Ξεκίνησαν 34 ερευνητικοί οργανισμοί και εταιρείες της Ευρώπης!
-Στο  L3Pilot συμμετέχει και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ!
-Στοχος του προγράμματος είναι να δοκιμαστείκαι να αξιολογηθεί επιστημονικά ο αντίκτυπος των συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης, σε σχέση με την άνεση του οδηγού, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κυκλοφοριακής ροής!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Τριάντα τέσσερις ερευνητικοί οργανισμοί και εταιρείες, μεταξύ των οποίων το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, ξεκίνησαν ένα νέο τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα, το L3Pilot, που αφορά την αυτοματοποιημένη οδήγηση για τα επιβατικά αυτοκίνητα.
Συγκεκριμένα, η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης συνεργάζεται με ερευνητικά ιδρύματα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, για την δοκιμή και την
αξιολόγηση των αυτοματοποιημένων οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε διεθνείς διαδρομές.
Στόχος είναι να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν επιστημονικά τον αντίκτυπο των συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης, σε σχέση με την άνεση του οδηγού, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κυκλοφοριακής ροής.
Το L3Pilot, με συνολικό κόστος 68 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μία Δράση Καινοτομίας (Innovation Action), που συγχρηματοδοτείται με 36 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι εξής
κατασκευαστές αυτοκινήτων: Audi AG, BMW Group, Centro Ricerche Fiat SCPA, Daimler AG, Ford, Groupe PSA, Honda R & D Europe, Jaguar Land Rover, Opel Automobile GmbH, Renault, Toyota Motor Europe, Volkswagen AG και Volvo Car Corporation.

Η λειτουργικότητα των αυτοματοποιημένων συστημάτων θα αξιολογηθεί με περίπου 100 οχήματα και 1.000 οδηγούς, οι οποίοι θα μπορούν να απομακρύνουν τα χέρια τους από το τιμόνι, ώστε να εκτελούν δευτερεύουσες εργασίες.

Το ΕΠΙΣΕΥ έχει αναλάβει την προώθηση των συνεργειών με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, καθώς και με άλλα ερευνητικά έργα (ως liaison manager), την τεχνική αξιολόγηση των δοκιμών αυτόματων οχημάτων επιπέδου 3 στις νοτιοδυτικές χώρες του έργου, καθώς και την έρευνα σε θέματα κυβερνοασφάλειας (cybersecurity).
Υπό το συντονισμό της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, οι εταίροι του έργου θα δοκιμάσουν σε μεγάλη κλίμακα τις τεχνολογίες αυτοματοποιημένης οδήγησης για τα επιβατικά αυτοκίνητα.
Οι τεχνολογίες αυτές υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα ελιγμών, όπως στάθμευση, προσπέραση σε αυτοκινητόδρομους και οδήγηση σε αστικές διασταυρώσεις.
Η λειτουργικότητα των αυτοματοποιημένων συστημάτων θα αξιολογηθεί με περίπου 100 οχήματα και 1.000 οδηγούς, οι οποίοι θα μπορούν να απομακρύνουν τα χέρια τους από το τιμόνι, ώστε να εκτελούν δευτερεύουσες εργασίες.
Οποιοδήποτε σύστημα οδήγησης εισάγεται στην αγορά, απαιτεί ένα σύνολο κανόνων για την τεχνολογία των συστημάτων και τη διασφάλιση της ασφάλειας.
Οι εταίροι του L3Pilot θα καθορίσουν αυτές τις απαιτήσεις για τα αυτοματοποιημένα συστήματα, ώστε στην συνέχεια να αποτυπωθούν σε έναν Κώδικα Πρακτικής για τις λειτουργίες της αυτοματοποιημένης οδήγησης.
Το L3Pilot θα προετοιμάσει το δρόμο για ευρύτερες δοκιμές αυτοματοποιημένης οδήγησης με διάφορα οχήματα, που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ