Μια καθόλα ιστορική ομιλία του Καρόλου στη γερμανική βουλή, στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στη Γερμανία ως βασιλιάς. Είναι και η πρώτη φορά που μονάρχης μιλά στην Βundestag.Ήταν μια ιστορική μέρα στην Ολομέλεια της γερμανικής βουλής. Ήταν ο πρώτος μονάρχης που έχει μιλήσει στην Μπούντεσταγκ μεταπολεμικά και μάλιστα στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό.Ο Κάρολος είχε βέβαια ξαναμιλήσει στο βήμα της γερμανικής βουλής το 2020, τότε όμως ως διάδοχος του Θρόνου και σε μια εντελώς άλλη πολιτική συγκυρία. «Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά» όπως τόνισε και ο ίδιος ο Κάρολος στην Μπούντεσταγκ μιλώντας στα γερμανικά και τα αγγλικά. Έκτοτε έχει μεσολαβήσει «ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία». Για τον ίδιο η στήριξη της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητη με έναν στόχο: «την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή».

Ιδιαίτερη μνεία όμως επιφύλαξε ο Κάρολος και για τη γερμανική συνδρομή στον ουκρανικό αγώνα, χαρακτηρίζοντας τη βοήθεια που έχει παράσχει μέχρι τώρα το Βερολίνο στο Κίεβο «θαρραλέα, σημαντική και καλοδεχούμενη». Στην ομιλία του θέλησε μάλιστα να υπογραμμίσει τη συνεργασία Βρετανίας και Γερμανίας ως προς τη στρατιωτική και όχι μόνο στήριξη της Ουκρανίας.

Αλλά δεν έμεινε εκεί. Ο Κάρολος σε μια ομιλία με πολιτική χροιά αλλά και έντονα προσωπικό τόνο θέλησε να τονίσει τη σημασία των στενότατων δεσμών των δύο χωρών. «Η μητέρα μου πάντα μας μιλούσε για τη Γερμανία (…) Απέδειξε άλλωστε την αγάπη της για τη Γερμανία με τις πολλές επισκέψεις της στη χώρα σας» ανέφερε ο Κάρολος ευχαριστώντας μάλιστα τους Γερμανούς για τη συγκινητική τους στάση μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Αριστερά: Δεν αρμόζει στη Δημοκρατία ένας μονάρχης στη βουλή

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov η πλειοψηφία των Γερμανών ερωτηθέντων αποτιμά θετικά την επίσκεψη του Καρόλου και της συζύγου του στη Γερμανία για την τόνωση των γερμανοβρετανικών σχέσεων στην μετά-Μπρέξιτ εποχή. Σύμφωνα με γερμανοβρετανικές πηγές μάλιστα η επίσκεψη «γνωριμίας» με τον νέο Βρετανό Βασιλιά έγινε σε στενή συνεννόηση με την Ντάουνινγκ Στριτ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο Κάρολος κρίθηκε ως το καταλληλότερο πρόσωπο τη δεδομένη στιγμή να επισκεφθεί τη Γερμανία, εξαιτίας της διαχρονικά στενής σχέσης της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με τη Γερμανία αλλά και τον ενθουσιασμό των Γερμανών για τη Βασίλισσα Ελισάβετ όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Δεν έλειψε ωστόσο και η πολιτική «γκρίνια» για την υψηλή επίσκεψη. Έντονη κριτική άσκησε το Κόμμα της Αριστεράς με τον επικεφαλής της Μάρτιν Σίρντεβαν να δηλώνει ότι «δεν αρμόζει στο ανώτατο σώμα της Δημοκρατίας να προσκυνά έναν μονάρχη» τονίζοντας μάλιστα με σκληρή γλώσσα ότι «είναι περίεργο σε καιρούς υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενης φτώχειας να προσκαλείται στην Μπούντεσταγκ κάποιος που κυριολεκτικά έχει γεννηθεί με το χρυσό κουτάλι στο στόμα».

Βρανδεμβούργο και Αμβούργο στη συνέχεια

Το βασιλικό πρόγραμμα στη Γερμανία συνεχίζεται. Μετά την ομιλία στη γερμανική βουλή, τη σύντομη συνάντηση σήμερα το πρωί στην καγκελαρία με τον Όλαφ Σολτς αλλά και την υπογραφή στο χρυσό βιβλίο των επισκεπτών της πόλης του Βερολίνου, σειρά είχε ένα προσφυγικό κέντρο Ουκρανών στο πρώην αεροδρόμιο του Τέγκελ.

Επονται, μεταξύ άλλων, επίσκεψη στο γερμανοβρετανικό στρατιωτικό τάγμα του Βρανδεμβούργου αλλά και επίσκεψη αύριο στο Αμβούργο.Το βασιλικό ζέυγος, Κάρολος και Καμίλα, θα επισκεφθούν μαζί με τον καγκελάριο Σολτς την ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου για μια τελετή μνήμης για τα θύματα του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκκλησία ανοικοδομήθηκε μεταπολεμικά με βρετανικά χρήματα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ