάνει τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά του και αναζητεί στο σήμερα την ευθύνη, το σεβασμό, την ελπίδα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί το περίφημο κολάζ ‘Οπτασία’ του Οδυσσέα Ελύτη το οποίο είναι εμπνευσμένο από τοπία της Σκιάθου, είναι γνωστό πως ο Ελύτης είχε γοητευτεί από την ομορφιά του νησιού, όπως γράφει στο βιβλίο του ‘Η Μαγεία του Παπαδιαμάντη’ “…η σύγκρισή της (Σκιάθου) με τις Κυκλάδες περισσότερο της προσθέτει παρά που της αφαιρεί”. Τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του, παραχώρησε η κυρία Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Η κυρία Ηλιοπούλου αποδέχθηκε το αίτημά των δύο Συλλόγων και παραχώρησε δωρεάν τη χρήση του κολάζ αφού τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν στην ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου. Στον χαιρετισμό που έστειλε η κυρία Ηλιοπούλου ανέφερε “Είναι σπουδαίο να μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον σεβόμενοι και αξιοποιώντας το παρελθόν μας.Και η ίδρυση ενός Μουσείου άλλο δεν κάνει παρά να στρέφει γιά λίγο τα μάτια μας στο παρελθόν , το Ναυτικό ,εν προκειμένω  παρελθόν της Σκιάθου, γιά να θυμίσει την ανάγκη να διασωθούν τα  ουσιαστικά ,τα πιό πολύτιμα στοιχεία της ταυτότητας  ενός πλούσιου σε πολιτισμό και ομορφιά τόπου. Ελπίζω, με την επιμονή και την αγάπη που έχετε να κάνετε σύντομα πραγματικότητα το Ναυτικό Μουσείο .”

Ο ίδιος ο συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Χρήστο Χειμώνα, στον οποίο έχει αφιερώσει το βιβλίο, ο οποίος υπήρξε μέντοράς του ως ο άνθρωπος που στάθηκε σε όλη του την ζωή αφιλοκερδής και με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στις πνευματικές αξίες και την πολιτιστική παράδοση του τόπου του και δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται με σπάνιο σθένος και αμείωτο ενθουσιασμό για την ανάδειξη και προώθηση της Σκιάθου .

Την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου ανέλαβε η κυρία Συραϊνω Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικός-Φιλόλογος. Στο προλογικό σημείωμα η κυρία Κορωνιού-Διονυσίου αναφέρει εκτός των άλλων, “Από τη μια, το χθες: Η εποχή της αγνότητας, η ιστορία, η παράδοση, τα «ιερά και τα όσια», οι μνήμες… Από την άλλη, το σήμερα: Η εποχή του χρήματος, η άναρχη ανάπτυξη, ο καταναλωτισμός, η παγκοσμιοποίηση, ο μηδενισμός, η ισοπέδωση…Στη μέση, το παραδεισένιο νησί του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη ως «μικρογραφία της ανθρωπότητας», το οποίο τα τελευταία 50 χρόνια σπαράσσεται, αλλοιώνεται, χάνει, συνεχώς και ολοταχώς, τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά του, όπως συμβαίνει και στους περισσότερους τόπους της χώρας …Υπάρχει σωτηρία οδός; Σ’ αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας…”

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ένα θεατρικό αναλόγιο σε τέσσερις ρόλους, βασισμένο σε κείμενα του βιβλίου “Αν ξυπνούσε ο κυρ Αλέξανδρος” του Γιώργου Σανιδά. Στο θεατρικό αναλόγιο συμμετείχαν η Αναστασία Καρδέλη, η Παρασκευή Κουτούμπα, ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας και ο Δημήτρης Περήφανος, ενω τη σύλληψη της ιδέας και την επιμέλεια είχε η Σταματίνα Χονδρονικολή, τους οποίους οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ακόμα ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμο Σκιάθο για την παραχώρηση της αίθουσας και τους ομιλητές της εκδήλωσης, κυρία Μαλαμώ Σταμέλου και κύριο Γιώργο Σανιδά.

Θοδωρής Τζούμας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ