Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας παροτρύνει τις εκκλησίες της Βαυαρίας

Stefan Bausewein; Fotograf; Würzburg; photography

Να αναμειγνύονται στη καθημερινή πρακτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Χορστ Σεεχόφερ (CSU) καθιέρωσε να δεξιώνεται σε τακτά διαστήματα τους εκπροσώπους των Εκκλησιών και των Θρησκειών και τους εθελοντές συνεργάτες τους, για να τους ευχαριστήσει για το έργο τους στη βαυαρική κοινωνία.

Η φετεινή δεξίωση έλαβε χώρα στη πόλη Βίρτσμπουγκ (Würzburg) της Βαυαρίας. Παρέστησαν από πλευράς ορθοδόξων εκκλησιών, ο ρουμάνος Μητροπολίτης Σεραφείμ, (Ρουμανική Εκκλησία στη Γερμανία), ο έλληνας Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας) και ο ρώσσος ιερέας Αλέξιος Λέμαν (Ρωσσική Εκκλησία της Διασποράς). Παρέστησαν επίσης ο ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος της περιοχής κ. Δρ. Φρίντχελμ Χόφμαν, ο ευαγγελικός αρχιερατικός επίτροπος δρ. Ματθίας Μπίτνερ, και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας κ. δρ. Γιόφεφ Σούστερ. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ, ο Αρχιδήμαρχος της πόλης, ο Περιφεριάρχης, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και αντιπροσωπείες των ενοριών των εκκλησιών.

Έκπληξη προκάλεσε η ειδική αναφορά του βαυαρού πρωθυπουργού στην ομιλία του για το ρόλο των εκκλησιών και των θρησκειών στα πολιτικά δρώμενα και η παρότρυνσή του για ενεργό συμμετοχή και ανάμειξή τους στη καθημερινή πολιτική και κοινωνική πολιτική που ασκεί η βαυαρική κυβέρνηση. Ο διάλογος και η κριτική που ασκούν οι εκκλησίες, είπε ο πρωθυπουργός, είναι προς όφελος της πρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης και συμβάλλει θετικά στην από κοινού αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως λ.χ. του μεταναστευτικού, του προσφυγικού, της ενσωμάτωσης, της περίθαλψης απόρων και ασθενών, των προγραμμάτων για τη νεολαία, κ.λ.π.. Χωρίς τη σύμπραξη των εκκλησιών με τους χιλιάδες εθελοντές δεν θα μπορούσε η Βαυαρική Κυέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ, Μητροπολίτης Σεραφείμ, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ, Μητροπολίτης Σεραφείμ, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Με την αναφορά του αυτή αναιρεί ο κ. Σεεχόφερ μια επίσημη δήλωση του βαυαρού υπουργού οικονομικών κ. Μάρκου Σέντερ, όπου εκφράζει την άποψή του, ότι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν οι εκκλησίες στην πολιτική της βαυαρικής Κυβέρνησης.

Η βαυαρική τηλεόραση και οι εφημερίδες έδωσαν μεγάλη έκταση στη παρότρυνση του πρωθυπουργού για παρεμβάσεις των εκκλησιών στη πολιτική ζωή και στην αντίθεσή του, σχετικά με το θέμα αυτό, με τον βαυαρό υπουργό οικονομικών.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Απόστολος Μαλαμούσης, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Φωτο : (από δεξιά): ο Βαυαρός Πρωθυπουργός κ. Χορστ Σεεχόφερ, ο καθολικός επίσκοπος κ. Δρ. Φρίντχελμ Χόφμαν, ο ευαγγελικός αρχιερατικός επίτροπος δρ. Ματθίας Μπίτνερ, ο ρουμάνος Μητροπολίτης Σεραφείμ, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας κ. δρ. Γιόφεφ Σούστερ. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο ρώσσος ιερέας Αλέξιος Λέμαν.