Η συζήτηση της Τετάρτης στην ελληνική Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis δεν πέρασε απαρατήρητη από τα γερμανόφωνα ΜΜΕ. Αναφορές και στα βήματα «καλής θέλησης» της πΓΔΜ.«Απάτη τριών δισεκατομμυρίων ευρώ» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv στην ιστοσελίδα του, σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis. Το άρθρο εστιάζει στη ζημία που προκάλεσε ουσιαστικά η υπόθεση στους έλληνες πολίτες: «Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι έλληνες φορολογούμενοι φέρονται να εξαπατήθηκαν κατά έως και 3 δις € από τις υπέρογκες τιμές των φαρμάκων της Novartis. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να πάρει πίσω τα χρήματα από τη Novartis με νομικά μέσα».

«Μέγα σκάνδαλο – Novartis: Λαδώθηκαν Έλληνες πολιτικοί», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην αυστριακή Kleine Zeitung που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο φαρμακευτικός κολοσσός φέρεται να πούλησε στην Ελλάδα φάρμακα σε φουσκωμένες τιμές. Αυτό φαίνεται πως ήταν δυνατόν επειδή φέρονται να λαδώθηκαν υψηλόβαθμοι πολιτικοί ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς. […] Οι αναφερόμενοι πολιτικοί κάνουν λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση και προσπάθεια της νυν κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να αποπροσανατολίσει από τη βαριά οικονομική κρίση. Σύμφωνα με δικηγόρους η νομική διελκυστίνδα αναμένεται να κρατήσει πιθανότατα χρόνια».

Ένδειξη καλής θέλησης η αφαίρεση πινακίδων

«Στη διαμάχη με την Ελλάδα η Μακεδονία* απομακρύνει πινακίδες», είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική Handelsblatt που αναφέρεται στην απόφαση των Σκοπίων να αφαιρέσουν τις πινακίδες «Αλέξανδρος ο Μέγας» στη λεωφόρο των Σκοπίων και να τη μετονομάσουν σε λεωφόρο «Φιλίας», όπως να μετονομάσουν το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε ένδειξη καλής θέλησης έναντι της Ελλάδας η Μακεδονία αφαιρεί πινακίδες αυτοκινητοδρόμων που αναγράφουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι πρώτες 25 πινακίδες στον σημαντικότερο αυτοκινητόδρομο της χώρας έχουν απομακρυνθεί, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας οδικών έργων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ονομάζεται μελλοντικά ο δρόμος «λεωφόρους φιλίας». Το όνομα Μέγας Αλέξανδρος είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Για το ίδιο θέμα γράφει η αυστριακή Der Standard: «Στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων προσπαθειών για επίλυση της πολύχρονης μακεδονο-ελληνικής διαμάχης για την ονομασία, το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ένας αυτοκινητόδρομος αποκτούν νέες πινακίδες. Στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση της Μακεδονίας αποφάσισε τη μετονομασία του αεροδρομίου από ‘Μέγας Αλέξανδρος’ σε ‘Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων’ και τη μετονομασία του αυτοκινητόδρομου από ‘Αλέξανδρος ο Μακεδόνας’ σε ‘λεωφόρο φιλίας’. […] Μακεδονικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στα τέλη της τρέχουσας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφτεί τα Σκόπια ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. […] Ο Κοτζιάς αναμένεται να μεταφέρει την ελληνική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».

Η διεθνής κοινότητα δεν είναι ανήμπορη

Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στα σχόλια του γερμανικού τύπου είναι η κατάσταση στη Συρία. Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Ακόμη και οι ανίδεοι […] γνωρίζουν τι ακριβώς διακυβεύεται στα πεδία των μαχών: αναρίθμητες ζωές, το μέλλον της χώρας, όπως επίσης η παγκόσμια ειρήνη και η διεθνής ασφάλεια. Ο πλανήτης όμως φαίνεται καταδικασμένος να παρακολουθεί την καταστροφή άπραγος. […] Η διεθνής κοινότητα όμως δεν είναι τόσο ανήμπορη. Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτυγχάνει παταγωδώς […] η γενική συνέλευση, στην οποία ανήκουν σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, μπορεί να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση. […] Μπορεί να συμβουλεύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας πώς να κινηθεί στη Συρία. Η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να κρίνει τα εγκλήματα του συριακού πολέμου. Αυτό δεν θα τερμάτιζε μεν άμεσα τον πόλεμο, ωστόσο θα έδειχνε σε θύματα και θύτες ότι ο κόσμος δεν είναι τελείως ανίσχυρος».

Η Stuttgarter Zeitung: «Το τραγικό στην κατάσταση στη Συρία είναι ότι εδώ και καιρό δεν υπάρχει πλέον χώρα με το αναγκαίο σθένος για να σταματήσει τη σφαγή. Στη Συρία επικρατεί ένας παγκόσμιος πόλεμος σε περιφερειακή κλίμακα, όλοι αποτελούν μέρος της σύγκρουσης και έχουν ως εκ τούτου απολέσει το ρόλο του διαμεσολαβητή».

*Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην πΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία

Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ