-Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περικοπές στο ωράριο διδασκαλίας, μείωση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, μείωση της ύλης των μαθημάτων και των μαθημάτων, που θα εξετάζονται κατά την διάρκεια της χρονιάς, μερική κατάργηση των βαθμών, με την καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης, αλλά και σύμπτυξη των τριών τριμήνων, που ισχύουν σήμερα, σε δύο τετράμηνα!
-Αντιδρούν έντονα πολλοί εκπαιδευτικοί, καθώς εκτιμούν, πως με τις αλλαγές αυτές ευτελίζεται η Παιδεία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο, καθώς ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα στο συνολικό πρόγραμμα διδασκαλίας στα Γυμνάσια. Ωστόσο, οι προωθούμενες αλλαγές αμφισβητούνται ήδη από πολλούς εκπαιδευτικούς, που αντιδρούν έντονα, καθώς εκτιμούν, πως ευτελίζεται η Παιδεία.
Ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις αλλαγές, που θα προωθήσει στα Γυμνάσια μέσα στο καλοκαίρι και μεταξύ αυτών πρότεινε από τον διαχωρισμό των μαθημάτων, σε «πρωτεύοντα» και «δευτερεύοντα», την περιγραφική αξιολόγηση, αντί των βαθμών, αλλά και την περικοπή κατά μία ώρα της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών.

Με εντολή του κ. Νίκου Φίλη θα «κοπεί» μία ώρα από την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών κάθε εβδομάδα, αν και ήδη πολλοί εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους

Σημειώνεται, ότι ο κ. Φίλης προ ημερών σε επεισοδιακή εκδήλωση στην Καλλιθέα χαρακτήρισε την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο «παρά φύσιν», διερωτόμενος, εάν είναι παιδαγωγικά σωστό, ένα παιδί στην Α΄ Γυμνασίου «να τρώει στο κεφάλι τρεις ώρες Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο και δύο ώρες Νέα Ελληνικά».
«Τα παιδιά μας δεν μιλάνε σωστά τα ελληνικά. Κάτι φταίει. Τα Αρχαία Ελληνικά βοηθούν στο να μαθαίνουν την γλώσσα καλύτερα; Εσείς λέτε ναι, εγώ δεν ξέρω»!, είπε.
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του κ. Νίκου Φίλη, θα «κοπεί» μία ώρα από την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών κάθε εβδομάδα, με πολλούς εκπαιδευτικούς να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, επισημαίνοντας, ότι η εφαρμογή του μονοτονικού είχε και έχει ως αποτέλεσμα τις εκφραστικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου και ιδιαίτερα η νεολαία.

Μεταξύ άλλων προωθείται η μείωση της ύλης των μαθημάτων, αλλά και η μείωση των μαθημάτων, που θα εξετάζονται κατά την διάρκεια της χρονιάς

Επίσης, με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι ώρες διδασκαλίας στα Γυμνάσια μειώνονται και γίνονται 32 από 35 την εβδομάδα, ενώ τα μαθήματα από την επόμενη σχολική χρονιά χωρίζονται σε «πρωτεύοντα» και σε «δευτερεύοντα».
Ακόμη θα περικοπεί μεγάλο μέρος της διδακτέας και εξεταστέας ύλης στα σχολεία της χώρας, ενώ η πρόταση για τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο θα εφαρμοσθεί ύστερα από δύο έτη και όχι από την επόμενη σχολική χρονιά. Από τη νέα χρονιά θα μπορούν περισσότεροι καθηγητές άλλων ειδικοτήτων να διδάσκουν και άλλα «παρεμφερή» μαθήματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, που έγιινε στην συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, προωθείται, μεταξύ άλλων, η μείωση της ύλης των μαθημάτων, αλλά και η μείωση των μαθημάτων, που θα εξετάζονται κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Εξετάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά η μερική κατάργηση των βαθμών, με την καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης, αλλά και η σύμπτυξη των τριών τριμήνων, που ισχύουν σήμερα, σε δύο τετράμηνα

Το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στον διαχωρισμό των μαθημάτων σε κύρια και δευτερεύοντα, με τα δευτερεύοντα να μην εξετάζονται καθόλου. Το ποια μαθήματα θα θεωρηθούν κύρια και ποια δευτερεύοντα, θα συναποφασιστεί με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Ακόμη, εξετάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά η μερικη κατάργηση των βαθμών, με την καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης, αλλά και η σύμπτυξη των τριών τριμήνων, που ισχύουν σήμερα, σε δύο τετράμηνα.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζονται οι γενικές κατευθύνσεις των αλλαγών, που σχεδιάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο.

Οι αλλαγές, που προγραμματίζει να εφαρμόσει στα Γυμνάσια το Υπουργείο Παιδείας

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως εξής:
α) Χωρισμός του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα, αντί τρία τρίμηνα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου
β) Αύξηση του χρόνου, που θα διατίθεται για την διδασκαλία (λήξη των μαθημάτων στο τέλος Μαΐου)
γ) Περιορισμός των μαθημάτων, τα οποία θα εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου
δ) Παιδαγωγικά ενδεδειγμένη και συμβατή με τις φυσικές αντοχές των μαθητών/τριών αυτής της ηλικίας ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κατά 3 ώρες
ε) Πιλοτική εφαρμογή (σε συγκεκριμένο αριθμό Γυμνασίων) της περιγραφικής αξιολόγησης, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητική βαθμολόγηση.
στ) Εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης
ζ) Λελογισμένη διεύρυνση των δεύτερων αναθέσεων ορισμένων κλάδων.

“Ήδη καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές το συντομότερο δυνατόν, ώστε τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν με πληρότητα τα σχολεία”

Τo Υπουργείο Παιδείας αναμένει από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να καταθέσει το συντομότερο δυνατό την άποψή του για την κατεύθυνση αυτών των αλλαγών.
Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, στην συνάντηση, που είχε με την ΟΛΜΕ, ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς για την άριστη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων και τους ενημέρωσε, ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές το συντομότερο δυνατόν, ώστε τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν με πληρότητα τα σχολεία.
Οι μεταθέσεις προγραμματίζονται για το διάστημα 15-25 Ιουνίου, οι αποσπάσεις για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ η προκήρυξη για τους αναπληρωτές καθηγητές θα γίνει εντός του Ιουνίου και η οριστικοποίηση των αιτήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

YPOURGEIO1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ