Με μεγάλη λαμπρότητα γιόρτασαν οι Ηπειρώτες της πόλης του Bielefeld τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου τους. Η εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο στις 6 Οκτωβρίου του 2018 στην αίθουσα Raverberger Spinnerei.
«Την Παρασκευή το βράδυ 5 Οκτωβρίου, είχε προγραμματιστεί ένα μκρό γλέντι στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης του Μπίλεφελντ, όπου οι Ηπειρώτες μαζί με άλλους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς της περιοχής είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στο τηλεοπτικό κανάλι Ήπειρος TV1 και να παρουσιάσουν με λίγα λόγια τις δράσεις των Συλλόγων τους«.
Η συμμετοχή και η στήριξη των όμορων Ηπειρωτικών Συλλόγων που συμπαραστάθηκαν και έλαβαν μέρος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αρκετοί απο αυτούς ταξίδευσαν απο πολύ μακρινές περιοχές της Γερμανίας για να δώσουν το παρόν και να στηρίξουν την εκδήλωση , έχοντας μαζί τους τις υπέροχες Χορευτικές Ομάδες των Συλλόγων τους αποτελούμενες απο κορίτσια και αγόρια, που ορισμένα απο τα παιδιά ήταν μόλις τεσσάρων ετών.

Σημαντικότατη ήταν επίσης και η παρουσία του ελληνισμού που ζη και δραστηριοποιείται στην περιοχή του  Bielefeld, που με την παρουσία του και τις πολλές και διαφορετικές Χορευτικές του Ομάδες, χάρισαν μια πανέμορφη και ανεπανάληπτη γιορτινή ατμόσφαιρα  στο πολυπληθές κοινό, χορεύοντας, Νησιώτικους, Κρητικούς, Ποντιακούς και Ηπειρώτικους χορούς.

Η φιλοξενία που επέδειξαν οι ομάδες εργασίας του Ηπειρωτικού Συλλόγου του Bielefeld, ήταν άψογη σε όλα τα επίπεδα. Τα παιδιά του Συμβουλίου Νεολαίας του Συλλόγου τους, είχαν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους και πρωτοστατούσαν σε όλα, εξυπηρετώντας το κοινό που πλημμύρισε στην κατάμεστη αίθουσα.
Από  την Ελληνική Ομογένεια, τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής Φορείς, Κοινότητες  και Σύλλογοι:
Η Χορευτική Ομάδα Ήλιος Ελλάς της Ελλ. Ενορίας του Βielefeld
Ο Θεσσαλικός Σύλλογος Bielefeld με τη Χορευτική Ομάδα του
Ο Ποντιακός  Σύλλογος  Bielefeld με την Χορευτική Ομάδα του
Η Χορευτική Ομάδα «Τα Αστέρια» της Ελλην. Ενορίας του Gütersloh
Η Ελληνική Κοινότητα
του Bielefeld
Η Ελληνική Κοινότητα του
Gütersloh
Ο Πελοποννισιακός Σύλλογος
του Bielefeld
Ο Κρητικός Σύλλογος
του Bielefeld
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
Ελληνικών Σχολείων του Bielefeld
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
Ελληνικών Του Τμήμα Μητρικής Γλώσσας του Bielefeld
Η  ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης  S.V. Cosmos Griechischer Fussballverein Bielefeld
Οι Ηπειρωτικοί Σύλλογοι που στήριξαν με την συμμετοχή τους την εκδήλωση ήταν οι εξής.
Ο Ηπερώτικος Σύλλογος
Bielefeld με τις Χορευτικές Ομάδες του
Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αννόβερου»Πίνδος»με την Χορευτική Ομάδα της, τον πρόεδρο κ. Χρήστο Χύτη και την πολυάριθμη εκπροσώπηση μελών του Συλλόγου τους
Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος «Δωδώνη» του Düsseldorf με την Χορευτική Ομάδα τους την Γραμματέα κα Ευαγγελία Μπότσου και την πολυάριθμη εκπροσώπηση μελών του Συλλόγου τους
Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος  του Plettenberg με την δραστήρια Πρόεδρο κα Νικολέτα Τζώρτζη και την Χορευτική Ομάδα τους και την  πολυάριθμη εκπροσώπηση μελών του Συλλόγου τους
O Ηπειρώτικος ΣύλλογουςΛούντβιγκσχαφεν, Πρόεδρος, Βασίλης Γκίνης, με πέντε μέλη του Συλλόγου τους
Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος
Lüdenscheit  (Πρόεδρος  Κωσταντίνος Καρόκης, η Αντιπρόεδρος κα Βασιλική Καρόκη και αρκετά μέλη του Συλλόγου τους
Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Gütersloh  (Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μπουρνάκας)
Αντιπρόεδρος,  Χριστίνα Πάκου
και αρκετά μέλη του Συλλόγου τους
Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Αμβούργου δεν παρέστη, εκ μέρους του η Πρόεδρος κα Ιφιγένεια Τσίγγου ανέθεσε στον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Θωμά Γκίνη να απευθήνει χαιρετισμό συμπαράστασης προς τον Ηπειρώτικο Σύλλογο του Bielefeld.

       Από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Ντόκος που παράλληλα είναι και Πρόεδρος του Ηπειρώτικου Συλλόγου Bielefeld,
Ο Γενικός Γραμματέας & Υπεύθυνος Τύπου κ. Θωμάς Γκίνης,  ο οποιος στον σύντομο χαιρετισμό που απήφθυνε, μεταξύ άλλων εξέφρασε την βαθιά ικανοποίηση του για την τεράστια συμμετοχή της Νεολαίας των Ηπειρωτών  που με μεγάλο μεράκι πλαισιώνουν τους Συλλόγους τους, την σπουδαιότητα της ίδρυσης Συμβουλίων Νεολαίας σε όλους τους Συλλόγους, και ιδιαίτερα στην τεράστια βοήθεια που προσφέρουν οι Ηπειρώτισσες της διασποράς στα Ηπειρωτικά Κοινά, και ο καθοριστικός τους ρόλος ο οποιος είναι ο Ακρογωνιαίος Λίθος για τους Συλλόγους μας. Επίσης αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση των Ηπειρωτικών Συλλόγων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους πυρόπληκτους της Αττικής.
Στη συνέχεια ο κ. Γκίνης, μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσοστόμου Δήμου και του Γενικού Γραμματέα Σπύρου Κωσταδήμα,τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς τους προς τον Ηπειρώτικο Σύλλογο του Μπίλεφελντ.

Η Γραμματέας & Υπεύθυνος Τύπου κα Χριστίνα Πάκου,  ο Ταμίας κ. Γιώργος Κουτσοκέρης & παράλληλα μέλος του Δ.Σ. του Ηπειρ. Συλλόγου Bielefeld,  ο Βασίλης Τζώρτζης, συνυπεύθυνος στα πολιτιστικά της Π.Ο.Ευρώπης και ο Χρήστος Χύτης, Πρόεδρος Εξελεγκτικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε. και πρόεδρος του Ηπειρώτικου Συλλόγου Αννοβέρου.

Η Μουσική Ορχήστρα με τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες ήταν πολύ καλή και το ρεπερτόριο τους εξαιρετικό.  Στο κλαρίνο ο Βαλάντης Βρακάς και ο Λευτέρης Τζίμας στο τραγούδι ο Νίκος Δάσκαλος και ο Σταύρος Σιάνας και στο ντέφι  ο Σπύρος Αλεύροντας κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το κέφι μέχρι πρωίας.

Η γνωστή  σε όλους μας και διακεκριμένη δημοσιογράφος απο το Ήπειρος TV1 κα Έλενα Χριστοφορίδου με τον κύριο Mάριο Γεωργούλα έκαναν όπως πάντα θαυμάσια δουλειά, προβάλλοντας την εκδήλωση στα πέρατα του κόσμου. Η παρουσία τους στην εκδήλωση μέτρησε πολύ και ενίσχυσε την συμμετοχή του Κοινού.
Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού κα Αντιγόνη Φίλη, η οποία και μετέφερε στους απόδημους Ηπειρώτες τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Η κα Φίλη, σαν παιδί της Ηπειρώτικης Ομογένειας και Γραμματέας του Hπειρ. Συλλόγου Αμβούργου στο παρελθόν, συγκινημένη αλλά και ευχαριστημένη απο την όμορφη εκδήλωση, στο σύντομο χαιρετισμό της εξήρε το σοβαρό έργο που προσφέρουν οι έλληνες της διασποράς προς την πατρίδα. Στη συνέχεια συνεχάρη το Προεδρείο και τα Μέλη του Ηπειρώτικου Συλλόγου Μπήλεφελντ για τη δράση τους. Ακολούθησε συνάντηση με μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, της Ελληνικής Κοινότητας Μπίλεφελντ, με εκπροσώπους της Νεολαίας καθώς και όλων των Ελληνικών Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων της ευρύτερης περιοχής, από τους οποίους ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό. Την κυριακή 7-10-, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου, συναντήθηκε με τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Δημήτριο Τσόμπρα, τον οποίο συνεχάρη για το θεάρεστο έργο που επιτελεί.

Η διοίκηση του Ηπειρώτικου Συλλόγου Bielefeld, ευχαρίστησε θερμά όλες και όλους τους συμπατριώτες, που τους τίμησαν και  τους στήριξαν στην πανέμορφη αυτή βραδιά.  Η παρουσία τους, τους  έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσουν πιο δυναμικά της δραστηριότητες τους. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την περήφανη  Νεολαία που ήταν μαζί τους, καθώς  και τα Συμβούλια Νεολαίας, της χορευετικές τους ομάδες, και επίσης όλες και όλους τους χοροδιδασκάλους που μαζί με τα παιδιά, τους χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές. Ευχαρίστησαν θερμά τον ιδιοκτήτη και εικονολήπτη του σταθμού Μάριο Γεωργούλα, και την κα Έλενα Χριστοφορίδου που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να καλύψουν και να αναμεταδώσουν σε όλη την Υφήλιο την φαντασμαγορική εκδήλωση τους. Ευχαρίστησαν τους ψήστες  Λιολή Σπυρίδων και Καρβουνιάρη Νικόλαο για τα πεντανόστιμα σουβλάκια. Ευχαρίστησαν επίσης όλους τους χορηγούς που τους στηρίζουν σε όλες τις εκδηλώσεις τους.
Με την βοήθεια όλων όσων προαναφέραμε, κατάφεραν να χαρίσουν στα παιδιά μας και στις περήφανες ελληνίδες που αγωνίζονται αδιάκοπα, μια πανέμορφη εκδήλωση.
Ως επίλογο, σας μεταφέρουμε ένα καθόλα εύστοχο μήνυμα του συμπατριώτη μας και Προέδρου Χρήστου Χύτη απο το Αννόβερο που έγραψε τα εξής:

        

«Το Σάββατο της 6.10 παραβρεθήκαμε στον Ηπειρωτικό Σύλλογο Μπίλεφελντ για να γιορτάσουμε μαζί τους τα 40 χρόνια ύπαρξης και δράσεις του συλλόγου. Ήταν μια υπέροχη βραδιά που θα μείνει στην μνήμη μας για πολύ καιρό. Η οργάνωση το κέφι και η φιλοξενία απ όλα τα αδέρφια μας στο Μπίλεφελντ ήταν παραδειγματική. Σας ευχαριστούμε για μια τέλεια βραδιά και για την τιμή που μας δώσατε και μας καλέσατε».

Σε ευχαριστούμε αγαπητέ φίλε Χρήστο για τα υπέροχα λόγια σου.

Σε αυτή την μαγευτική βραδιά που ζήσαμε όλοι μας, βοήθησες και εσύ σε μεγάλο βαθμό !
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ντόκος αναφέρθηκε στις προηγούμενες διοικήσεις που εργάστηκαν και πρόσφεραν πάρα πολλά στον Σύλλογο τους στο παρελθόν και τίμησε τον ιδρυτή του Συλλόγου τους, κύριο Νικόλαο Παπαμάρκου.
 

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης συγχαίρει τους συμπατριώτες μας στο Bielefeld  που εργάστηκαν και μας πρόσφεραν αυτή τη μαγευτική βραδιά. Ευχαριστεί δε, όλους όσους με τη συμμετοχή τους βοήθησαν να προβληθούν τα χρηστά Ήθη και Έθιμα καθώς και  ο πολιτισμός της Ελλάδας μας στην καρδιά της Ευρώπης.
Η επιτυχία της εκδήλώσης του Ηπειρώτικου Συλλόγου Μπίλεφελντ, ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση, διότι όλοι μας διαπιστώσαμε πως ενωμένοι ως Έλληνες, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερους στόχους.
Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε
ο Θωμάς Γκίνης. Οκτώβριος 2018