Από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει με αλχημείες να φθάσει αλώβητη στις εθνικές εκλογές του 2019 και προσπαθεί να ακυρώσει τις υποχρεώσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και να πείσει ταυτόχρονα ομάδες του πληθυσμού που τους γύρισαν την πλάτη, να επιστρέψουν τάζοντάς τους επιδοτήσεις και μερίσματα.

Στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί είτε να περιορισθούν οι περικοπές στις συντάξεις που θα φθάσουν μέχρι και το 18% το 2019, είτε να μεταφερθούν σε μη εκλογικό έτος οι μειώσεις, δηλαδή το 2020, είτε να ακυρωθούν οι περικοπές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αμετανόητη και εθισμένη στο ψέμα, συνεχίζει να τάζει τα πάντα στους πάντες, να εξαπατά συνειδητά την κοινωνία και τους πολίτες και επιστρατεύει ψέματα και λαϊκισμό προκειμένου να αλλοιώσει την αλήθεια και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της.

Το προκλητικό νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησής τους δεν έγιναν περικοπές στις συντάξεις, αποτελεί μνημείο θράσους και ψεύδους. Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε συνολικά 21 νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες κόστισαν 10 δις ευρώ στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Οι συντάξεις έχουν περικοπεί από το Μάιο του 2016 για όλους τους νέους συνταξιούχους, κατά 35% οι κύριες και 44% οι επικουρικές (παρακάτω διάγραμμα), σε σχέση με το 2014. Ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, ήδη εφαρμόζονται οι μειώσεις τις προσωπικής διαφοράς και είναι μικρότερες κατά 45% σε σχέση με το 2014.

Ο Νόμος «Κατρούγκαλου» επέβαλλε δυσβάσταχτες εισφορές σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, γονατίζοντας και αποθαρρύνοντας κυριολεκτικά το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Οι εν λόγω εισφορές λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενισχύουν την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, τιμωρούν τη δημιουργικότητα και υπονομεύουν το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό μόρφωμα που επικαλείται δήθεν την αλληλεγγύη, αλλά που υπονομεύει την απασχόληση και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, στερεί πόρους από τα παραγωγικά στρώματα του πληθυσμού, εμποδίζει την απασχόληση, αποθαρρύνει επενδύσεις στην εργασία και αποτελεί αφορμή για την εισφοροαποφυγή και για τη διόγκωση της «μαύρης» οικονομίας.

 Σύμφωνα με το «Σφυγμό της ημέρας» της ΝΔ, ο οποίος διαμορφώνεται με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου, της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ και των Τομεαρχών του Κόμματος και σύμφωνα με δελτίο τύπου του Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιάννη Βρούτση, η Ν.Δ. διαχρονικά πιστεύει, στηρίζει και ενισχύει το δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Αντίληψη, που απορρέει από την ιδεολογική της ταυτότητα και που έχει αποδείξει έμπρακτα δεκαετίες τώρα.

Οι παρεμβάσεις της ΝΔ στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις:

 

  1. Πρώτον, στην κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου», όπου θα μετατραπεί το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα και θα αποβεί προς όφελος και των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα μετά την αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των συντάξεων. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν δίνει επαρκή κίνητρα στην εργασία και την ασφάλιση. Το ασφαλιστικό σύστημα της ΝΔ, που θα αναπτυχθεί πλήρως στη ΔΕΘ, διακρίνεται από μία ριζικώς διαφορετική λογική.

 

  1. Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστικού εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα.

 Η ΝΔ έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μία τολμηρή μείωση εισφορών από το 20% στο 15% για τις εισφορές για την κύρια σύνταξη, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί εντός μιας τετραετίας και αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί ακόμα γρηγορότερα, γεγονός που θα αυξήσει αυτομάτως το πραγματικό εισόδημα όλων των εργαζομένων και άρα τα χρήματα που θα τους μένουν πραγματικά στην τσέπη. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα ωφεληθούν από τις συνολικές  προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, όπως η μείωση και των άμεσων, αλλά και των έμμεσων φόρων. Με πρώτη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, γεγονός που θα ανακουφίσει όσους έχουν ιδιόκτητα σπίτια, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% αρχικά και σταδιακά στο 11%.

Όσο αφορά το σύστημα και τους πυλώνες του, θα αξιοποιηθεί η εμπειρία και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

 

  1. Ο 1ος πυλώνας, θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ένα γενναία ανταποδοτικό σύστημα.

 

  1. Ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης. Μια σημαντική μεταρρύθμιση, που η ΝΔ ξεκίνησε και υλοποίησε το 2014 και ισχύει μέχρι σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι τα επαγγελματικά ταμεία που η ΝΔ δημιούργησε, θα αποτελέσουν προτεραιότητά της.

Πέρα από τη μείωση  των εισφορών, επιμένουμε  στην ανάγκη ο δεύτερος πυλώνας, το κομμάτι της συμπληρωματικής σύνταξης, να πάρει τον χαρακτήρα ενός προσωπικού – ατομικού κουμπαρά, για όλους τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεωτικές εισφορές της τάξης του 7% θα κατατίθενται σε έναν προσωπικό αποταμιευτικό λογαριασμό, τον οποίο θα μπορεί να βλέπει ο νέος ασφαλισμένος και θα γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχό του.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος ξεκινάει τώρα στην αγορά εργασίας με 800 €, ότι θα δουλέψει 40 χρόνια και ότι  θα έχει ετήσια αύξηση απολαβών της τάξης του 3% για να καταλήξει με έναν μισθό λίγο πριν βγει στη σύνταξη λίγο παραπάνω από 2.000 €. Αυτή η δυνατότητα υποχρεωτικής συνεισφοράς σε ένα κεφαλοποιητικό σύστημα, του δίνει τη στιγμή που θα βγει στη σύνταξη έναν αποταμιευτικό κουμπαρά που θα φτάνει τα 125.000 €. Αν κάνουμε την αναγωγή σε τι αντιστοιχεί αυτό σε μια ετήσια σύνταξη, θα διαπιστώσουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό.

Η ΝΔ ενθαρρύνει με αυτόν τον τρόπο την υποχρεωτική αποταμίευση μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται αυστηρά από το Κράτος, αλλά δίνει επιτέλους τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να μπορούν να αισθάνονται ότι οι εισφορές τους πιάνουν τόπο και κατευθύνονται σε έναν κουμπαρά, τον οποίο στο μέλλον οι ίδιοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν.

 

  1. Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση, όπως ισχύει και σήμερα, ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα.

 

Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ψέματα κέρδισαν τις εκλογές, με ψέματα κυβερνούν, με ψέματα πάλι επιδιώκουν να επανεκλεγούν, αλλά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που υπέστησαν και θα υποστούν αυτές τις σκληρές και άδικες δοκιμασίες, τους έχουν βάλει ήδη στο περιθώριο.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Τομεάρχης Οργανωτικού ΝΔ Τρικάλων

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Σχης ε.α. – MSc Τηλεπισκόπισης UK