Γνωστή έρευνα που πραγματοποίησε πριν τρία χρόνια για το θέμα της φυγής Ελλήνων εκτός Ελλάδος η εταιρεία ICAP λέει πολλά, αποκαλύπτει σε όλο το μέγεθος την δομή και λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες. Όπου τα μεγαλόπνοα σχέδια ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεις και τα πανάκριβα αναπτυξιακά συνέδρια και ημερίδες, πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για επικοινωνιακούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απευθύνθηκε σε 1.268 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους διαπιστώνεται ότι οι κύριοι λόγοι που τούς οδήγησαν στην μετανάστευση είναι, σε ποσοστό 41%, η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά. Ακολουθούν η οικονομική κρίση (34%) και οι καλύτερες προοπτικές που υπάρχουν στο εξωτερικό (33%). Θα αλλάξουν τα πράγματα; Υπάρχει η διάθεση για κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι… Επίσης, από τους νέους που εγκαταλείπουν τη χώρα, το 9% διαθέτει διδακτορικό. Το 55% κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών. Το 20% πτυχίο πανεπιστημίου (ΑΕΙ). Ένα 10% περίπου πτυχίο ΤΕΙ και μόνον το 6% δεν κατέχει πτυχίο. Ηλικιακά, στην ομάδα που έχει τα “ηνία” της μετανάστευσης βρίσκονται σε ποσοστό 35% οι νέοι από 30 έως 35 ετών και στην δεύτερη θέση, σε ποσοστό 28%, οι νέοι από 25 έως 30 ετών.
-Εκτιμήσεις ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή
Η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού σύμφωνα με το 10ετές πλάνο τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην έναρξη της στρατηγικής του 10ετούς πλάνου του Υπουργείου, εν μέσω μίας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς, από την άποψη των προκλήσεων και του ανταγωνισμού.
Ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά πως «τώρα είναι η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το επιτυχές άνοιγμα του τουρισμού και την καλή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό». Ο Υπουργός τόνισε ότι «η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, καθόσον θα προχωρά παράλληλα και ο εμβολιασμός. Κεφαλαιοποιούμε την περσινή μας επιτυχία. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι επαφές που κάνουμε με άλλες χώρες, από τις οποίες υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη. Βασικός στόχος μας, τόσο για το 2021 όσο και μακροπρόθεσμα, είναι η προσέλκυση όλων των αγορών και η άμβλυνση της εποχικότητας».
Σε ό,τι αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό ειδικά για την τρέχουσα χρονιά, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι «οι τρεις πυλώνες του ανοίγματος του τουρισμού είναι α) ο προωθητικός, μέσω της καμπάνιας του ΕΟΤ, β) τα εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία και θα βελτιώσουμε διορθώνοντας τις όποιες δυσλειτουργίες για την ακόμα καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων και γ) τα πρωτόκολλα μετακίνησης». Οψόμεθα!
-Το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του
Σε νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 από την Kantar, σημειώνεται αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον αριθμό των πολιτών που εξέφρασαν θετική άποψη για την ΕΕ (50%) σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019. Αξίζει να ότι το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε για τελευταία φορά το 2007. Στην Ελλάδα οι θετικές γνώμες για την ΕΕ συγκεντρώνουν ποσοστό 40%. Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο.
Πιο αναλυτικά, με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι: το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 3 μονάδες χαμηλότερο (53%). Αντίθετη άποψη έχει μόλις ένας στους τέσσερεις Έλληνες και ένας στους πέντε Ευρωπαίους. Ίδια παραμένουν τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους αναμένουν βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσής τους. Αντίστοιχα, το 40% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%).
Οι πολίτες καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας και τον ανισοτήτων.
Πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητά από το Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του. Με ποσοστό 48%, η προτεραιότητα αυτή καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων σε όλη την ΕΕ, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Ρόγγια: Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα
Στη φωτογραφία κεντρικός δρόμος των Ρογγίων. Αν και ο οικισμός βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Τρικάλων, οι δρόμοι είναι έρημοι, οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στα μεγάλα ή μικρότερα αστικά κέντρα, κυρίως στα γειτονικά Τρίκαλα, ενώ οι προοπτικές για τους λίγους νέους της περιοχής από την Πολιτεία είναι ανύπαρκτες. Για τους μεγάλους σε ηλικία κατοίκους τα πράγματα χειροτέρεψαν με την πανδημία καθώς αναγκασμένοι να μένουν στα σπίτια τους δεν μπόρεσαν να ανταλλάξουν μια καλημέρα, μια κουβέντα μεταξύ τους… Μια χώρα, όχι μόνο τώρα, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν μπόρεσε να δώσει μια ελπίδα κυρίως στη νέα γενιά να μείνει και να προσπαθήσει στον τόπο της. Όλα στην τύχη και ό,τι προκύψει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ