Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Χειρότερη είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδος από την κατάσταση, που επέφερε η μεγάλη κρίση και η ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του ’30 στις ΗΠΑ, τονίζει σε δημοσίευμά της η μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα «New York Times».
Η εφημερίδα επισημαίνει, ότι πέντε χρόνια, που βίωνε η αμερικανική οικονομία την μεγάλη ύφεση, ένας στους πέντε εργαζόμενους στις ΗΠΑ ήταν άνεργος, ενώ η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 20% το 1934, σε σχέση με το υψηλό ανάπτυξης, που είχε «πιάσει» το 1929.
Άρα, οι Έλληνες θα εύχονταν να ήταν τόσο καλές οι σημερινές εξελίξεις στην οικονομία τους, όσο ήταν τότε οι εξελίξεις της οικονομίας στις ΗΠΑ,  αναφέρει στο δημοσίευμά της  η εφημερίδα «New York Times», που υπογραμμίζει, ότι για όλο το έτος, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα υποχώρησε στα 168,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οριακά καλύτερα, σε σχέση με την μείωση κατά 7,1%, που διαπιστώθηκε το 2011. Η συνολική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι τώρα έφτασε το 20,1%.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για την ανεργία στην Ελλάδα, που τον Δεκέμβριο του 2012 έπιασε το 26,4% -μειωμένη οριακά σε σχέση με τον Νοέμβριο του ιδίου έτους- και τονίζεται, ότι η ανεργία έχει να υποχωρήσει στην Ελλάδα από τον Μάϊο του 2007.
Βάσει του δημοσιεύματος αυτού, την ουσιαστική διαφορά στις αντίστοιχες πορείες των δύο χωρών αποτελεί ο χειρισμός των κρατικών δαπανών.
Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, οι κρατικές δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται, προκειμένου να περιοριστεί το βάθος της ύφεσης. Αντίθετα στην Ελλάδα οι ξένοι πιστωτές έχουν επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας, με συνέπεια οι δαπάνες να έχουν μειωθεί δραματικά.
Από το πέμπτο έτος της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ οι καταναλωτικές δαπάνες άρχισαν να αυξάνονται. Στη Ελλάδα το προηγούμενο χρόνο οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 9,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της κρίσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ