Δίκτυο ”ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”: Ο Όλυμπος στο μικροσκόπιο σε Ημερίδα που έγινε στην Ελασσόνα – Εξετάστηκαν οι προοπτικές αειφόρας ανάπτυξης της παρολύμπιας περιοχής.

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην Ελασσόνα, στην αίθουσα «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».
Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η επαφή του Φορέα Διαχείρισης με τους κατοίκους και χρήστες της παρολύμπιας περιοχής του Δήμου Ελασσόνας, με παραγωγικούς φορείς οικοτουριστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής.
OLIMPOS1

Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο κος Ανδρεδάκης Παύλος, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ενώ συντονιστής των εργασιών της ημερίδας ήταν ο κος Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, η κα Νασοπούλου Θέμις, Ξεναγός Εθνικών Δρυμών & Υγροτόπων και Ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου παρουσίασε τις δράσεις και τα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Φορέας.

Στη συνέχεια, ο κος Αναγνωστάκης Σπύρος, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου Ελασσόνας, παρουσίασε τις δράσεις του ΚΠΕ στον ορεινό όγκο του Ολύμπου.

Τη σκυτάλη έλαβε η κα Γεροφωκά Αναστασία, Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, παρουσιάζοντας την οικοτεχνία στο χθες και στο σήμερα.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο κος Σκριάπας Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» και Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας, τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη του Ολύμπου, ειδικότερα μέσα από το παράδειγμα του δικτύου «Περραιβία».

Ακολούθως, ο κος Μπέλλος Λάζαρος, ιδιοκτήτης του Κτήματος Μπέλλου, ανέπτυξε την προσωπική του επαγγελματική εμπειρία αγροτουριστικής ανάπτυξης στον δυτικό Όλυμπο.

Τέλος, ο κος Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τον κύκλο των εισηγήσεων, με την ανάλυση της δημιουργίας ενός δικτύου οικοτουριστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην παρολύμπια περιοχή του Δήμου Ελασσόνας.panel

Στην ημερίδα τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στα θέματα ανάδειξης και προστασίας της προστατευόμενης περιοχής του Ολύμπου.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου της διαχείρισης και λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το οποίο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Όλυμπος και “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Στην Ημερίδα αυτή προσκλήθηκε το Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ ,προκειμένου να παρουσιάσει τη δική του προσέγγιση στο θέμα του ρόλου των τοπικών κοινωνιών στην προστασία και την ανάδειξη του Ολύμπου ,αλλά και τις δικές του προσπάθειες για την αξιοποίηση του Brand Name Όλυμπος στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, ως Προτύπου Καλής Πρακτικής .
Εκ μέρους του ΔΣ ο Πρόεδρος του Δικτύου ΄’ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” κ. Κων. Σκριάπας παρουσίασε τις μακροχρόνιες προσπάθειες του Δικτύου για την προβολή του Ολύμπου σε όλο τον κόσμο ,μέσα από Ημερίδες ,Συνέδρια ,Πολιτιστικές εκδηλώσεις,φεστιβάλ, συμμετοχή σε Διεθνείς εκθέσεις ,αλλά και μεγάλα αθλητικά γεγονότα ,όπως ο Faethon Olympus Marathon .το ορειβατικό σκι ,τα ράλι κλασσικών αυτοκινήτων αντίκα και πολλών άλλων ,που ταξιδεύουν εικόνες και τον πολιτισμό της περιοχής σε όλη την υφήλιο.Ανέπτυξε τη δική του προσέγγιση για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με αιχμή του δόρατος την αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού και της μετατροπής τους σε Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο Όλυμπου και τέλος πρότεινε τη σύνταξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής του Ολύμπου ,δεδομένου ότι ο Όλυμπος ,μπορεί να απογειώσει τον ορειβατικό τουρισμό στην Ελλάδα και να αποτελέσει αγαπημένο προορισμό για τους απαιτητικούς αθλητές βουνού με παγκόσμιο ενδιαφέρον .Και στο έργο αυτό πρέπει να συμπράξουν ,επιτέλους, όλοι ,τοπική κοινωνία ,τοπική αυτοδιοίκηση και Κεντρική Κυβέρνηση ,η οποία διαχρονικά έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην παρολύμπια περιοχή και της μη αξιοποίησης του Brand Name ΟΛΥΜΠΟΣ .

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας
Σκριάπας Κων/νος        Κων. Κυριλλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ