Νέοι ορίζοντες συνεργασίας με την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) μέσα σε ένα ανανεωμένο κλίμα διμερών επαφών.

Ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, επιστρέφει στην Κρήτη για να ολοκληρώσει σειρά συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ).

“Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η κρίση” επισημαίνει σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Φούχτελ, που απολαμβάνει ένα ανανεωμένο, θετικό κλίμα συνεργασίας με τους Κρητικούς – που κάποτε θεωρούσαν την παρουσία του στην Ελλάδα  “κόκκινο πανί”!

Ο επικεφαλής της ΕΓΣ ξεκίνησε την επίσκεψή του από το Ηράκλειο, όπου παρέστη στην απονομή των αναγνωρισμένων σε όλη την ΕΕ πιστοποιητικών στους αποφοίτους του πρώτου Σεμιναρίου Συγκόλλησης του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου. H κατάρτιση των συγκολλητών είναι μια πρωτοβουλία του ΌττοΚέντσλερ (OttoKentzler), Συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών επιμελητηρίων και πρώην Προέδρου της Ένωσης Τεχνικών Επιμελητηρίων Γερμανίας.

«Η συνεργασία μας με την ΕΓΣ ξεκίνησε πριν από 4-5 χρόνια και από τότε έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σειρά επιχειρηματικών τομέων, και ειδικότερα στην εκπαίδευση.  Βλέπετε, αυτό το Σεμινάριο Συγκόλλησης δεν ένωσε μόνο τα μέταλλα, περισσότερο –και σε συμβολικό επίπεδο- ένωσε τους δυο μας λαούς» επισημαίνει ο Μανώλης Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μανουσάκη, Πρόεδρο του Τμήματος Εξαγωγών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, «Κρητικοί και Γερμανοί προχωρήσαμε μαζί και ξεπεράσαμε τα στερεότυπα. Δε θέλουμε να ξεχάσουμε την ιστορία, μόνο γνωρίζοντάς την πηγαίνουμε μπροστά. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι αν δουλέψουμε μαζί και τηρήσουμε από κοινού τους κανόνες της επιχειρηματικότητας, τότε μπορούμε να κατακτήσουμε μια θέση στην παγκόσμια αγορά – μια θέση για την οποία θα ήμασταν μικροί από μόνοι μας εδώ στην Κρήτη».

Ο Μιχάλης Καθαράκης, Διευθυντής των ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, περιγράφει τον ενθουσιασμό που αισθάνθηκαν οι εκπαιδευόμενοι συγκολλητές. «Δεν ονειρεύονταν ποτέ ότι θα καταφέρουν να πάρουν μια πιστοποίηση τέτοιου υψηλού επιπέδου» δηλώνει, «και μάλιστα, η εκπαίδευση θα έχει συνέχεια και εμβάθυνση σε τεχνικές που αφορούν τα ανοξείδωτα μέταλλα, και την αντιδιαβρωτική προστασία των συγκολλήσεων». Οι Έλληνες νέοι, όταν επισκέφθηκαν τη Γερμανία νωρίτερα φέτος είχαν επίσης την ευκαιρία να μαθητεύσουν στις αντιδιαβρωτικές διαδικασίες επεξεργασίας μετάλλων μετά τη συγκόλληση.

Η συνεργασία αυτή θα έχει συνέχεια με νέους κύκλους μαθημάτων τεχνικής εκπαίδευσης υπό την επίβλεψη και την πιστοποίηση γερμανικών φορέων, με νέα αντικείμενα, όπως π.χ. τεχνικών επαγγελμάτων του ενεργειακού τομέα και του τομέα των ανανεώσιμων και μελλοντικών μορφών ενέργειας, που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.

Άλλοι τομείς μελλοντικών συνεργασιών είναι η αντιδιαβρωτική προστασία, ο τομέας της θέρμανσης, του εξαερισμού και της ψύξης. Ιδιαίτερα ο τομέας της ψύξης έχει μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών στην Κρήτη.

Η συνεργασία ξεκίνησε με τηνΠρωτοβουλία για τις Ενεργειακές Τεχνολογίες «Η Κρήτη έχει ενέργεια», την οποία έχει ξεκινήσει η Ελληνογερμανική Συνέλευση από το 2014 στην Κρήτη, με τη σύμπραξη σειράς κρητικών εταίρων. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης καθώς και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συνδιοργάνωσαν αυτό το συνέδριο, σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο επιχειρήσεων GreenChiller, την Επαρχία Σμαλκάλντεν-Μάινιγκεν και άλλους γερμανικούς εταίρους, υπό την αιγίδα της δυστυχώς πρόωρα χαμένης Αντιπεριφερειάρχη Βιργινίας Μανασάκη-Ταβερναράκη.

Η Πρωτοβουλία για τις Ενεργειακές Τεχνολογίες στοχεύει στην οικονομική εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην Κρήτη, στην αξιοποίηση της σχετικής τεχνογνωσίας ως βάσης για τις εξαγωγές και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και καινοτόμων επιχειρήσεων. Ο ενεργειακός τομέας γίνεται έτσι ένας επιπλέον πυλώνας, μαζί με τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία. Μαζί και οι τρεις πυλώνες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση υποστηρίζει επίσης τον τουρισμό στη φύση, π.χ. στον Ψηλορείτη ή στα Αστερούσια όρη. Έμφαση δίνεται επίσης στις πωλήσεις των γεωργικών προϊόντων, με ζωντανό παράδειγμα το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Αντίστοιχο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Ρύγκεν τον Νοέμβριο του 2017. Εδώ μαθαίνουν οι Γερμανοί εταίροι από τους Έλληνες φίλους τους πόσο επιτυχημένα μπορούν να συνδεθούν τα άριστα προϊόντα της γεωργικής οικονομίας με τη μαγειρική τέχνη και τo τουριστικό μάρκετινγκ.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ