Με τα βλέμματα στραμμένα στις προσκεκλημένες, Φινλανδία και Σουηδία, ξεκινά η άτυπη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Πιέσεις στην Τουρκία μετά τις ενστάσεις και την απειλή βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα σήμερα και αύριο, όπου διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Ουκρανικό μέτωπο. Ξεκινά σήμερα το απόγευμα, ακολουθεί δείπνο εργασίας το βράδυ και αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις. Η συγκεκριμένη σύνοδος διεξάγεται σε ένα κρίσιμο πολιτικό μομέντουμ, υπό τη σκιά ρωσικών απειλών για χρήση πυρηνικών όπλων αλλά και με τον φόβο επέκτασης των εχθροπραξιών εκτός Ουκρανίας -ήδη η περίπτωση της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας προκαλεί έντονη ανησυχία.

Καλεσμένοι στη σύνοδο είναι οι υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και της Φινλανδίας,Πέκα Χααβίστο, δύο χώρες που μετά από δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας θέλουν να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ένα σημείο καμπής στις παγκόσμιες γεωστρατηγικές ισορροπίες, που όμως σκοντάφτει αυτή τη στιγμή και σε ένα εμπόδιο: την Τουρκία, η οποία εγείρει ενστάσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ εξαιτίας φερόμενης στήριξής τους σε «τρομοκράτες», απειλώντας με βέτο -σημειωτέον ότι και στο ΝΑΤΟ ισχύει ο κανόνας της ομοφωνίας.

Η Αν Λίντε αναμένεται να έχει κατιδίαν επαφές με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο, ενώ έντονες είναι ήδη οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Άγκυρα. Μετά την ανακοίνωση πάντως της Φινλανδίας, και η Σουηδία σχεδιάζει να ανακοινώσει άμεσα επίσημα την πρόθεση υποβολής αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία πάντως στηρίζει σε κάθε περίπτωση τις δύο χώρες στην απόφαση αυτή. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ ζητά μάλιστα μέσω της Welt την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για Σουηδία και Φινλανδία μέχρι μια πλήρη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

G7: Υποστήριξη της Ουκρανίας με κάθε τρόπο για όσο χρειαστεί

Λίγες ώρες νωρίτερα ολοκληρώθηκαν στην Βαλτική οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας G7, υπό την προεδρία της γερμανίδας υπουργού Αναλένα Μπέρμποκ. Oι χώρες του G7 στηρίζουν αμέριστα την Ουκρανία και θα συνεχίσουν να το πράττουν χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά οι αποστολές στρατιωτικών εξοπλισμών θα συνεχίσουν «για όσο χρειαστεί». Το ίδιο και η υποστήριξη της Ουκρανίας σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Για την Αναλένα Μπέρμποκ και τις χώρες του G7 είναι επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν μια νέα, επιβεβλημένη χάραξη συνόρων στην Ουκρανία. «Δεν θα αναγνωρίσουμε αλλαγές στα σύνορα που θέλει να επιβάλει η Ρωσία με στρατιωτική ισχύ» ανέφερε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών.

Στη συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα υπ. Eξωτερικών κατηγόρησε τέλος τη Ρωσία ότι ξεκινά έναν «πόλεμο σιτηρών» και ότι προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο της Ουκρανίας στον υπόλοιπο κόσμο. Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός πλοίων με σιτηρά προς εξαγωγή στα ουκρανικά λιμάνια δεν είναι παράπλευρη απώλεια του πολέμου. Στόχος της Ρωσίας είναι να πλήξει συνειδητά την διεθνή συνοχή, κατέληξε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ