Μια φιλοτελική έκθεση με τίτλο «Ναυσιπλοΐα» εγκαινιάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. στο Ταχυδρομικό και Τηλεγραφικό Μουσείο Mitteleuropa.
Η έκθεση αποτελεί τμήμα της Φιλοτελικής συλλογής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Το 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση γραμματοσήμων στο Μουσείο αυτό με θέμα “Φάροι του Κόσμου” και από τότε ξεκίνησε η σύσταση φιλοτελικών συλλογών. Με την πάροδο του χρόνου αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των γραμματοσήμων σε θεματικές ενότητες για τον εμπλουτισμό των συλλογών. Ως αποτέλεσμα, έχουν δημιουργηθεί θεματικές συλλογές με μεγάλο αριθμό γραμματοσήμων, οι οποίες και διαρκώς συμπληρώνονται, όπως είναι η Ναυσιπλοΐα, η Μάχη της Κρήτης, η Κρητική Πολιτεία, το Θαλάσσιο Περιβάλλον, οι Φάροι του κόσμου, ο Χριστιανισμός κ.α.
Οι τίτλοι, που επιλέγονται για τις εκθέσεις των συλλογών αυτών, είναι περιεκτικοί αλλά και αποδίδουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της έκθεσης. Ο όρος Ναυσιπλοΐα (Navigation) (ναυς+πλους) χρησιμοποιείται στον ναυτικό και ναυτιλιακό χώρο συνήθως με τις παρακάτω τρεις έννοιες: 1. Ως Επιστήμη, Τεχνική, 2. Ως Πραγματοποίηση πλόων και 3. Ως Κατηγορία πλόων. Οι σειρές γραμματοσήμων, που θα εκτεθούν εναρμονίζονται με αυτές τις τρεις βασικές κατηγορίες.
Η έκθεση αυτή αποτελεί τμήμα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου με θέμα “Ναυσιπλοΐα”, που εκτίθεται τόσο στον κεντρικό χώρο, όσο και στον χώρο του Νεωρίου MORO – Μόνιμης Έκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής.
Για την παρουσίασή της στο Ταχυδρομικό και Τηλεγραφικό Μουσείο της Κεντρικής Ευρώπης στην Τεργέστη της Ιταλίας, η έκθεση στήνεται εξ’ αρχής και αποτελείται από γραμματόσημα, αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων, φύλλα προσωπικού γραμματοσήμου, Λευκώματα γραμματοσήμων, Αναμνηστικά φυλλαράκια, Φεγιέ, Κάρτες “Maximum Prepaid”, Φακέλους Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ) από όλο τον κόσμο σε περίπου 200 καρτέλες, που θα τοποθετηθούν προς προβολή και έκθεση στις βιτρίνες.
Η κάθε καρτέλα έχει επιμεληθεί και δημιουργηθεί έτσι ώστε το κάθε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημο, Φεγιέ, φυλλαράκι, κάρτα) αφού πλαισιωθεί με μαύρο φόντο και πλαστικοποιηθεί, να προβληθεί με λεζάντες τόσο για το ίδιο το υλικό όσο και για την
ημερομηνία και τίτλο κυκλοφορίας. Επίσης, στις κινητές προθήκες θα τοποθετηθεί επιπλέον φιλοτελικό υλικό, συνέχεια της έκθεσης.
Ο πλούτος των ιστορικών πληροφοριών, που παρέχονται στις σειρές γραμματοσήμων είναι αξιοσημείωτος, καθώς συναντούμε μεγάλους εξερευνητές και θαλασσοπόρους ανά τους αιώνες, όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος (1451-1506), ο Τζέιμς Κουκ (1728-1779), ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος (1480-1521), ο Βάσκο ντα Γκάμα (1460-1524) κ.α. Έργα σημαντικών ζωγράφων όπως ο Ολλανδός Βίλλεμ φαν ντε Φέλντε ο νεότερος, Willem van de Velde the younger (1636-1672) ή ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ράιτ, Richard Wright (1723-1775), που απεικονίζουν σημαντικές ναυμαχίες, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Επίσης, με τις σειρές γραμματοσήμων και τα φιλοτελικά προϊόντα γενικότερα από όλο τον κόσμο παρέχεται η δυνατότητα για την ανεύρεση πληροφοριών και στοιχείων για πολλά ιστορικά πλοία και γεγονότα. Κρατίδια και μικρότερα νησιωτικά συμπλέγματα με πλούσια φιλοτελική παραγωγή, μας διεγείρουν την περιέργεια και μας προκαλούν να μάθουμε ορισμένα πράγματα τόσο για το θέμα του φιλοτελικού υλικού, που έχουν εκδώσει, όσο και για τη γεωγραφική τους θέση αλλά και για τον πολιτισμό τους.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης υπό την Προεδρία του Εμμανουήλ Πετράκη σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, υπό τη διεύθυνση της Αλίκης Κεφαλογιάννη, το Ταχυδρομικό και Τηλεγραφικό Μουσείο της Mitteleuropa υπό τη διεύθυνση της Emanuela De Domenico και τα Ιταλικά Ταχυδρομεία. Η έκθεση θα προσφέρει για άλλη μια φορά στο κοινό στοιχεία μελέτης και πολιτιστικού προβληματισμού, στο πλαίσιο της φιλίας που ανέκαθεν συνέδεε την Ελλάδα με την πόλη της Τεργέστης. Τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, του Προξενείου της Κύπρου και της Κοινότητας Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου 2024.