Τριάντα εννιά φοιτήτριες και φοιτητές της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης (προσομοίωση δίκης ή διαιτησίας) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, βράβευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο των Βουλευτών.

Ο κ. Βούτσης συνεχάρη τους βραβευθέντες, τονίζοντας πως η συμμετοχή και η διάκρισή τους στους διαγωνισμούς αυτούς είναι πραγματικά αξιέπαινη, καθώς διευρύνει τους ορίζοντες τόσο των φοιτητών όσο και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.«Να είστε σίγουροι ότι αυτή σας η εμπειρία θα σας συντροφεύει σε όλη σας τη ζωή» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης παρότρυνε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να παραμείνουν στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα θέλαμε να μείνετε εδώ και να συμβάλετε στην προσπάθεια που γίνεται για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρόκειται βεβαίως απλά για μια παρότρυνση, καθώς γνωρίζουμε και τις συνθήκες και τα προβλήματα ανεργίας που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα εισοδηματικά πλαφόν που υφίστανται για τους νέους επιστήμονες. Από την πλευρά του πολιτικού συστήματος αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη και την υποχρέωση να διαμορφώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις συνθήκες αυτές που θα είναι πραγματικά ικανές να σας κρατήσουν μαζί μας, για να συνεισφέρετε στην πρόοδο της χώρας μας, με αυτά τα οποία και από το Πανεπιστήμιο και από τα ενδιαφέροντά σας έχετε πάρει ως εφόδια». «Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο πολιτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι βήμα με το βήμα θα υπάρξουν αυτές οι καλύτερες συνθήκες και πλέον δεν θα μιλάμε για μια μεγάλη ροή προς το εξωτερικό, που δημιουργεί και μια μεγάλη αναπηρία για τη χώρα μας από κάθε άποψη, αλλά αντίθετα θα γίνουμε πόλος, έτσι ώστε να έρχονται νέοι άνθρωποι κοντά μας. Είναι μια υποχρέωση που με ευθύνη αντιμετωπίζουμε και θα πρέπει να κάνουμε κάθε τι για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες που απαιτούνται και για το παρόν και για το μέλλον» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε, επίσης, ότι η συμμετοχή των φοιτητριών, κατά μεγάλη πλειονότητα, σε αυτές τις διεθνείς διακρίσεις είναι ενδεικτική της σημαντικής προόδου που έχουν σημειώσει οι γυναίκες στον επιστημονικό τομέα, αλλά και ευρύτερα σε ό,τι αφορά την ενεργή συμμετοχή τους στον εργασιακό και τον κοινωνικό στίβο, τονίζοντας ότι από κοινού άντρες και γυναίκες, νέοι και νέες, πρέπει να συνεργάζονται με πνεύμα  αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης και ισοτιμίας, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες αμοιβαίας προόδου και ισόρροπης ανάπτυξης στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Στην τελετή βράβευσης παρέστησαν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος και Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Ματρώνα (Πατρίτσια) Κυπριανίδου, και η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Γιαννακάκη.

Στις βραβευθείσες και στους βραβευθέντες προσφέρθηκαν έπαινος τυπωμένος σε πάπυρο, καθώς και οι εκδόσεις Hellenic Parliament και Περικλέους Επιτάφιος, του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η προετοιμασία των ομάδων που διακρίθηκαν έγινε από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του ΕΚΠΑ κ.κ. Μαρία Γαβουνέλη, Αναστάσιο Γουργουρίνη, Αθηνά Δημοπούλου, Γεώργιο Κυριακόπουλο, Ελένη Μίχα, Χάρη Παμπούκη και Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου.

Φοιτήτριες και φοιτητές της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διακρίθηκαν σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 και βραβεύθηκαν την 29η Μαρτίου 2019 από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων:

  • Οι φοιτήτριες Ναταλία Μούζουλα, Ευαγγελία Νάτση, Σοφία Πολυκανδριώτη, Δέσποινα Φαρμακίδη και Μαργαρίτα Χατζή διακρίθηκαν στον διαγωνισμό εικονικής διεθνούς εμπορικής διαιτησίας Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Βιέννη 23-29 Μαρτίου 2018). Το BBC έχει χαρακτηρίσει τον διαγωνισμό αυτόν ως «ολυμπιακούς αγώνες του δικαίου διεθνών συναλλαγών» και φέτος συμμετείχαν 366 ομάδες ξένων πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο.
  • Οι φοιτήτριες Δήμητρα Γεωργακοπούλου, Παναγιούλα Τσεκούρα και Χριστίνα Ρήγα διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Philip C. Jessup International Moot Court Competition (Ουάσινγκτον 1-8 Απριλίου 2018). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό εικονικής δίκης παγκοσμίως, κατά προσομοίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
  • Οι φοιτήτριες Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Ελένη Μωραΐτη, Ευανθία-Μαρία Τριχάκη και ο φοιτητής Ευάγγελος Σταματίου διακρίθηκαν στον διαγωνισμό European Law Moot Court Competition (Εδιμβούργο 1-4 Μαρτίου 2018) και αφορά ζητήματα επικαιρότητας του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτόν συμμετέχουν ετησίως προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές άνω των 80 πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο, κατά προσομοίωση της διαδικασίας αίτησης έκδοσης προδικαστικής απόφασης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Οι φοιτητές και φοιτήτριες Νικόλαος Αντωνίου, Ρωμανός Οικονομάκος, Μαρίνα-Μαρία-Μαργαρίτα Σιμοπούλου και Χρήστος Σπέντζος διακρίθηκαν στον μοναδικό στο είδος του Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου International Roman Law Moot Court (Λιέγη 11-13 Απριλίου 2018).
  • Ο φοιτητής Σταμάτιος Βασιλόπουλος και οι φοιτήτριες Αργυρή-Θεοδώρα Λιαμέτη, Αικατερίνη Ζήση διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Αεροπορικό Δίκαιο Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition (Σεούλ 12-15 Απριλίου 2018).
  • Οι φοιτήτριες και φοιτητές Μαριάννα Ασημακοπούλου, Κωνσταντίνος Βυθούλκας, Βασίλειος Γεραπετρίτης και Ειρήνη Βασιλάκη διακρίθηκαν στον διαγωνισμό European Human Rights Moot Court Competition που αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο, 1-5 Μαΐου 2018. Ο διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την αντίστοιχη εκτενή νομολογία του Δικαστηρίου και παρουσιάζει υποθέσεις με ιδιαίτερης σημασίας θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Οι φοιτήτριες Ηλιάνα Γρίβα, Πελαγία-Ιωάννα Αγερίδου και Υβόννη Βασταρούχα διακρίθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος Manfred Lachs, που έγινε στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο 2018.
  • Οι φοιτήτριες Μαρία Βλάχου, Αγγελική Κολοκοτσά, Δήμητρα Τζιβελέκα, Μαργαρίτα Τσίγκου και ο φοιτητής Νικόλαος Στέφας διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Foreign Direct Investment International Arbitration Moot (Στοκχόλμη 8-11 Νοεμβρίου 2018) και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών.
  • Οι φοιτήτριες Ελένη-Αμαλία Γιαννακοπούλου, Αντωνία Μαθιουδάκη και Κωνσταντίνα Χαλαντζούκα διακρίθηκαν στον διαγωνισμό John H. Jackson Moot Court Competition on World Trade Organization Law, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών.
  • Οι φοιτήτριες Παρασκευή Αγαπητού, Ελένη Κοντού, Φοίβη Κοσμίδη-Μουταφίδου, Ευαγγελία Πατσιαλού, Ζωή-Φωτεινή Σακελλαρίου διακρίθηκαν στον διαγωνισμό International Criminal Court Moot Court Competition που πραγματοποιείται ετησίως στη Χάγη σε αντικείμενα διεθνούς ποινικού δικαίου.

 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ