ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (C) ELLINIKIGNOMI

Νέα νομοθετική διάταξη, που θα έχει αντικείμενο την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία,  μελετά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, που συντάσσει τον νέο Ποινικό Κώδικα!
Αυτό προκύπτει από έγγραφο, που διαβίβασε στην Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής, που ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή του κόμματος “Το Ποτάμι”, κ. Γιώργου Αμυρά, ο οποίος επισημαίνει, ότι όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν την νομιμοποίησή της ευθανασίας, υπό προϋποθέσεις, αν και «η ηθική της ευθανασία συνεχίζει να παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα, διεθνώς.
Ο βουλευτής του «Ποταμιού» σημειώνει, πως «στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που να αναφέρονται στα δικαιώματα του ανιάτως πάσχοντος και στις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σχετικά με την ευθανασία» και θέτει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης το εξής ερώτημα:
«Προτίθεστε να νομοθετήσετε υπερ της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας;
Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία;
Υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. σχετικά με την δημιουργία κοινού θεσμικού πλαισίου;».
Από την πλευρά του, ο κ. Κοντονής υπογραμμίζει, πως το κείμενο του βουλευτή του “Ποταμιού” διαβιβάστηκε εγκαίρως «στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αντικείμενο την σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής.
Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία. Ο ερωτών βουλευτής θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση..»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ