Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ιταλίας και προκαλεί με ξενοφοβικές δηλώσεις, μονοπωλώντας ξαφνικά τον προεκλογικό αγώνα.Μετά τη ρατσιστική επίθεση εναντίον Αφρικανών που σημειώθηκε το Σάββατο στη Ματσεράτα της Ιταλίας, το ζήτημα της μετανάστευσης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στον προεκλογικό αγώνα. Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αποκάλεσε τους μετανάστες «κοινωνική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί», προκάλεσαν τα σχόλια του ιταλικού και διεθνούς τύπου.

Η επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά από τέσσερις θητείες γεμάτες σκάνδαλα, που έβλαψαν την εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό, προκαλεί έκπληξη σε πολλούς, κυρίως εξωτερικούς παρατηρητές. Η συμμαχία του συντηρητικού κόμματός του Forza Italia με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά και το λαϊκιστικό κόμμα Fratelli d‘ Ιtalia, προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις με 37%. Εάν η συμμαχία αυτή καταφέρει στις εκλογές της 4ης Μαρτίου να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία ικανή να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε αυτό θα ήταν το τέλειο σενάριο για το πολιτικό «comeback» του Μπερλουσκόνι, παρά το ότι τυπικά τουλάχιστον ο ίδιος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα λόγω καταδικαστικής απόφασης εναντίον του για φοροδιαφυγή.

Το σήριαλ με την υγεία του πρώην κραταιού ηγέτη

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλσκόνι κάνει δύο ώρες τη μέρα κολύμπι για να ξαναβρεί τη φόρμα του και να επιστρέψει στον προεκλογικό αγώνα. Αυτά διά στόματος του γιατρού του 81χρονου πλέον Μπερλουσκόνι, ο οποίος λόγω υπερκόπωσης αποφάσισε να διακόψει για λίγο το φορτωμένο πρόγραμμά του και να αναβάλει σειρά συνεντεύξεων εν μέσω προεκλογικού αγώνα.

Το ότι η υγεία του Μπερλουσκόνι δεν είναι στα καλύτερά της δεν αποτελεί πια κάτι κρυφό. Το καλοκαίρι του 2016 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά και έκτοτε οι επισκέψεις του στο νοσοκομείο είναι συχνές. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται στα ΜΜΕ, τουλάχιστον στα δικά του ΜΜΕ ή τα φίλα προσκείμενα, όπου βέβαια δεν περιμένει ποτέ να του θέσουν δύσκολες ερωτήσεις ή να του ασκήσουν σκληρή κριτική. Ακόμη κι αν ο ιταλικός τύπος γράφει για το «μυστικό της κακής κατάστασης της υγείας του Μπερλουσκόνι» οι δικοί του άνθρωποι συνεχίζουν να διαψεύδουν τα δημοσιεύματα. Έτσι ακόμη και η Corrierre della Serra έγραψε πρόσφατα «Ο παππούς πηγαίνει καλά»!

Πώς όμως εξηγείται η επανεμφάνιση του Μπερλουσκόνι, έστω και με ασθενή υγεία; Ο πρώην Ιταλός ηγέτης προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το κενό ηγεσίας που παρατηρείται στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι πέρσι. Η Ιταλία δεν διαθέτει σήμερα μια ηγετική φιγούρα, στην οποία θα μπορούσαν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους οι απλοί πολίτες. Ο υποψήφιος του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάγιο δεν φαίνεται χαρισματικός και έχει άστατο χαρακτήρα. Ο 43χρονος Ματέο Ρέντσι παρουσιάζεται πλέον σαν διάττων αστήρ και θεωρείται πλέον ως ένας από τους λιγότερο αγαπητούς πολιτικούς στη χώρα. Επίσης ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι βάλλει κατά των ξένων προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Επίσης απουσιάζουν οι γυναικείες ηγετικές φυσιογνωμίες. Έτσι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του «ώριμου ηγέτη», που μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία του Κινήματος των 5 Αστέρων. Άλλωστε ο ίδιος αποκαλεί το ευρωσκεπτιστικό κίνημα του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο «σέκτα».

Αντόνιο Ταγιάνι ή ποιος άλλος για πρωθυπουργός;

Αλλά εάν υποθέσουμε ότι κερδίζει η «μπερλουσκονική» συμμαχία τις εκλογές ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης από τον πρωθυπουργικό θώκο; Ο Μπερλουσκόνι έχει δηλώνει ότι θα έβλεπε τον Αντόνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, ως υποψήφιο πρωθυπουργό. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα δεχόταν μάλλον η ευρωφοβική Λέγκα του Βορρά. Από την άλλη πλευρά το σενάριο να αναλάβει και πάλι με οποιοδήποτε τρόπο ηγετικό ρόλο ο Μπερλουσκόνι μετεκλογικά είναι κάτι που ούτε οι Βρυξέλλες θέλουν αλλά ούτε και πολλοί ψηφοφόροι.

Για τους Ιταλούς δε του εξωτερικού, η προοπτική να ξαναέρθει στην εξουσία ο Μπερλουσκόνι είναι «ντροπή», όπως εκτιμά η Ιταλίδα συγγραφέας Λίζα Μάτζι. «Επί δεκαετίες χειραγωγούσε τον κόσμο», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Μπερλουσκόνι είναι αρκετά έξυπνος για να ξανακερδίσει τη «συμπόνοια» των Ιταλών, παίζοντας τώρα το ρόλο του γηραιού ηγέτη που παλεύει ακόμη για τη χώρα του παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ανέτε Ρόιτερ / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ