“Η εμπιστοσύνη στο κράτος και στο θεσμικό πλαίσιο, η νομική ασφάλεια, η ταχύτητα στις αδειοδοτήσεις, η αξιοπιστία των διαδικασιών και η διαφάνεια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, ώστε η χώρα να καταστεί ελκυστική στις ξένες επενδύσεις”.

Τα ανωτέρω δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Norbert Barthle, νέος Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, μιλώντας στο καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο, που παρέθεσε, σήμερα στην Αθήνα, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τον εορτασμό του νέου έτους.

Ο κ. Norbert Barthle, ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Hans-Joachim Fuchtel, τοποθετούμενος στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης, στην οποία συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα την ολοκλήρωση του προγράμματος πέρυσι το καλοκαίρι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.

Ο Γερμανός Υφυπουργός τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μέτριας αύξησης των μισθών υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της. «Στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει Ελλάδα, όμως αυτή τη στιγμή μας προβληματίζουν περισσότερο εξελίξεις όπως αυτές του Brexit ή του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά την Ευρώπη», τόνισε.

Σε άλλο σημείο των αναφορών του ο κ. Barthle στάθηκε στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο ένα τοπικό τραπεζικό δίκτυο, το οποίο θα στηρίξει χρηματοδοτικά τις μικρές εταιρείες και σε κάθε περίπτωση δεν θα συμμετέχει στο μεγάλο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Barthle, αναφερόμενος, τέλος, στη σημασία του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης τόνισε ότι στόχο του έχει την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών μέσω του δυναμικού ελληνογερμανικού δικτύου Δήμων και Περιφερειών, με πρακτικές συνεργασίες και επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή παραμένει ανοιχτή στη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών και της οικονομίας. Όπως είπε: «στόχος και των δύο χωρών αποτελεί η διασφάλιση τους αδιάλειπτης συνέχισης τους συνεργασίας με τους Έλληνες εταίρους μέσω του δικτύου των Ελληνικών και Γερμανικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικονομικών φορέων».

Δέσμη μέτρων

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στάθηκε και αυτός με τη σειρά του στο ζήτημα της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι, σήμερα, στην Ελλάδα τα κεφάλαια που επενδύονται αντιστοιχούν στο 1/3 των κεφαλαίων που επενδύονταν το 2007. Για να αναστραφεί, όπως είπε, αυτή η αρνητική τάση θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, να υπάρξει κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, να παρθούν μέτρα πάταξης της γραφειοκρατίας, να ενισχυθεί ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα των κόκκινων δανείων.

Σχολιάζοντας ο κ. Χατζηδάκης το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαμορφώνεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, διότι με αυτό τον τρόπο στραγγίζεται η οικονομία, ενώ αναφερόμενος στο μισθολογικό κόστος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων ακολουθώντας το ολλανδικό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου, όπως και υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Για τους φορολογικούς συντελεστές πρότεινε τη μείωσή τους από το 29% στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο χρόνο. «Μειώσεις πέραν αυτών δεν θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα, διότι μπορεί να προκαλέσουν συνέπειες στην κοινωνική συνοχή», ανέφερε.

Τέλος, τοποθετήθηκε θετικά και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αρκεί, όπως είπε, η αξιολόγηση να συνδεθεί με την μισθολογική εξέλιξη στο δημόσιο, ώστε το κράτος να καταστεί περισσότερο παραγωγικό.

Αναγκαίο ένα επενδυτικό σοκ

Στην επόμενη μέρα της Ελληνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, τονίζοντας ότι η χώρα έχει την άμεση ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ, που θα οδηγήσει την οικονομία σε ουσιαστική τροχιά ανάπτυξης. “Η λύση για την Ελλάδα είναι μία: Η άσκηση πολιτικής στήριξης της πραγματικής ανάπτυξης, που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κάθε μελλοντικής Ελληνικής Κυβέρνησης“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαΐλλης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό, καθ’ ότι, όπως εξήγησε, θα πρέπει πρώτα, το συντομότερο, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες, βασικές προϋποθέσεις και συνθήκες, σημειώνοντας ως σημαντικότερες την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών, ώστε να είναι αυτές και πάλι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις της Ελληνικής Οικονομίας και την αναθεώρηση του σημερινού Φορολογικού Καθεστώτος, ώστε να περιοριστεί η υπερφορολόγηση που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Πρέπει η χώρα να αποκτήσει ένα Σύγχρονο Σταθερό και Ανταγωνιστικό Φορολογικό Καθεστώς“, τόνισε ο κ. Μαΐλλης και αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υπερβολικών Πρωτογενών Πλεονασμάτων, η μείωση των οποίων, όπως σημείωσε, δεν είναι εφικτή, καθότι κάτι ανάλογο δεν θα δεχθούν να συζητήσουν οι Πιστωτές. “Κατά συνέπεια, η μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί απαραίτητος Δημοσιονομικός Χώρος, ο οποίος μπορεί να προέλθει μόνο από μεγάλη μείωση δαπανών στη λειτουργία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα“, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στις αγορές, τη χαρακτήρισε ως μία δύσκολη άσκηση, αφενός λόγω των δυσμενών διεθνών συγκυριών που προκαλούνται από το Brexit και τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

“Μάχη” για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, επεσήμανε ότι το Ελληνογερμανικού Επιμελητήριο, θέλοντας να συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης του Brain Drain, όπως και της νεανική ανεργίας, επενδύει συστηματικά στον τομέα της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία σε βάθος χρόνου λειτουργεί υποβοηθητικά για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως είπε, προτεραιότητα αποτέλεσε η ίδρυση του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, του “DUAL Hellas”, που στόχο έχει την άμεση σύνδεση της θεωρητικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Με οδηγό την ανάγκη αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων και χρησιμοποιώντας τα οφέλη του διττού μοντέλου εκπαίδευσης, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καινοτομούμε με δυναμικές παρεμβάσεις -προσαρμοσμένες στις ανάγκες της χώρας-, προσφέροντας λύσεις και ανοίγοντας καινούριους δρόμους για την απασχόληση των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα” τόνισε ο κ. Κελέμης, ο οποίος κάλεσε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να καταστούν αρωγοί για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ