Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Τάκη Σαράντη.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών,

“Με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την έξοδο από τα μνημόνια, τη σκληρή επιτροπεία. Ουσιαστικά πρόκειται περί πολιτικής συμφωνίας. Αύριο στο Eurogroup με την παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών θα επικυρωθεί όπως είναι και το αναμενόμενο και θα πάμε τον Ιανουάριο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέσα από την ψήφισή των προαπαιτούμενων. Η ολοκλήρωση χθες της συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης θεωρείται επιτυχία και διακρίνεται από ένα μεγαλύτερο πνεύμα συνεννόησης μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων”.

 

– Σε κάθε αξιολόγηση κάτι δίνουμε κάτι παίρνουμε. Τι δώσαμε και τι πήραμε σε αυτήν την περίπτωση,

“Ένα ζήτημα που έχει έντονη κοινωνική διάσταση είναι ότι οι εργαζόμενοι που έχουν διαφορές με εργοδότες, απολύσεις, διαθεσιμότητες κλπ, θα είναι οι πρώτοι που θα δικαιούνται αποζημιώσεων για την κάλυψη των δικών τους αναγκών πρωτίστως. Καταφέραμε επίσης, να αντιμετωπίσουμε ασφαλιστικά ζητήματα, με πίεση από την πλευρά μας, ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες.

Δεν υπήρξαν απαιτήσεις τελευταίας στιγμής από τους δανειστές όπως φημολογείται. Αυτήν τη φορά η διαπραγμάτευση πήγε καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Όσον αφορά το θέμα της πρώτης κατοικίας, σε σχέση με τους πλειστηριασμούς,  θέλω να είναι πολύ καθαρό. Η πρώτη κατοικία της τεράστιας πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι προστατευμένη μέχρι 31/12/2018. Είναι φυσικό ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης που συνεργάζονται με αυτήν ή την καθοδηγούν, όταν δεν έχουν κάτι να πουν θα πέσουν στο ψέμα και την παραπληροφόρηση. Όταν όλο το αφήγημά τους έχει πάει περίπατο παρουσιάζουν διάφορα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάνε για περιπτώσεις πλειστηριασμών που δεν είναι χρέη προς την τράπεζα”.

– Σχετικά με το εάν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου βοηθά τον κόσμο να παρακολουθήσει τις πολιτικές εξελίξεις,

“Πρέπει να εξαντλούμε τα περιθώρια της πολιτικής ψυχραιμίας με την αναφορά σε επιχειρήματα και μόνο. Νομίζω ότι οι αντίπαλοί μας πολλές φορές επιδιώκουν να χάνεται η ψυχραιμία και να γίνεται ένας τέτοιου τύπου “διάλογος” και αντιπαράθεση. ‘Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και για αυτό δεν έχουμε κανένα λόγο να  μπαίνουμε σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις και πρέπει να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια μιας ψύχραιμης αντιμετώπισης. Στο εσωτερικό του κόμματος μας που με ρωτάτε, δεν έχουμε πρόβλημα με τις διαφορετικές απόψεις. Και γνωρίζοντας όλη την διαδρομή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μετά του ΣΥΡΙΖΑ, μπορώ να πω ότι αυτή η φάση είναι η πιο ιδανική από άποψη εσωκομματικού κλίματος και κανένα άλλο κόμμα αυτήν τη στιγμή δεν είναι τόσο συμπαγές όσο το δικό μας. Δείτε τι γίνεται  στα υπόλοιπα κόμματα γύρω μας. Οι διαφορές μας, όπου υπάρχουν και είναι εύλογο να υπάρχουν, λύνονται με πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου.

Σχετικά με τη συμφωνία που έχουμε συνομολογήσει με τους ΑΝΕΛ, πιστεύω ότι είναι μια έντιμη συμφωνία που ξέραμε από την αρχή τι να περιμένουμε από αυτήν. Δηλαδή αυτά που περιμέναμε και περίμεναν και αυτοί από εμάς, τηρήθηκαν κατά γράμμα. Αυτό δείχνει ότι στις συνθήκες που ήταν η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια δεν παίζουν ρόλο οι διαφορετικές ιδεολογικές προελεύσεις αλλά παίζει βασικό ρόλο μια πατριωτική, δημοκρατική και προοδευτική στάση στα μείζονα. Και σε αυτό έχει επιτύχει η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ”.

– Κοιτώντας προς το μέλλον, εάν είχατε να διαλέξετε κάποιον για συνεργασία ποιος θα ήταν,

“Όπως έχει κάποιος ζούμε σε μια ιστορική φάση όπου η μικρή διάρκεια επιβάλλεται. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις και σχεδιασμό. Με αυτήν την έννοια προχωράμε και θα ολοκληρώσουμε την κυβερνητική μας θητεία με το ίδιο σχήμα από άποψη συνεργασιών. Μετά τις εκλογές το 2019 κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει. Βασική μας θέση είναι, εφόσον έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο, να είναι βιώσιμα τα κυβερνητικά σχήματα που μπορεί να προκύψουν”.

– Σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης,

“Θα ήθελα να εξηγήσω λίγο τι έχει συμβεί. Μέχρι τον Αύγουστο τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά στα νησιά και στην ενδοχώρα ακόμα καλύτερα. Ξαφνικά παρατηρήθηκε μια αύξηση των ροών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά μας που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Αυτό που κάνουμε τώρα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι πρώτον, να βελτιώνουμε εκεί τις συνθήκες για να περάσουν τον χειμώνα οι άνθρωποι όσο το δυνατόν καλύτερα, δεύτερον, σταδιακά αποσυμφορούμε τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταφέροντας μαζικά κόσμο, που έχει το δικαίωμα με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στην ενδοχώρα και τρίτον επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου στα νησιά. Με αυτήν την έννοια, εάν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο και εάν συνεχίσει η μικρή κάμψη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στις αφίξεις, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Σχετικά με τη διακίνηση των ανθρώπων αυτών, υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και οι διακινητές δεν είναι μόνο από την Τουρκία, εμπλέκονται και άλλες εθνικότητες. Η λύση δεν είναι μόνο τα κατασταλτικά μέσα. Κάνουμε προσπάθεια να μην έρχονται οι βάρκες στη χώρα, αλλά το κύριο θέμα είναι άλλο και το έχουμε προτείνει επανειλημμένα. Το ζήτημα είναι να υπάρξουν νόμιμοι,  συγκεκριμένοι και ασφαλείς δρόμοι ούτως ώστε ο μεταναστευτικός και προσφυγικός πληθυσμός να μπορεί να μεταβεί εκεί που θέλει με ασφάλεια, χωρίς να γίνεται η χώρα μας το πέρασμα.

Είναι δεδομένο ότι, στην ατζέντα των συζητήσεων με τον κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, θα είναι και η συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η δική μας τοποθέτηση θα είναι να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα η συμφωνία όσον αφορά και το θέμα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά και το θέμα του ελέγχου των διακινητών και των αφίξεων”.

– Αναφορικά με το θέμα των νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα,

“Το θέμα των νόμιμων μεταναστών, οι οποίοι είναι περίπου 600.000 καταγεγραμμένοι στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του 80, είναι μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου στο Υπουργείο μαζί με τα οικονομικά του Υπουργείου και τα ζητήματα του προσωπικού. Από την δική μου την πλευρά προωθούμε δύο βασικούς πυλώνες. Ο ένας είναι οι άδειες διαμονής που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που μένουν εδώ, διότι πρέπει να τις ανανεώνουν. Όπως επίσης, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, οι άδειες διαμονής που δίνουμε σε όσους επενδυτές θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας, δίνοντας κίνητρα ώστε να πάρουν ελληνική βίζα και να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Ο άλλος πυλώνας είναι η σταδιακή και προσεκτική ένταξη των ανθρώπων που μένουν στη χώρα μας πολλά χρόνια, σε ισορροπία πάντα με τις ανάγκες των πολιτών της χώρας, στην κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας. Είτε με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, είτε με την καταγραφή των δεξιοτήτων τους αλλά και σε μια επόμενη φάση με νόμιμη οικονομική δραστηριότητα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ